Zamislite dugokosog gorostasa zavidne telesne građe u kožnom outfitu sa 2 uber-pištolja i mrtvačkim kovčegom okačenim na leđima, u kojem se, kao što se da pretpostaviti, ne nalazi leš, već bazuka, velikokalibarski mitraljez i posebno mesto za već pomenute uber-pištolje. To što ste zamislili najverovatnije izgleda kao lik zvani “Beyond the Grave”. Zvuči veoma moćno, zar ne? Takvog ga susrećemo u prvoj epizodi ovog serijala, bez ikakve predstave o njegovoj prošlosti i razlogu takve, u najmanju ruku čudne pojave. Bled i sedokos, kada nije u akciji prepunoj pucnjave, on sedi u fotelji i dobija infuziju iz stotinak epruveta, koje su povezane nekakvom čudnom mašinerijom unutar oklopljenog kamiona izvesnog doktora/naučnika Tokioke. Naime, njegovo idilično sedenje u fotelji prvi put je prekinuto kada je naišla Mika, mala četrnaestogodišnja devojčica, u begu od kojekakvih bizarnih stvorenja, zvanih Orcmani. Za sobom je vukla ogroman, očigledno ekstremno teški kofer, u kome se ispostavilo da su Graveovi pištolji. Doduše, tek sa spomenom imena Brandon Heat, Bloody Harry i Maria, Mika uspeva da privuče Graveovu hibernaciono uspavanu pažnju i natera ga da se energično prihvati svojih pištolja, iskoči iz kamiona i sa stilom sredi desetine moćnih orcmana u jednom dahu. Iako je Grave u borbi agilan, brz i precizan, van nje je pogrbljen, pognute glave i uništenog lica prepunjenog patnjom, mada se ničega iz svoje prošlosti ne seća. Međutim kako mu je nakon borbe munjevito sevnuo flešbek u glavi, odjednom je ispustio vrlo bučan krik, vidljivo pun bola. Pod utiskom flešbeka, Grave kreće ka groblju, dok ga ranjena Mika, hramljući prati. Na groblju se odigrava još jedna bitka velikih razmera, nakon koje Grave i Mika stoje iznad tri jednostavna groba načinjena od gomile kamenja i dok Mika plače i žali zato što nije stigla ni svojoj majci Mariji da ukaže poštovanje sahranivši je u grobu, Grave se polako seća korena i početaka svoje misteriozne prošlosti.

Ovde dolazi do flashbacka i vraćanja na početak svih dešavanja koja su prethodila sadašnjem raspletu. Tek tada gledaoc dolazi do daška logike, prethodno pod utiskom gomile akcije iz prve epizode, bez ikakvog upoznavanja sa identitetom likova i uzrocima dešavanja.

Srž priče Gungravea je o dvojici najboljih prijatelja, Brandon Heatu i Harry McDowellu, i njihovom teškom životu u gradu kome vrvi od kriminala. Oni preživljavaju isključivo vodjeni svojim životnim ciljevima. Harry, koji uvek želi više, predvođen je enormnom ambicijom, dok je Brandonu samo bitno da zaštiti svoje prijatelje i Harryja na prvom mestu. Mada su totalno suprotnog karktera, oni se drže jedan drugog i uvek su jedan drugom najbitniji. Iako kasnije uobličavanje njihovih karaktera, pod uticajem okoline i okolnosti menja njihov međusobni odnos, uvek negde u njima ostaje prijateljstvo i duboko međusobno poštovanje.

Crtež i animacija odskaču iznad standarda u ovom animeu i najviše podsećaju na serijale Hellsing i Wolf’s rain. Likovi su vrlo karakteristični i kreativno osmišljeni, ali opet ne odskaču preterano izgledom od ostalih ljudi. Vrlo je lepo uradjena i njihova transformacija kroz vremešni tok priče. Pored svega toga, crtež ipak ume ponekad, ali baš ponekad da se deformiše čineći lica/tela neproporcionalnim. Okruženja prosto odišu noir tematikom, vidljivom u mafijaškim filmovima, a tu je i milion rupa od metaka, kao proizvod čestih akcionih scena, gangbangova i duela.

 

Kao i okruženja, i muzika je u noir “fazonu”, nafilovana tihim jazz i blues zvucima gitare i saksofona. Muzika je vrlo dobro usklađena sa scenama, ali nije pompezna da vas tera da nabavite OST. Opening i ending teme su takođe pametno osmišljene i savršeno “idu uz priču”. Što se tiče glasovne sinhronizacije, ona je definitivno najbolji zvučni detalj ovog serijala. Posebno treba obratiti paznju na Harryjevu glasovnu transformaciju tokom čitavog serijala, koja je vrlo realna.

I za kraj, priča Gungrave serijala je definitivno ono što ovaj anime čini nadprosečnim. Puna obrta, dubokih osećanja, jakih ljudskih odnosa, sa mnogo akcije i primesom SF-a, ova priča dobija titulu epa i definitvno zaslužije da bude odgledana.

Brandon Heat/ Beyond the Grave

brandon heatDuga crna i neravnomerna kosa prekriva njegovo nevino lice, čije grimase govore umesto njegovih usta. Odrastao je zajedno sa Harryjem u sirotištu i kasnije nastavio da živi sa njim. Uvek je bio ćutljiv i miran, ali bez obzira na to, uvek je bio spreman da učini sve za svoje najbolje prijatelje, stavljajući sve drugo na stranu. Hrabar, principijelan i dobrodušan, jake volje i odlučan, vešt na pesnicama i pištoljima, tako bi se u najkraćim crtama opisao Brandon Heat. Njegov lik se razvija kroz celu seriju. On gradi svoj karakter, videvši najbolje u ljudima oko sebe, svojim plemenitim odlukama. Svoj život posvećuje najboljim prijateljima i ljudima koje voli, posebno Mariji, devojci u koju je zaljubljen, ne obraćajući pažnju na sopstvena osećanja i porive. Njegov život je težak i pun obrta i pod uticajem istih on postaje misteriozni Beyond the Grave.

“Bloody” Harry McDowell

Harry_MacDowellBrandonov najbolji prijatelj, lep, šarmantan i harizmatičan, uvek u belom elegantnom odelu (koje je, ko zna gde, ukrao). Vrlo je inteligentan i lukav, a svoju inteligenciju koristi da bi dobio ono što želi. Iako je vrlo privržen svojim prijateljima sa kojima deli hleb, uvek su njegovi lični ciljevi bili iznad svega toga. On je, kao vodja u svojoj družini, uvek osmišljao planove i mislio za svakoga, i kako je bio vrlo efikasan, drugovi su ga voleli i poštovali. Jedino što ga je moglo odvratiti od egoizma je specijalan odnos između njega i Brandona. Zapravo svaka promena i dešavanje u odnosu između njih dvojice je bila glavni pokretač velikih obrta u priči Gungravea.

Balladbird Lee, Bob Poundmax, Kugashira Bunji

Ova trojica su najbolji prijatelji i saradnici Harryja i Brandona unutar Milleniona, najvećeg mafijaškog sindikata u gradu. Svi su oni zajedno koristili svoje najbolje veštine kako bi napredovali ka vrhu sindikata.

Balladbird Lee, sin političkog aktiviste, imao je veze unutar zakona, a pored toga je vrlo vešt sa iglama i noževima. Bob Poundmax je kralj podzemlja i najbolji pribavljač svakakvih informacija korisnih Harryju, a uz to ima i nenormalan apetit. Kugashira Bunji, inače potekao sa ulica, je vrlo vešt ubica. Slagao se sa Brandonom i često su zajedno išli u akciju.

Maria/ Big Daddy

Maria je Brandonova “nesudjena ljubav”, prelepa devojka plave kose, vrlo povučena, ali vesela i dobrodušna. Volela je Brandona i jednostavno su se razumeli, iako je svaki njihov sastanak proticao sa tek nekoliko reči. Ona završava u pokroviteljstvu Big Daddyja sa kojim, tokom vremena razvija poseban prijateljski odnos.

big-daddy-mariaBig Daddy je star i staromodan, principijelan čovek koji je osmislio Millenion i njegov koncept, “Gvozdeni zakon” koji glasi – nikad ne izdaj. Sa njim na vlasti Millenion je na vrhu i gotovo da ima vlast nad čitavim gradom. Iako je na kraju krajeva mafijaški boss, vrlo je častan, poštuje čoveka i ne dozvoljava globalnu i individualnu anarhiju svoje organizacije.

Bear Walken

bear-walkenbear walken Big Daddyjeva desna ruka, uvek spreman da izvrši svako naredjenje u najefikasnijem mogućem maniru. Pored toga što je vrlo karakteristicnog (da ne kazem “cool”) vizuelnog imidža, Bear je vešt u svakom pogledu borbe. Takođe je vrlo miran, racionalan i pomalo arogantan. Bio je i Brandonov učitelj unutar Milleniona.