Igre bazirane na stripovima su decenijama imale istu sudbinu kao i filmovi bazirani na video igrama – uglavnom su adaptirane samo najpopularnije franšize, a finalni proizvodi su skoro uvek bili ili totalni promašaj, ili u najboljem slučaju polovično-kompetentni proizvodi koji su uspeli da oko sebe okupe grupu fanova koji su uzdigli tu igru ili film u rang kultnih projekata. Sve to se naravno promenilo 2009. godine kada je britanski studio Rocksteady i njihov izdavač Warner Bros. Interactive Entertainment uspeo da na tržište izbace fenomenalni Batman: Arkham Asylum koji je svima prikazao dobitnu narativnu i gameplay formulu za pravljenje ozbiljne video igre zasnovane na Batmanovom mračnom univerzumu koji je ispoštovao fanove stripa.

Uspeh koji je doneo Arkham Asylum je dve godine kasnije bio podignut na još veći nivo sa izlaskom Arkham City-ja, a posle te igre koja u svojoj završnici najavljuje ogromne promene u Betmenovom univerzumu, studio Rocksteady se povlači sa lica zemlje i počinje da radi na završnici svoje „Arkham trilogije“ za koju će im biti potrebno mnogo više vremena za produkciju od prve 2 igre. Da bi popunili rupu nastalu ovako produženim rasporedom, Warner Bros je zaposlio svoj novi studio „Warner Bros. Games Montréal“ da se baci na pravljenje nove igre. Rezultat njihovog rada je veoma solidna igra Batman: Arkham Origins koja je krajem 2013. godine igračima ponudila pogled na Arkham univerzum pre događaja ispraćenih u Arkham Asylum i Arkham City igrama, sa Betmenom koji je na samom početku svoje karijere, suočen sa misijom koja će po prvi put ukrstiti njegov put sa mnogim poznatim negativcima koje fanovi obožavaju. Na žalost, iako je Origins objektivno veoma dobra igra koja fanovima Batman univerzuma i Akrham igara itekako ima šta da ponudi, ona je dobila jasne kritike od strane igrača i medija da osnova ove igre nije napredovala dovoljno u odnosu na ranija izdanja. U prevodu, Arkham Origins je odlična Betmen igra, ali je napravljena po šablonu koji je već viđen dva puta – pogotovo u Arkham City, koji Origins baš dosta kopira po polju gameplaya i određenih centralnih narativnih odluka.

 

Smeštena 5 godina u prošlosti pre događaja opisanih u prvoj Arkham igri, Origins prati avanturu malo drugačijeg Betmena nego onog na koga smo navikli. Umesto borca koji je spreman da se izbori sa bilo kakvim protivnicima na koje smo navikli iz stripova, Bruce Wayne iz Origins je borac za pravdu koji je tek započeo svoju karijeru ispod crnog ogrtača sa dosta toga što i dalje mora da nauči o svom zanatu. Na samom početku igre on je izgradio svoju jaku reputaciju boreći se skoro isključivo protiv običnih gradskih gangstera koji su počeli da šire priče kako je Betmen postao primarni razlog zašto je Gotham počeo da bude sve bezbedniji i bezbedniji. U ovom periodu čak i policija ne zna tačno ko je Betmen, James Gordon još nije postao šef policije, i specijalne jedinice policije (koje su takođe veoma korumpirane) se trude iz petnih žila da uhvate misterioznog crnog borca za pravdu.  Ali sav pozitivni posao koji je Betmen uspeo da napravi tokom prvih par godina svog rada u Gothamu pada u vodu sa otkrivanjem plana krimi bossa Black Maska da se najzad reši Betmena koji mu je nekoliko puta upropastio šansu za zaradu i širenje njegove vladavine nad podzemljem Gothama. On stavlja 50 miliona veliku ucenu na glavu Betmena, što je dozvalo 8 super negativaca u grad. Suočen po prvi put u svojoj karijeri sa širokim spektrom poznatih stripskih negativaca koji su dosta drugačiji od bilo čega što je mogao sresti ranije, Betmen kreće u misiju ne samo da preživi snežnu noć u kojoj se na svakom uglu krije smrtna opasnost, već i da sazna misteriju Black Maska i pravog razloga koji se krije iza svih nevolja koje su iznenada došle u Gotham.

Početna postavka igre daje odličan narativan razlog igračima da se prošetaju kroz novu verziju grada Gothama koji se sada proširio ne samo na oronule delove Arkham City-ja već i sam centar grada koji je postao takođe pod opsadom negativaca. U početnim satima igre Batman će morati da se reši nekoliko najočiglednijih problema (ponajviše da spreči piromana Fireflyja da spali grad), ali kako sati prolaze Batman će ukrstiti svoje šake sa mnogim poznatim negativcima uključujuci džina Banea, snajperistu Deadshota, plaćenog vojnika Deathstrokea i deformisanog kriminalca Kiler Kroka. Kao posebno iznenađenje, nekoliko manjih negativaca je gurnuto u bitno mesto igre, kao što su na primer otrovna žena ratnik Copperhead, manipulant struje Electrocutioner, i kung-fu majstor Shiva. Svi oni su odglumljeni odlično, a njihov širok spektar mogućnosti daje igri mogućnost da igrače stavi u raznorazne moguće i nemoguće situacije.

Naravno, pored ovih centralnih plaćenih ubica koji su došli da pokupe nagradu Black Maska, Akrham Origins takođe daje šansu drugim stripskim likovima da se pokažu na vašim televizorima i monitorima. Od ovih likova ponajviše izdvajamo prisustvo Kapetana James Gordona, Bruce Wayneovog batlera Alfreda, Riddlera (koji još nije totalno postao supernegativac), Harley Quinn, Mad Hattera, Penguina i Mister Freezea.

Centralna misterija, zbog čega je Back Mask postao tako fokusiran na Betmena, počinje da se otkriva na polovini igre kada Batman uspeva da sakupi dovoljno dokaza da je neko uspeo da preuzme identitet ovog krimi bossa. SPOILER: Osoba iza ovog opasnog plana da se Gotham baci na kolena je ni manje ni više nego Joker, koji u ovoj igri po prvi put upoznaje Betmena i postaje opčinjen njihovim rivalitetom koje mu donosi dosta zabave. Do kraja igre sudbine Betmena i Jokera postaju blisko povezane, gde Joker iz dubine svoje duše obećava Betmenu da će mu praviti probleme do kraja svog života jer obožava da muči heroja koji je toliko opsednut donošenjem pravde u Gotham koji je na ivici rasula. Pored Jokera, dosta drugih negativaca će ostvariti svoje prve kontakte sa Betmenom, obećavajući osvetu i slične agresivne radnje (ponajviše Bane koji je u ovoj igri imao odličan narativni prelaz iz plaćenog borca sa svojim striktnim kodom ponašanja u mutiranu zver sa jednom jedinom misli koja nije bila obrisana iz njegovog mozga – Ubiti Betmena!).Što se izvođenja tiče, malo toga je promenjeno. Igrač se kreće kroz „snežnu verziju Arkham Cityja“ sa nekoliko velikih novih zona koje daju igri dozu orginalnosti. Bitke se odigravaju na identičan način, osim što sada Batman ima mogućnost pored starih oružja i objekata da koristi i nove gadžete – Remote Claw koji može privući dva objekta ili dva neprijatelja jednog drugom, Concussion Detonator koji može omamiti dosta protivnika i Shock Gloves, odlično oružje koje može ojačati Betmenove ruke jakom strujom koja iz jednog udarca onesposobljava skoro sve protivnike. Bitke teku istim tokom (sa par novih vrsta neprijatelja koji nose različita oružja), osim „nindža ratnika“ koji mogu sa vremena na vreme da blokiraju napade Betmena. Sakupljeni XP od borbi se opet može potrošiti na širok spektar unapređenja Batmanovih sposobnosti i gedžeta. U ovoj igri Batman može posetiti odlično realizovani Batcave i tamo ući u Batwing, ali samo za potrebe fast travela preko mape. Slobodan let iznad grada nije moguć.

Pored centralne singleplayer kampanje koja u proseku traje veoma solidnih 12 sati, ova igra ima opcionu, dva sata dugačku DLC ekspanziju fokusiranu na Mr. Freezea, kao i multiplayer komponentu u kojoj se najviše izdvaja zanimljiv mod gde se dva tima gangstera bore na mapama u kojima se takođe nalaze Betmen i Robin.

Sve u svemu, iako Batman: Arkham Origins nije doneo puno inovacija na polju gameplaya i okruženja u koje je igra smeštena, ona je ipak uspela da „ne upropasti dobitnu formulu“ postavljenu ranijm igrama i predstavi veoma zanimljivu priču koja je definitivno vredna da se iskusi. Najveće pohvale se moraju dati glumcima od Betmena i Jokera (Roger Craig Smith i Troy Baker) koji su zbog agresivnijeg scenarija maltene uradili bolji posao nego Kevin Conroy i Mark Hamill iz ranijih igara. Origins takođe u sebi ima jednu od najzanimljivije napravljenih gameplay lokacija u celoj Arkham franšizi – Gothamov centralni hotel koji se našao pod opsadom Jokera, nivo koji svaki fan Arkham igara mora da odigra. Batman: Arkham Origins se inicijalno pojavio u prodaji na četiri igračka sistema – PS3, Xbox 360, Wii U i PC, a redakcija EmuGlxa vam predlaže PC verziju kao tehnički najbolju.

Batman: Arkham Origins (PS3)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Treća avantura mračnog viteza nas vraća nazad u prošlost, prikazivajući njegovu prvu avanturu u kojoj se susreo sa svojim najvećim protivnikom. Dobra priča, likovi i poboljšani gameplay u odnosu na Arkham City su jedino sputani već viđenim okruženjem, mada to neće smetati svima.