Drugi svetski rat je opet u modi i Activision se zaista potrudio da nam još jednom prikaže pakao koji su američki vojnici preživeli tokom iskrcavanja na plaže Normandije. Posledica problema koji developeri očigledno imaju sa istorijom je da nijedno drugo ratište nije prikazano. Jedan deo fanova je momentalno uskočio u cokule redova Higinsa sa željom da još jednom pokažu nacistima gde im je mesto u slobodnom svetu. Drugi deo je preskočio kampanju za jednog igrača i odmah se upustio u multiplejer okršaje. Posle krećeg vremenskog perioda tj prelaska singlplejer kampanje i odigranih dovoljno multiplejer mečeva može se reći samo jedno. Ako volite pucačine koje se bave ovim istorijskim periodom – slobodno se vratite na Call of Duty 1 i 2. Iako su izašli 2003-će i 2005-te, ovi naslovi su neuporedivo dinamičniji i imaju kvalitetniju priču koja će zadovoljiti i najveće ljubitelje dobrih akcionih igara koje se bavim ovim istorijskim periodom. Naravno nije sve toliko crno. Kampanja je dobro koncipirana sa scenarijom koji i pored nekoliko predvidljivih momenata pruža zadovoljavajući epilog.

Call of Duty WW2 se fokusira na doživljaje redova Reda Denijelsa čiju ulogu tumači Bret Cimerman. Neposredno pre iskrcavanja na neprijateljima krcatu plažu, stupiče na scenu i nekoliko neustrašivih Redovih saboraca poput redova Zasmana, poručnika Tarnera i neustrašivog narednika Pirsona koga tumači Džoš Duhamel. Misije su dobro napisane i prepune akcije kakvu samo možemo očekivati od developera koji su nam doneli Modern Warfare 3 i Advanced Warfare. Međutim nit koja sve ovo povezuje u skladnu celinu su likovi koji su realistično napisani. Vaši saborci ovaj put nisu samo beživotni stubovi koji će vam pružati informacije o tome kako se koriste određena oružja. Svaki od njih ima svoj karakter, svoje prednosti i mane koji na kraju će doći do izražaja i dati smisao celom zapletu. Dobar primer se ogleda u jednom delu kampanje kada narednik Pirson namerno prekine komandni lanac i ne posluša naređenje poručnika Tarnera po pitanju pojačanja. Njegova odluka će dovesti do smrti većeg dela jedinice i tada se može videti da narednik nosi sa sobom veliku količinu emotivnih problema koji ga čine osobom nedovoljno sposobnom za komandovanje.

Fabrikovanje drame je očigledno bio prioritet developera umesto fokusa na stvaranje inovativne mehanike igranja. Zbog ovakvih propusta, Call of Duty WW2 više liči na osrednji ratni film nego na pucačinu iz prvog lica. Mnogobrojne neinteraktivne scene će većinu igrača staviti u položaj pasivnog posmatrača. Takva odluka može odbiti mnoge fanove žanra koji vole biti direktno uključeni u sve što se događa na ekranu.

Sa druge strane, grafički prikaz je na vrhunskom nivou. U pitanju je jedan od vizuelno najkvalitetnijih i najvisceralnijih delova u ovom serijalu. Iako sve već deluje viđeno, većina elemenata je vešto upakovana zarad kvalitetne vizuelne prezentacije koja se ne sreće ni u filmovima Majkl Beja. Porušene zgrade, kišom natopljene šume, i rovovi na plažama Normandije nikada nisu izgledali realističnije. Trud se može videti na svakom koraku po pitanju pokušaja da se što kvalitetnije dočara okruženje koje su developeri imali prilike da vide samo na slikama. Korišćenje magle, dima i kiše daje filmski osećaj po kome je ovaj serijal poznat. Okršaji su veći, misije su dosta intenzivne i prepune akcije koja u nekim momentima mogu da dovedu igrača do stanja frustracije. Ako glavnu kampanju igrate na najvećem nivou težine, dobro pazite kako se krećete jer zdravlje se više ne obnavlja. Pribori za prvu pomoć nisu retki ali ako ih u ključnom momentu nemate pri ruci, nastaju problemi.

Prvi put posle dugo vremena, nećete se osećati kao akcioni heroj nego kao gušter koji je sveže izašao sa obuke. Na svakom koraku vas čekaju potencijalne opasnosti i česta učitavanja. Svako oružje koje imate priliku da pokupite tokom misije ima svoje prednosti i mane. Oružja variraju od standardnih jurišnih pušaka karakterističnih za taj period do manjih automatskih pušaka, snajpera i bacača plamena. Kampanja za jednog igrača pruža doživljaj koji varira od ratnog pa sve do špijunskog filma u kratkom vremenskom periodu.  Ako ste se pitali sta vas čeka posle 10-ak i više sati eliminisanja osvajača, nažalost samo razočaranje.

Multiplejer mod koji zaslužuje poseban osvrt je tzv. zombi mod. Osnovna priča je veoma jednostavna. Četvoro glavnih protagonista ima zadatak da vrate umetnička dela koja su ukrale neprijateljske trupe. Na kraju kampanje čeka ih veliko iznenađenje a to je borba protiv hordi neupokojenih nacista. Okruženje je veoma dobro koncipirano, muzika je sjajna a glasovna gluma je na vrhunskom nivou. Kvalitetom se naročito izdvaja vokalni performans Dejvida Tenanta.

Call of Duty: WWII (PS4 Pro)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Kampanja za jednog igrača pruža doživljaj koji varira od ratnog pa sve do špijunskog filma u kratkom vremenskom periodu.  Ako ste se pitali sta vas čeka posle 10-ak i više sati eliminisanja osvajača, nažalost samo razočaranje.