Nije divno vreme za virtuelne gradske menadžere. Nakon što je poslednji nastavak SimCity serijala razocarao publiku, fanovi žanra utehu nalaze u nizu prosecnih simulacija za tablete i telefone – malo za one koji se secaju fenomenalnih SimCity 4 ili SimCity 2000. Čini se, onda, da su poslednjih nekoliko godina idealan period za uskakanje u tržište željno kvalitetnog naslova. Francuski Focus Home je prepoznao pravi trenutak, i pre pet godina nam ponudio igru Cities XL. Nakon pola decenije i 3 nastavka (Cities XL 2011, Cities XL 2012 i Cities XL Platinum), stiže nam i najnoviji, Cities XXL.

Kao i u većini igara ovog tipa, na vama je da postavljate puteve, obeležite komercijalne, stanovne i industrijske zone, i obezbedite svojim gradanima i privrednicima ostale potrepštine za život i rad. Ukoliko niste igrali prethodne igre, ne brinite, jer je u pitanju jedna od jednostavnijih igara u žanru. I tu već dolazimo do prvog problema. U sličnim igrama (makar onim dobrim), grad se ponaša kao živ organizam – stanovništvo i privreda polako napreduju ili nazaduju u skladu sa obrazovanjem, mogućnostima za zapošljavanje, higijenom i zelenilom, kulturom, i ostalim faktorima, koji su samo indirektno pod vašom kontrolom. U Cities XXL, toga nema. Neumerenim pojednostavljenjem koncepta Focus Home nas je lišio osećaja trijumfa koji dobijete kada vidite kako se sirotinjske kućice vašeg grada unapređuju u nešto pogodnije za život, ili dalje, u lepe, sređene kuće sa dvorištima, karakteristicne za višu srednju klasu. Ovde postoje 4 klase ljudi, i četvrt sa nestručnim radnicima ostaće zauvek takva. Ukoliko želite bogataški kraj, potrebno je samo da sagradite stambene objekte za njih – naravno, lovatori su malo probirljiviji, i neće se useliti ako im nisu obezbeđeni elitni uslovi, što nas dovodi do novog ozbiljnog problema – nedostatak izazova. Ukoliko vam je budžet kratak, par fabrika će to istog trenutka rešiti. Sa obiljem novca, svaki problem postaje trivijalan, potrebno je samo izraditi dodatnu elektranu, bolnicu ili školu. Čak iako ignorišete goruće krize, potrebno je dosta vremena da biste osetili (minorne) posledice. Ova igra zapravo lici na “normalan” menadžer grada sa ukljucenim šiframa za varanje.

Cities XXL (3)

Sa druge strane, ovakva postavka pogodovaće onima koji uživaju u izgradnji lepih virtuelnih gradova, bez pritiska pipavog menadžmenta i teških odluka. Lepa opcija je filtriranje građevina po tipu, tako da bez velike muke možete sklopiti harmonican urbani pejzaž. Developer je napravio sjajan posao ponudivši igračima ogroman prostor za igranje, pogotovo imajući u vidu da glavnog konkurenta u šali često nazivaju SimVillage. Dobićete priliku da postavite svoj mega-grad u jednom od 65 različitih pejzažnih tipova, od kratera na mestima udarca asteroida do idiličnih tropskih arhipelaga. Za ljubitelje snapshotova, tu su i bogate opcije za podešavanje osvetljenja i boja. Među mogućnostima su biranje doba dana, kao i mood filteri. Igra izgleda lepo ukoliko kameru držite visoko, međutim, spuštanje na asfalt otkriva isprane teksture i užasne modele stanovnika.

Interfejs, nažalost, nije ništa privlačniji za oko, a funkcionalnost potpunjava negativan utisak. Situacije u gradu nisu uvek jasno i uočljivo obeležene, dok rešavanje problema često zahteva kopanje po nepreglednim menijima. Neke proste i korisne opcije, poput kliktanja na znak upozorenja u cilju zumiranja mape na mesto dešavanja, ovde nedostaju, što igranje zna da učini napornim.

Stižemo, na kraju, i do najveće mane igre. Cities XXL izlazi 5 godina i tri cele igre nakon Cities XL, ali nazvati je novom igrom bilo bi zaista darežljivo. Novina je jako malo – svega par novih građevina, nov interfejs koji je zapravo ružniji, pet novih tipova pejzaža (od ukupno 65), novi endžin koji nije doneo lepšu grafiku, dok performanse postaju jako loše čim stanovništvo pređe kotu od 200 hiljada (što je zapravo napredak u odnosu na prethodnike), te su seckanje i kašnjenje komandi i dalje sastavni deo igre… Čini se da je jedina obećavajuca novina podrška za Steam Workshop, te se mogu očekivati korisni modovi. Ipak, ova lista je nešto što možemo videti u malo jačem patchu ili pak DLCu od 5 dolara, dok se Cities XXL prodaje po punoj ceni.

Cities XXL (1)

Sve u svemu, kao kratkoročna zanimacija koju pre možemo opisati kao LEGO sesiju nego kao menadžer, Cities XXL može biti pristojan. Ukoliko ste u potrazi za nečim što će vam osvežiti sećanje na najbolje vreme provedeno uz igre ovog žanra, savetujemo vas da tražite na drugom mestu.