Prvo da kažem da je ova serija u jedinstvenom položaju. Ako ste gledali Record of Lodoss War onda postoji dobra šansa da vam se ova serija ne svidi nešto naročito i pored svog svog kvaliteta. Sa druge strane Ako niste gledali gore pomenutu seriju neki razgovori će vam ostati nejasni, jer se spominju događaji iz te serije. Da pojasnim, obe seije su nastale po istim knjigama, stim što gorenavedena serija, koja je prva nastala, umnogome menja događaje od Rata heroja nadalje izbacujući celu jednu garnituru likova. I pored toga ta serija je superiorna u svim tehničkim aspektima, a dalo bi se reći i da je atmosfera u njoj bolja. Sa druge strane Record of Lodos War: Chronicless of Heroic Knight ne obrađuje takozvanu Didlitinu priču do rata heroja već samo posle toga. Kasnije ulazi i mnogo drugih likova koji su izbačeni iz OAV verzije.

parnashA sad malo i o samoj seriji. Serija počinje sa starim znancima iz prve serije Širis i Orsonom, koji kao plaćenici pokušavaju da naplate porez jednom selu koje je proglasilo nezavisnost. Tu sreću i ostale stare likove kao što su Parn i Didlit, kao i nove likove kao što je S… Ispostavlja se da ovo dvoje nisu dorasli već legendarnom paru čoveka i elfa. Da bi sama sebe zavarala da poraz u dvoboju sa Parnom ne znači ništa Širis insistira da se oni pridruže skupini koja kreće u opasan zadatak, lov na najjačeg od drevnih zmajeva koga lovi još jedna skupina ljudi, suprotnog mišljenja o tome šta je sudbina ostrva Lodos. Da se stvari zakuvaju još više vođe ove dve grupe, Parn i Asram, imaju nerazrešene račune.

Kada se sve to završi, srećemo mladog viteza koji se za kraljevinu Flame bori sa zmajem. Ispostavlja se da je to samo san tog mladića. On je samo kandidat za titulu viteza, i iako je ceo život proveo trenirajući ne bi li jednog dana dobio istu, sreća mu se do sada nije osmehnula. Ali danas je opet taj dan. Danas opet ima šansu. Na insistiranje njegovog idola Parna kralj Kašu mu daje važan zadatak, da povrati Kristalnu Kuglu Duša koja može da vraća duše iz sveta mrtvih. Tu on upoznaje svoju grupu: plaćenike Garaka i halfelficu Lif, patuljka, sveštenika boga rata, Grivusa i čarobnjaka Aldonovu sa kojima kreće u avanturu od koje zavisi sudbina celog Lodosa.

shootingstarCela serija je kao i prva u klasičnom zapadnom fantazijskom stilu. Dakle tu su ratnici, čarobnjaci, klerici i ostala bagra. Takođe i svet je manje više kopija srednjovekovne Evrope sa dodatkom magije. Za ljubitelje FRP-a odlično štivo, naročito zato što su knjige i nastale po jednoj odigranoj avanturi.

Crtez u seriji umnogome zaostaje za prvom što je i razumno, jer je ova serija planirana za TV prikazivanje. Da se razumemo crtez nije loš, to ni u kom slučaju. Jednostavno, ko je gledao prvu seriju navikao je na bolje. Animacija je, pa recimo šarena. Ima dobre animacije, sa dosta frejmova, a opet sa druge strane ima i čisto odrađenih delova.

Zvuk je ista priča. Dobar ali ko je gledao prvu seriju žaliće se da je onaj bio bolji. Muzika je u sličnom fazonu. Ja lično preferiram muziku iz originala, ali većina favorizuje muziku iz ove serije, a naročito uvodnu pesmu.

Atmosfera je mnogo svetlija od samog oava koji je težio mračnijim tonovima. Dogadjaji su veseliji, više se zbijaju šale i slično. Sve u svemu mnogo primerenije gledanju u popodnevnim satima kao razbibriga. Iako je dosta vremena posvećeno samom razvoju likova, oni ipak deluju nekako nedovršeno. Glavni likovi su ok, ali ostali ostavljaju prostora za veliku doradu.

Serija će meni i mnogim drugim ljudim zauvek ostati u senci prve serije. Da se razumemo serija nije loša, spada u bolja ostvarenja TV edicija, ali hije uspela da dosegne svog predhodnika ni u jednom segmentu osim muzike. Sa druge strane ovo je originalna priča i ja sam žarko želeo da je vidim. Serija je za pogledati, ali ne i dvaput.

Spark

sparkMladi, nadobudni, i pre svega nepromišljeni kandidat za viteza koji sanja o slavi i titulama. Pomalo vešt na maču i ni malo vešt na rečima, on pokušava da ostvari svoj san, da postane veliki vitez Flejm-a (Flaim). Njegov život se sastoji od vežbanja, jedenja, spavanja i malo čega drugog. Njegove misli su stalno u istom koloseku. Sve u svemu neko ko i nije mnogo okusio život. Kako to obično biva, kada već on nije tražio život, život je pronašao njega. Po prvi put dobija nešto značajno da radi, nešto što može promeniti ne samo njegov zivot nego i živote svih stanovnika Lodosa. Hrabro se hvata u koštac sa tim problemom, ali rezultati su više nego neizvesni. Šta će postati od njega može pokazati samo vreme.

Garak (Garrack), Lif (Leaf)

lifgarakPar plaćenika koji se poznaju prilično dobro, a njihovi odnosi su negde na relaciji toplo hladno i često menjaju poziciju na toj skali. Kada Spark dobije svoj prvi pravi zadatak ovo dvoje mu se pridružuju po naređenju kralja kao njegovi podređeni.

Lif je polu-elfica donekle sklona samanizmu. Izgleda kao neko derište i često se ponaša tako. Kao borac je sposobna, ali je još sposobnija kao njuškalo na mestima na kojima stvarno nema šta da traži. Ovo klempavo njuškalo ima vedar pogled na život, ne podnosi da je tretiraju kao inferiornu i definitno treba da uzima časove bontona.

Garak je veliki čovek stasom i glasom. On očigledno ima poveći plaćenički staž u kojem je zaradio svoje ožiljke i svoj nadimak Plavi Meteor. Ponašanje mu je konstantno sumljičavo i zaštitničko prema Sparku što ukazuje da je on mnogo više nego što se pravi da jeste. Naravno sve ovo pada u vodu kada je u okolini Lif sa kojom čini odličan klovnovski par.

Mala Nisi (Little Neese)

neeseVeoma mlada devojka, unuka visoke sveštenice Marfe Nisi i ćerka Lejle i legendarnog čarobnjaka Slejna, koja kreće put marmoa u potrazi za svojom sudbinom. Na tom putu sreće se sa mladim vitezom Sparkom koji preuzima na sebe obavezu da je brani svojim životom, kao što dolikuje jednom vitezu. Ono što on ne zna je da je njena sudbina zacrtana i da je veoma mračna. Ipak ljubav nema oči (a ni pedifilija izgleda :)).

Zahvaljujući svom uzgoju ona je čak i u tim godinam (koje nisu definisane) sposobna za magijsko lečenje rana i korišćenje magija za pročišćenje od zla. Ona je smirene prirode, povučena i uplašena od svoje sudbine, ali kako zna da od nje ne može pobeći kreće se pravo.