Pre malo manje od 6 godina industrija video igara je uspela da uradi nešto što ranije niko nije mislio da je moguće – da na tržište dovede ne samo veoma kvalitetnu Batman igru, već i da stripsku video igru uspešno promoviše kao jednu od najboljih igara na tržištu. Ovaj veliki uspeh je napravljen ponajviše trudom studija Rocksteady iz Engleske koji su na nesvakidašnje efektivan način uspeli da igračima dokažu šta je ono što čini Betmena zanimljivim – njegovu fizičku moć, tehnologiju koju koristi, širok spektar zanimljivih negativaca, detektivske sposobnosti, intelektualnu nadmoć nad protivnicima, i atmosferu straha i terora koji Betmen izaziva kod svojih protivnika. Najbitnije, višestruko nagrađivani Batman: Arkham Asylum iz 2009. godine je dobio najveće pohvale zbog svog gameplaya i lakog načina na koji su igrači mogli da osete kako je zaista biti Betmen.

Posle ove uspešne metroidvania igre (u kojoj je Batman morao da se probije kroz celu psihijatrijsku ustanovu Arkham da bi sprečio Džokerov pomahnitali plan da oslobodi zatvorenike i sravni Gotham koristeći specijalnu verziju Titan seruma koji je dao snagu džinu Bane-u), Arkham franšiza je dobila još dva open world nastavka – Batman: Arkham City iz 2011. godine (u kojoj je deo Gothama bio pretvoren u urbani zatvor gde je nekoliko negativaca pokrenulo svoje planove za uništenje Betmena) i Batman: Arkham Origins iz 2013. godine (prequel priča napravljena od strane studija Eidos Montreal koja opisuje noć u kojoj se mladi Batman po prvi put susreo sa svojim mnogim poznatim negativcima, uključujući i Džokera).

Iako je Arkham franšiza uspela da oko sebe sakupi milione srećnih igrača i mnogobrojne nagrade za „igru godine“, definitivno možemo reći da poslednja igra iz ovog serijala predstavlja i najbolju igru koju je Rocksteady ikada napravio i igru koju treba da obavezno odigraju ne samo fanovi stripova, Arkham igara i Betmena, već i svi igrači koji su zainteresovani da odigraju jednu od najboljih i najlepših open world igara koje su se pojavili na NextGen hardveru (probleme koje PC verzija nažalost ima ćemo spomenuti na samom kraju teksta).

 

Batman: Arkham Knight (PS4, Xbox One, PC) je akciona open world igra sa blagim RPG sistemima koja sa jedne strane predstavlja prirodnu evoluciju svog prethodnika Arkham City-a, ali koja ipak uspela zbog ambicija developera iz Rocksteady-a da postane mnogo više od „običnog nastavka“. Arkham Knight predstavlja vrhunac modernog open world dizajna, napravljenog tako da svaki igrač može da se posveti aspektima Betmenovog lika koji mu se najviše sviđaju. Najveći noviteti koji su ovde predstavljeni su naravno dodatak Batmobile-a (legendarnog Betmenovog gradskog vozila koje više služi da zastraši negativce nego da mu pomogne da brže stigne do svojih destinacija), mogućnosti da se Batman udruži sa nekoliko svojih saboraca iz „Batman familije“ stripova (Catwoman, Nightwing, Red Robin i još nekoliko njih), kao i drastično proširenje grada Gothama koji igrač može da istraži. Povećanje površine grada je urađeno ne samo da bi svet izgledao uverljivije, već i da bi se stvorilo dosta mesta na ulicama gde bi Batmobile mogao da prođe i za sobom ostavi totalno uništenje javnih objekata (ovaj automobil je neuništiv i lako razbija maltene sve oko sebe što dotakne). Zbog veće površine grada letenje sa Batmanovim plaštom ne samo da nije zapostavljeno, već je ono u ovoj igri unapređeno u svoju najbolju formu do sada.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150626012814

Priča igre počinje nekoliko meseci posle kraja Arkham City-a, gde je Batman uspeo da spreči pokušaj Džokera da otruje ceo Gotham sa serumom koji bi pretvorio psihe građana ovog grada u njegove poludele imitacije. Tokom te finalne bitke Džoker je poginuo, što je pokrenulo splet događaja koje ni policija Gothama ni sam Betmen nisu mogli da predvide. Posle više od pola godine drastičnog smanjenja nasilja na ulicama grada, oluja nasilja je najzad stigla vođena planom legendarnog negativca Scarecrow-a da otruje ceo Gotham sa njegovim smrtonosnim toksinom straha. Suočeni sa totalno evakuisanim gradom, policija Gothama predvođena komesarom Gordonom i Betmenom kreću u misiju da spreče Scarecrow-a i njegovog misterioznog pomoćnika Arkham Knight-a koji je u grad doveo ogromnu vojsku punu ne samo pešadije već i vojnih automatizovanih tenkova i letelica. Naravno priča igre neće dozvoliti Betmenu da on lako ostvari svoje planove, a tokom centralne kampanje koja će od prosečnih igrača tražiti da ulože u nju između 14 i 15 sati igranja Betmen će morati da reši desetine velikih problema i proba da preživi jednu od najimpresivnijih završnica koje smo mogli da vidimo u video igrama u poslednjih nekoliko godina.

Ono što ovaj naslov postiže bolje od svih prethodnih Arkham igara je veći fokus na Betmenove saborce i opis Batmanove psihe koja ce biti detaljno ispitana i istestirana od strane maliciozne sile koja ga proganja tokom cele igre. Veći fokus na saborce veoma efektivno podiže atmosferu na veći nivo jer oni predstavljaju dodatni razlog zašto igrači trebaju da spase uništeni Gotham koji je u ovoj igri prepun kriminalaca i šljama. Pored spasavanja grada i prijatelja, Batman će tokom većine igre imati iznenađujuće velik „interni“ sukob koji će ga primorati da detaljno ispita razloge zašto je obukao svoje crno odelo i postao „osvetnik“ koji ima striktan kod ne ubijanja. Ranije igre su naravno imale slične fokuse na Betmenovu psihu, ali ovde je to daleko najbolje urađeno.

Jedan od centralnih razloga zašto su Arkham igre postale ovako popularne je lakoća upravljanja Betmenom. Iako je on veoma agilan i tokom letenja, rešavanja zagonetki, platformisanja i borbi, svi njegovi potezi su odlično prenešeni na ekran i dugmad kontrolera. Kao i sa svakom prethodnom igrom, Rocksteady je poboljšao animacije Betmena do tog stepena da je on u ovoj igri još lakši za korišćenje nego ikada do sada. Sve je bolje prikazano, od kretanja po gradu na zemlji ili nebu, do šunjanja i borbi prsa u prsa. Letenje je sada dosta lakše zbog činjenica da Betmen može brže da se podigne do veoma visokih visina (bilo pomoću svog „Grappling Hook“ gadgeta ili ispaljivanjem iz kokpita Batmobile-a) i putuje većom brzinom. Šunjanje je dosta olakšano automatskim sekvencama kretanja kroz mnogobrojne ventilacione otvore (u ranijim igrama ih je bilo i previše, a ovde ćete ih jedva primetiti).

Iako se osnovna forma bitaka prsa u prsa nije izmenila (po jedno dugme za napad, odbranu, plašt za omamljivanje i pozivanje selektovanog gadgeta), Batman se sada dosta bolje kreće po terenu i ima dosta zanimljivije poteze od kojih izdvajamo mogućnost iznenađivanja više protivnika odjednom, bitke sa saborcima gde igrač može sam da menja kog lika kontroliše (pali spektakularne poteze u kojima učestvuju oba borca) i pozivanje pomoći Batmobile-a tokom bitaka.

Batman AK 6

Na početku igre borbe prsa u prsa će biti jednostavne kao i u ranijim igrama, ali do kraja kampanje protivnici ce postati mnogo opremljeniji što znači da će i Batman morati da se opremi sa novim hardverom koji će mu pomoći da onesposobi protivnike. Novine koje protivnici nose su sada puške i električne palice koje Batman može isključiti, detektori koji aktivno traže Betmenov „detective mode“, specijalne uniforme koje su nevidljive u detective modu, doktori koji mogu da probude onesvešćene protivnike i džinovi koji nose vulkan topove (oni se ne mogu tiho onesvestiti, tako da njih ostavite poslednje za borbu).

Totalni novitet u Arkham igrama je prisustvo protivničkih letelica na terenu. Ove letelice sada primoravaju igrače da se pažljivije kreću po terenu, mada tokom druge polovine kampanje Batman će dobiti mogućnost korišćenja uređaja koji će mu pomoći u šunjanju pored njih.

Sistem unapređivanja lika je doživeo značajan napredak. Sakupljanje samih XP poena tokom bitaka predstavlja maltene „sekundarni“ način da se dolazi do WayneTech poena koji se sada dobijaju na svakom „nivou iskustva“ glavnog junaka. Naime, ovi poeni se redovno dobijaju kada god rešite sekvencu misije koju trenutno igrate – to znači ili delove centralne kampanje koja je podeljena na jako puno manjih deonica, ili sporedne aktivnosti kojih ima čak 13 (neke od tih aktivnosti imaju samo par delova, neke i preko 15). Pošto se veoma brzo može sakupiti dosta više upgrade poena nego u bilo kojoj ranijoj Arkham igri,  WayneTech poeni se sada mogu potrošiti na dosta više stvari – Oklop (izdržljivost i sl.), Borbene mogućnosti (otključavanje novih poteza), Gadgeti (veoma korisna sekcija), Batmobile-ov oklop i Batmobile-ovo naoružanje.

Sporedne aktivnosti se dele na par vrsta – čišćenje grada od masovnog prisustva pojedinih negativaca (banditi u automobilima, vojska Arkham Knighta i sl) i rešavanje specifičnih problema koji se dešavaju po gradu (masovni ubica koji ostavlja tela svuda po Gothamu, misteriozno pojavljivanje čudovišta i sl). Dosta ovih sporednih aktivnosti ima dobro sklopljenu priču i amosferu, što će vas definitivno gurnuti da sve više istražujete svaki kutak ogromnog Gotham City-a. Naravno kao i uvek, Riddler je po gradu razbacao preko 240 izazova koji će dobro namučiti vaše moždane vijuge. Pored centralne kampanje (14-15h), sporednih aktivnosti (10-11h) igra takođe nudi i veoma širok spektar Agumented Reality izazova i za Batmana i za Batmobile.

Batman AK 10

Moramo spomenuti i Batmobile, legendarno vozilo koje je u prethodnih 75. godina istorije Batmana prošlo kroz nebrojeno puno promena dizajna. Batmobile u ovoj igri je prava oklopljena zver koja daje Betmenu mogućnost ne samo da brzo putuje po gradu (uništavajući maltene sve što dotakne), već i da se transformiše u Tenk mod gde igrač može lakše da kontroliše svoje napade i kretanje. Batmobile, pored širokog spektra naoružanja, ima i par alata koji će pomoći Betmenu u rešavanju zagonetki, a te sekvence  često predstavljaju neke od najboljih zagonetki u igri (ponajviše jer traže drukčija rešenja od onih na koje smo u ranijim igrama navikli).

Na žalost možda jedina prava mana Batmobile-a je što su developeri bili puno fokusirani na njega. Arkham Knight je u Gotham doveo pravu armiju mehanizovanih tenkova, i Batman će tokom centralne kampanje morati da se bori sa njima baš često. Ovo može da iznervira neke igrače jer „Batmobile vs 50 tenkova“ nije bitka koju su navikli da vide u Batman stripovima i filmovima, mada mora se priznati, ove bitke zaista vizuelno izgledaju spektakularno i pred kraj igre zahtevaju od igrača da imaju dobru kontrolu i taktiku kako da se ponašaju tokom velikih okršaja. Možda najdiskutabilnije sekvence igre su scene gde Batman mora da koristi „stealth“ dok je unutar automobila! Na svu sreću ovih momenata nema puno, a i oni ipak imaju finu tenziju koja opravdava njihovo postojanje.

Na svu sreću drastično povećanje površine grada i gustine objekata na ekranu nije dovelo do smanjenja vizuelnog stanja igre. Nasuprot, Batman: Arkham Knight se bez ikakvih problema može nazvati najimpresivnijom open world nextgen igrom koja je izašla do sada, uspevajući čak i da nadmaši fenomenalni Witcher 3 koji je pre samo par nedelja igračima dao šansu da se šetaju prelepim Severnim Kraljevstvima. Gotham je u ovoj igri neverovatno detaljno prikazan, sa naprednim efektima i detaljnim likovima kojima bi pozavideli mnogobrojni CGI projekti od pre samo par godina. Bilo da se nalazite na ulicama grada, letite po nebu, jurite gradom pomoću Batmobile-a, ili se nalazite u nekim od specijalnih lokacija na kojima se odigravaju bitne sekvence iz kampanje, Arkham Knight predstavlja pravo vizuelno remek delo. PC korisnici koji imaju novije nVidija grafičke mogu upaliti specijalne Gameworks efekte (dim, bolje uništenje objekta, bolji rendering kiše), uz naravno upozorenje da će ovi efekti značajno uticati na vaš framerate.

Veliko poboljšanje u grafici se takođe može primetiti u činjenici da igra više skoro ne koristi pre-renderovane video snimke. Ovo daje igri mogućnost da dosta bolje koristi kameru tokom napetih sekvenci, bez pojave artifakta koji su deo video snimaka na koje smo ranije morali da se navikavamo. Trejler i sve slike koje vidite u ovom opisu zaista prikazuju realno stanje kako igra izgleda, što znači da ako imate nextgen konzolu ili jak PC definitivno možete očekivati igru koja će vas oboriti sa nogu zbog njenih audio/vizuelnih komponenti. Takođe kvalitet samih modela likova je neverovatno unapređen, dajući šansu animatorima igre da bolje prikažu emocije i atmosferu u napetim sekvencama igre. Kompletna glumačka postava iz prošlih igara se naravno vratila da ponovi svoje uloge (uključujuči Kevin Konroy-a kao Betmena), a najbolji novajlija je odlični glumac John Noble (Fringe) koji je dao glas Scarecrow-u.

Ovo je igra koju bi bez sumnje svaki fan stripova i igara trebao da odigra, ali ovaj opis ne možemo završiti bez da spomenemo probleme koja PC verzija igre ima. Naime, iako su svetski mediji sa pravom opisali ovu igru kao vrhunac tehničkih mogućnosti koji je do sada ostvaren na PS4 konzoli (Xbox One verzija koristi manju rezoluciju i ima poneke slabo primetne tehničke probleme), PC verzija je odmah od samog starta dočekana na nož od strane svih koji su je isprobali. Bez ikakvog objašnjenja, igrači sa svim konfiguracijama su prvog dana prodaje primetili velike tehničke nedostatke u vidu čestog padova framerate-a, automatsko ograničenje renderovanja igre u 30 frejmova u sekundi, nerealno velike zahtevnosti igre, probleme sa texturama, nedostatcima nekih vizuelnih elemenata, stabilnosti igre i još dosta toga.

Ogroman pritisak javnosti je naterao Rocksteady i njihovog izdavača Warner Bros-a da urade do sada neviđen potez – da povuku PC verziju igre iz prodaje sve do vremena kada će igračima biti ponuđena softverska zakrpa. Za vreme pisanja ovog teksta, PC verzija je i dalje nedostupna za dalju kupovinu, a korisnici širom sveta koji su ranije uspeli da ugrabe igru javljaju mnogobrojne probleme koji ih i dalje muče. Ako imate veoma jak kompjuter onda ćete moći da iskusite ovu igru bez velikih tehničkih problema, ali i dalje velika zahtevnost ove igre će sprečiti puno iskorišćenje vašeg skupog hardvera. Sa druge strane na konzolama sve od početka radi kako treba a verzija za NextGen konzole čak i trenutno izgleda lepše od PC verzije na maksimalnim podešavanjima.

Batman AK 1

Batman: Arkham Knight predstavlja fantastičan klimaks Betmenove priče koju je Rocksteady započeo 2009. godine i definitivno najbolju igru koju su oni napravili do sada. Nadamo se da će tehnički problemi na PC-u brzo biti rešeni, što bi dalo šansu svima da vide najbolju avanturu Betmena koja je ikad ispričana kroz medijum video igara.

Batman: Arkham Knight (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Arkham franšiza je dobila skoro savršenu završnicu. Fantastična prezentacija, odlični likovi, dugačka kampanja i razrađeni gameplay čine Arkham Knight najboljom superherojskom igrom koja je izašla do sada.