U pomalo ironičnoj i kobajagi dobroj fori kalendara 2015-e nam godine, posle petka trinaestog, stiže nama Sveti Trif.. ovaj, Valentino!

Jej?
Jej?

Neko mi reče da se Valentino zove Dan Zaljubljenih, što znao ne bih jer zaljubljen nisam bio, a kamoli dan. Takođe su me obavestili da je ovo pre svega neki zapadni običaj koji smo iz nekog razloga prisvojili pored praznika kao što su Noći Vještica i Kardašijana. S obzirom da su to informacije sa kojima moram da se navodim u ovom sporom predvikendu, red je da malo porazgovaramo i o ljubavi, onda, valjda, uredno poštujući kauboje koji su nama indijancima, pored ćurke, doneli ovaj praznik.

Selam alejkum, mladi padavani
Selam alejkum, mladi padavani

Dok svi ostali danas gledaju Fifty Shades of Grey, ljube se i govore kako vole se dok Brajan Adams svirka u pozadini, meni ne preostaje ništa drugo nego da se ubijem… napravim listu o onima koji su u ljubavi zapostavljeni. Kako ovo ne bi zvučalo previše kretenski kao što već zvuči, krstićemo onda ovu listu kao Listu najvećih šmokljana u ljubavi. Pošto bi jedna takva lista prepunila sve Internet servere a ovo je još od šezdesetih najbolji gejming sajt na svetu, fokusiraćemo se na likove iz video igara.

Kao i kod vaših voljenih partnera, pa tako i ovde, spojleri su u nekim primerima prisutni ali ne i neizbežni, tako da sebi treba da postavite pitanje da li ovo treba čitati i šta je život, Švicarska?

1. Earthworm Jim – Earthworm Jim Serijal

4
Prvo mesto uvek pripada laganicama, ali pošto iz principa neću da stavim Super Maria ovde, red je da se pomene gospodin koji je nepravedno uskraćen muženja franšize kao gorepomenuti, Nintendov vodoinstalater. Govorimo naravno o priglupom, zemljanom crvu koji kao prevozno sredstvo koristi ljudsko telo sumnjivih proporcija.

Think harder
Think harder

Možda je srećom nabasao na super odelo koje mu daje mogućnosti da se infiltrira na lokalne splavove i muva Dare Bubamare, ali naš Džim bez obzira, uspeva da ostane šmokljan. Počev od prvog dela igre, gde prvo ne zna kako mu se zove verna ljuba, već od iste gospođice posle onoliko nenormalnih nivoa dobija fino podgrejanu kašku.

Pre nego što je smoždi krava koju ste lansirali na početku igre.
Pre nego što je smoždi krava koju ste lansirali na početku igre.

Stvari postaju još gore u drugom delu. Ne samo da prolazi kroz nivoe koji predstavljaju najbolju adaptaciju Danteovog Pakla, već uspeva da nas izbezumi obrtom koji je sasvim očigledan, a opet, prilično neverovatan.
Ispada da Džimova voljena princeza nije princeza, već krava.

Eto ti ga na, Nolane Šajmalanski
Eto ti ga na, Nolane Šajmalanski

Šta je Džim onda kroz igru jurio, i zašto je posle i Džim krava a zašto je princeza krava su samo neka od životnih pitanja za koja nikad nećemo saznati odgovor. Džima nažalost nismo ni videli dugo, tako da sumnjamo da će neke dane za bolju ljubav ovaj crv ikada videti, što je stvarno šteta, jer bi u četvorci mogli da eksperimentišu sa malo logičnijim stvarima kao recimo, šta ako je princeza koza.

2. Larry Laffer – Leisure Suit Larry Serijal

7
Kad već pričamo o ljubavi i šmokljanima, ko bi zaboravio na onog najosnovnijeg, našeg dragog – Lari Lafera?

e…
e…

Možda danas Lari ima težinu kao prdež u javnom WC-u, ali pre 3Dova je Lari bio glavni šmokljan koji je naše radioaktivne, CRT ekrane farbao pikselizovanim sisama, bezukusnim vicevima i muškom sramotom, kupus, keleraba, svemirski program i Ričard Atenborou.

Džabe meni pisanje kad ste svi prestali da čitate posle pikselizovanih sisa.
Džabe meni pisanje kad ste svi prestali da čitate posle pikselizovanih sisa.

Za razliku od većine bitangi na ovoj listi, koji na ovaj ili onaj način ipak dobiju neku vrstu srećnog završetka (ili bilo kakvog završetka), Lari je progresivno sve bedniji i bedniji. Sa jedno desetak nastavaka, spin-ofova, sestrića i rimejkova, kvalitet igara se menja (akademska zamena za reč skrnavi), ali nivo šmokljanstva ostaje ogroman. I to ležerno ogroman.

3. Adam Jensen – Deus Ex Human Revolution

10Za razliku od svog sina, JC Dentona, koji prolazi kroz život kao reanimirana keramička šolja, Džensen je ipak malo zaljubljivije prirode. Na početku ga vidimo kao srećnog šefa obezbeđenja u jednoj korporaciji, gde se šepuri u svom žućkasto-tamnom mantilu i krade kolegama čokoladice. Sve bi ovo bilo super da mi kao igrači i Adamovi prijatelji ne znamo da se prišljamčio svojoj devojci Megan, koja mu je jedva našla posao nakon trijumfalnog zabušavanja na prethodnom radnom mestu. Stvari kao i obično krenu bestraga i Megan navodno ubiju, te Džensenu ne preostaje ništa drugo nego da izvede jednog Maks Pejna i krene u apsolutnu osvetu i eventualno osigura neku vrstu preporuke za sledeći posao jer je i ovaj prilično uprskao. Nakon što prevrne ceo augmentovani Detroit i ispraši sve moguće augmentovane guzice, Džensen otkriva stravičnu istinu. Ne samo da je Megan živa i zdrava, već je našla još bolji posao i očigledno boljeg sponzora. Da stvari budu još gore, Megan priznaje Džensenu da razlog zašto su oni bili zajedno zapravo nije Džensenov proaktivan stav u životu i hiperaktivni optimizam, već njegovi geni.

11Za nešto što je možda najdebilnija rečenica od nije do tebe, do mene je, Džensen je imao još adekvatniju reakciju – a to je da nije imao nikakvu reakciju. Osećaj da je možda gubio vreme sa karijeristkinjom koja se druži sa ljudima koji ubijaju ljubimce zato što im se gazde oporavljaju u bolnici je nestao ubrzo nakon ulaska u treći čin, a nama ostaje da se tešimo činjenicom da je sve moglo da ispadne mnogo zanimljivije.

4. Džimi Li i Bili Li – Double Dragon Serijal

12
Kad smo već kod old skulera, ovde dobijamo dva šmokljana po ceni jednog. Džimili i Bilili su možda zajedno Dupli Zmajevi, ali su zato u ljubavi trostruke device. Glupe. Doduše, ne može se reći da je to samo njihova krivica. U stvari, momci su super, Merion je ta koja im se svaki dan šunja oko garaže i izvodi besne gliste, zamagljuje njihove tupe mozgove, šepureći se u toj crvenoj haljini koju je pozajmila od Lepe Brene. Braća Li su samo dovoljno ometeni u razvoju da svaki put poveruju da to znači da Merion gaji neka osećanja prema njima. Na kraju, pošto nekako uspeju da premlate ceo grad, Merion opet ne može da se odluči ko je zapravo pravi čovek za nju. Krv nije voda, ali su zato sise sjajne, pa umesto da je braća Li oteraju u tri majčine, oni reše da se potabaju na sred ulice. Osim tog blic poljupca u obraz, sumnjam da je taj koji je pobedio dobio bilo šta osim jednog masnog zostera.

Mama i tata Li su sigurno dobili fras.
Mama i tata Li su sigurno dobili fras.

Taman kad smo mislili da smo se otarasili Merion nakon što je zlotvori zveknu u drugom delu, momci iz Wayforward-a su je digli iz mrtvih sa apgrejdovanim 3D sifonima u Neonu, pa je onda ispalo opet Jovo nanovo. Nostalgija je jedno, momci, dok je eksploatacija dva napaljena tuberana krivično delo, negde daleko u zemlji snova.

5. Dante – Devil May Cry

14Dok Novi Dante ima ljubavne probleme sa fanovima, stari Dante je imao i te kakve probleme sa ljubavnim igrarijama. Za nekog koga fanovi hvale da je previše kul i zajeban, prilično je zanimljivo kako se odmah vezuju za njegovu kosu sedu, a izostavljaju one bitnije delove njegove ličnosti. Kao što je recimo kosa.

KosTa
KosTa

Tu upada Trish, kvalitetna anemična gotičarka koja je spremna da našem demonskom vetropiru zagorča život. Možda sam malo previše konzervativan, ali kad vam žena uleti u kancelariju sa sve Kavasakijem i razbuca inventar po abecednom redu, poslednja stvar koju bih uradio je da joj pomognem, a kamoli da se zaljubim. Međutim, za našeg zajebanog detektiva, Trish je legla kao majka preko mrtvog prvenca, samo obrnuto, pošto je Trish pljunuta Danteova mrtva majka, a Dante je njen prvenac. Ali opet, Devil May Cry ne bi bio Devil May Cry ako se tu negde ne bi pojavili neki ženski marifetluci i obavezno plakanje. Kako Dante čereči demone kroz Drakulin zamak, polako počinje da otkriva svoje pravo lice koje se izgubilo u šiškama o bitne li bele kose. Kada se to konačno desi, deluje pomalo komično, verovatno zato što je čovek previše kul da bi demonstrirao bilo šta drugo osim kuloće i kose, ali nam je makar drago što pokazuje da ispod tog tvrdog, kul eksterijera, stoji jedan pravi grimizni šmokljan.

Ajmo svi, još jednom.

6. Dom – Gears of War Serijal

16
Veoma retko igre pokažu kako valja taj osećaj iskonske ljubavi, ispričane na tako suptilan način da bi se i Iva Štrljić posramila. Iako smo videli dosta kvalitetnih romansi, sitnih varnica i nesrećnih ljubavi, nijedan primer ne može da prismrdi hrabrom Dominik Santjagu i njegovoj neospornoj ljubavi prema svom večitom partneru – Markusu Feniksu.

17
Ubedljivo najtragičniji lik u ovom serijalu, Dom je imao pozamažan broj ljubavnih problema. Još od samog početka serijala, bilo je jasno da cela ta njegova priča o Mariji ne pije vodu. Preterano vikanje imena svoje žene kroz sva tri dela ove igre bi možda neko nazvao lošom karakterizacijom likova, ali kao što bi vam svaki latentni homoseksualac rekao, u pitanju je samo fasada koja pomaže Domu da preživi u surovom svetu gde dominiraju šovinistički COGovi. Ne samo to, nego kad konačno pronađe svoju otuđenu suprugu, ispada još veći čovek tako što rešava da joj ne uputi papire za razvod nego je pušta da umre kao jedna ponosna, udata žena.

Pravi, gej džentlmen
Pravi, gej džentlmen

Markusu nikad nije rekao šta zapravo oseća prema njemu, ali je makar na trenutak uspeo da pokaže koliko ga je taj šmokljan, zajedno sa nama, voleo do neba nebeskog, na način koji samo Dom može da pokaže.

R.I.P Sweet Gay Prince
R.I.P Sweet Gay Prince

7. Vincent Brooks – Catherine

19Atlus nije stran ljubavnim zavrzlamama, počev od Persone, pa do njene seksi mame Shin Megami Tensei, ali sa Catherine su baš rešili da ga zablentave. U ovom japanskom prepričavanju Dragojevićevih Anđela, igrač kontroliše Vinsenta Bruksa, zabušanta, alkoholičara i lenštinu. Kao takav, Vinsent mora da se odluči između dve devojke sa kojima će gubiti svoje dragoceno vreme. Jedini problem u ovoj priči, pored toga što im se ime razlikuje za jedno slovo, je to što je jedna od njih – opsesivno kompulsivna gadura, a druga – sisata sukuba.

Za jedno slovo?!
Za jedno slovo?!

Govoreći kao ekspert na ovom polju, priznajem, divim se Vinsentonovoj mogućnosti da razlikuje ove dve cice po broju brushaltera (standardna procedura), ali je njegova inertnost u celoj situaciji bez ikakvog opravdanja. Bilo da pokušavaju da ga upecaju na dete ili na tradicionalno sukubisanje, sasvim je jasno da su obe devojčice profesionalni manipulatori koji pokušavaju da isisaju i ono malo muškosti iz Vinsa.

Što Vinsentu fali u ljubavnim problemima, to nadoknađuje u penjanju po ogromnoj i strmoj kuli koju sanja svako veče, gde se kula može pročitati kao falusni simbol, a igračevo konstantno padanje kao njegova nesposobnost da situaciju sagledajvfjdkfdfsjkgsdkjg

tumblr_mg0qssNpVR1qed74no1_500
Idemo dalje pre nego što nastavim da previše pametujem. Ukratko, cheating – bad, sheep – climb, Frojd, Frojd, Frojd.

8. James Bond – Goldeneye

20
Teško da se Džejms Bond pojavljuje na listi ljubavnih šmokljana, pogotovu onaj lepotan od irskog setera što je Pirs Brosnan. Ljubav je veoma delikatna stvar, naročito u procesu zavođenja partnera gde se trudimo da iskažemo svoje namere prema nekoj specijalnoj osobi što primamljivije, a da pritom izgledamo kao da nas je Adonis lično odstrugao sa svog isklesanog tela. Ono što hoću da kažem, a da ne davim previše je da je ovo Pirs Brosnan.

21A ovo je Pirs Brosnan u Goldenaju.

A ovo je Pirs Brosnan u Goldenaju.
Ovaj Brosnan ne bi smuvao ni veš mašinu za vreme restrikcija devedesetih, tako da je mesto na ovoj listi zacementirao samo zato što je izuzetno ružan. Ja prema čoveku ne mislim ništa loše, jasno je da je kao Bond sposoban da špijunira kao pravi profesionalac, ali za žene će morati da se strpi jedno desetak godina, pre nego što će ponovo moći da ih ljubi.

9. James Sunderland – Silent Hill 2

23
Dok ostali na ovoj listi ipak nekako ispadnu simpatični krelci, Sanderlend celu ljubavnu impotenciju tera u ekstreme. Ako pogledamo stvari kao svaki drugi prepotentni klipan, videćemo da Sajlent Hil i obilje korpulentnih bolničarki predstavljaju Sanderlendovu iskrivljenu psihu i potisnute seksualne porive. Onda se može reći da je Džejms jedna krajnje kompleksna i uznemirena osoba. Ako pogledamo stvari malo jednostavnije, videćemo da je čovek samo kreten. Ako vam nekad stigne pismo od pokojne žene i kaže vam da dođete u magloviti grad pun stvorenja koji opšte kad vas ne jure, a vi je poslušate, onda ste bez ikakve sumnje – idiot. On je idiot, nema tu nikakve filozofije.

Deluje kao da je Džejms mogao da upadne na listu likova za šamaranje, međutim njegova tvrdoglavost i izveštačenost ga je ipak posadila na smrdljivi pijedestal ljubavnog šmokljana. Niko ne voli bandoglave budale koje nikako da se okane prošlosti, naročito kad delovi te prošlosti počinju da utiču na njega i ljude u okolini. Odmori ga malo Sanderlende, idi čitaj neku knjigu, igraj fudbal, pecaj u svakom slučaju što dalje od dece moje. Tako je, lažem te, Sanderlende, decu nemam, mada i ovako kad ih nemam su stvarnija od tvoje Marije.

Meri, mislio sam Meri
Meri, mislio sam Meri

10. Master Chief – Halo Serijal

24Još od samog početka ove masovne Bungie krave muzare, Halo nam je pokazivao kako se prave pucačine na konzolama i naravno, ono najvažnije – savršena žena je uvek i isključivo, samo u našoj glavi.

Kortana je iz igre u igru bila sve lepša i lepša, dok je višak poligona popunjavao tačno one delove koji su bili bitni – mozak, naravno. Ništa to nije pomoglo našem bezličnom rmpaliji koji bi radije da baca bombe po Covenantu i da vozi svoga džipa po planinskim predelima ove raštimovane, svemirske opere. Iako se vremenom Chief zagrejao za Kortanu koliko je njegova mačo priroda to dozvoljavala, avaj, Kortana se opet, kao i sve žene i hard diskovi, oklembesila posle 7 godina i to sasvim prikladno – zato što je previše razmišljala.

Kako nam se približava peti deo, postavlja se pitanje da li će naš Master Chief posle Kortane zauvek ostati večiti neženja, prisiljen da nosi masku srama ili će konačno naći onu pravu ljubav koja je potrebna svakom muškarcu. Treba verovati, ljudi, treba verovati, jer kao što jednom reče naš voljeni premijer – život je kao kutija čokolade, nikad ne znaš šta ćeš dobiti.

A ovo je crnac.
A ovo je crnac.

11. Grey Warden – Dragon Age Origins

27
Jedan multirasni primer, naš zaboravljeni Warden je morao da se pojavi na ovoj listi, mada je njegova situacija potpuno opravdana, s obzirom na to kakva mu je okolina.

Ne može jedan mladi vilenjački, čovečanski, patuljasti dečak devojčurak da bude naglo ubačen u potpuno drugačiji način života, ponajmanje u odore jednog Sivog Nadzornika, a posle da se očekuje od njega da ima normalan ljubavni život. Njegovi saputnici koji bi trebalo da ga bodre, umesto toga se čepe preko dana, trkljaju za svaku sitnicu i menjaju raspoloženje, a na kraju se prave blesavi i govore vam da ništa od toga nije bilo bitno. Da stvari budu još gore, Morigen na kraju reši da vam izigrava Katrin (ili Catrin) pa vam pripreti da nećete preživeti kraj igre ako je ne obeščastite ispred kamina i napravite joj sina.

Krejdl of Suledina
Krejdl of Suledina

Od tolikog dijapazona lažnih izbora, sasvim je logično da čovek otupi posle nekog vremena. Warden je primetno odsutan u ostatku ovog serijala, što je možda i dobra stvar, jer bi ga previše liberalni Bioware do trojke pretvorio u klimakteričnog hermafrodita.

12. Max Payne – The Fall of Max Payne

29
Dok se Maksi 3 polako krčka u Hanovoj kuhinji, naš slavni detektiv nije mogao da izbegne cameo ni na ovoj listi. Ne znamo puno o Maksovoj ženi mada je njegova osveta dobro dokumentovana ovde na sajtu, pa samim tim možemo zaključiti da ju je čovek mnogo voleo.

Još jedna brilijantna opservacija Hanlocka Yolmsa
Još jedna brilijantna opservacija Hanlocka Yolmsa

Njenu smrt nećemo pripisati Maksovoj nesposobnosti, međutim, njegove ljubavne eskapade u drugom delu su sasvim druga priča. Incident sa Monom jasno dokazuje Samardžićevu filozofiju da su posle duge veze sve kraće obmane, da uvek ima posle a ima i pre.

U oktobru – tri godine nakon Maksovog genocida, Mona se ponovo vratila i počela da muči našeg Maksija. I čim se vratila, sve je krenulo naopako. Na kraju je uspela da natera Maksa da ubije svoju partnerku, da ga posvađa sa svojim jedinim prijateljem, ruskim emigrantom Vladimirom i da promeni lični opis. Senka koju je Mona bacila na Maksa je dosegla toliko da je nakon što je ponovo izgubi na kraju dvojke, Maks toliko poludi da zameni pisca za narative osnovcem, promeni kuću i skine sa sebe svaku trunčicu dostojanstva.

But, that’s another story.
But, that’s another story.

13. Prince – Prince of Persia

32
Vidi se da je čovek zaljubljen do ušiju kad je spreman da zbog ženske ofarba kosu i obuče one bele pidžame koje ne bi stajale ni tebi, Jovane. Njegova težnja da izbaci sve persijsko iz sebe je očigledno iznerviralo velikog vezira Džafara koji je rešio da gurne ovog metroseksualnog prestolonaslednika gde mu je i mesto – u tamnicu dabome.

Prinčevo vucaranje po Džafarovom podrumu očigledno nije ostavilo neki utisak na princezu Džezmin, jer i pored toga što je uspeo da se za manje od sat vremena nekako popne do njene spavaće sobe, devojka ga je samo prijateljski zagrlila. Da ne ispadne da opet krivimo lepo žensko, s obzirom na higijenu Džafarove tamnice, jedan zagrljaj je i više nego što jedan smrdljivac zaslužuje. Krivica ovde ipak pada na mladog princa, jer pored takve fizičke transformacije, jasno je da govorimo o jednom sebičnom narcisu koji teško da ima vremena da se posveti nekoj drugoj osobi, a kamoli lepoj Džezmin.

Džafar joj je sa druge strane kupio sat.
Džafar joj je sa druge strane kupio sat.

Stvari su tek jasnije u sledećem delu, kad je princ morao da bude progrnan iz kraljevstva, samo zato što je njegova voljena Džezmin nesposobna da provali da je princ koji sedi pored nje, zapravo, Džafar.

Or is she?
Or is she?

Sasvim je jasno ko ovde vozi traktor a ko otvara kapiju, tako da je Princ zasluženo popio jedan tutanj samo zato što nikako ne može da prevaziđe da taj Džafar sad nosi iste đinđuve kao i on.

14. ….

26

Aj sad napolje i ljubite se.