Ako se zanemari da u Assassin’s Creed III upravljate kladom koja se kotrlja u svaki mogući trenutak SAD revolucije, jedan prilično univerzalno hvaljen aspekt bio je zanimljiva pomorska bitka. Black Flag, AC izdanje za 2013. godinu, prati poslednju deceniju tzv. Zlatnog doba piraterije na Karibima i sasvim očekivano veliki deo akcije odvija se na moru što će reći da je prava prilika za mnogo razrađenije okršaje brodova. Veliki dodatak gejmplej raznovrsnosti spojen sa jako zanimljivim istorijskim periodom i hvala bogu, opet veoma dobrim glavnim likom, to je ono što je AC franšizi bilo potrebno.

Vreme kolonijalizma bilo je procvat gusarenja. Uvaženi vladari evropskih velesila hteli su što više nove teritorije i sva moguća bogatstva pokorenih naroda. U okviru tog poduhvata nisu se ustručavali da međusobno otimaju već oteto i naveliko su koristili usluge gusara dajući im zvanične dozvole da pljačkaju neprijateljske brodove u korist države. Dugo je sve ovo trajalo a onda Utrehtskim mirom 1713. godine rekoše da je dosta bilo tj. prestala je potreba za gusarima i morske pljačke više nisu imale potporu države. Sila mornara odjednom je ostala bez posla. Edvard Kenvej, glavni protagonista igre, baš je 1713. godine krenuo u potragu za boljim životom uz bitnu promenu plana zbog pomenutih okolnosti. Da ne bi bukvalno skapali u nekoj vukojebini, mornari su masovno postajali pirati što zapravo ne bi bilo nimalo drugačije od gusara da nije jedne sitnice – pirati ne mogu reći da rade po nalogu matične države jer naloga i nema. S jedne strane slađe: sve što uspeju da prisvoje zadržavaju za sebe a s druge strane ionako opasna profesija postaje još opasnija jer ih sada ganja i država…

Ćao pobratime...
Ćao pobratime…
...fine su ti krpice
…fine su ti krpice

Sama igra počinje 1715. godine, brodolomom gde su Edvard i određeni assassin jedini preživeli. Stvari se ne završavaju sjajno za assassina i Edvard, “preuzimajući” dobro poznatu odeždu, kreće ka Havani da odradi šta god je prethodni vlasnik odela trebalo da odradi… Posle uvodnih trenutaka, veliki svet igre se prilično brzo otvara. ‌Kingston, Nasau i pomenuta Havana tri su glavne lokacije uz nekoliko desetina ostrvaca sa ili bez manjih naseobina, dosta neukroćene prirode, tvrđava, plantaža, podvodnih olupina i pećina uz naravno impresivno morsko prostranstvo.

Assassin's Creed IV Black Flag (2)

Lepota igre je u tumaranju po Karibima, u obavljanju hrpe sporednih zadataka i prostom napucavanju sa okolnim plovilima. Tura se recimo započinje napadom na dva-tri broda dobijajući tako resurse za nadogradnju sopstvenog, rum i šećer za prodaju, novac i moguće nove članove posade, sve u zavisnosti od jačine protivnika. Zatim se neki kit može napuniti harpunima a ubrzo i šetnja po nepoznatom ostrvu nije na odmet usput tražeći zakopano blago, loveći životinje (neophodno za bolju opremu), naći pismo u boci ili samo uživati u pogledu. Pre nego što se dan završi, osvajanje tvrđave nije loša ideja. Mirna plovidba u sumrak uz pesmu posade dobar je kraj “radnog dana”. Ovako se vrlo lako mogu provesti sati i sati usled čega se zaboravlja glavna radnja i u neku ruku činjenica da je igra koja se prelazi jedan Assassin’s Creed. Neće biti nimalo čudno ako se sporedne stvari pokažu zanimljivijim što ranije nije bio slučaj.

Assassin's Creed IV Black Flag (12)

Glavna kampanja nikako nije loša, naprotiv, sjajni likovi se tu pojavljuju predvođeni legendarnim piratima od kojih je Crnobradi najveća faca i u suštini sasvim normalan, inteligentan, realan i naravno hrabar čovek. Radnja je kao i uvek miks istorijskih događaja i fiktivnog konflikta Assassina i Templara oko ostataka tehnologije Prve civilizacije, ko će na kraju ispasti moćniji itd. pa opet sve to začinjeno na piratski način. Ubisoft prvi put ubacuje sistem ocenjivanja misije po njenom prelaženju i valjda skuplja te podatke kako bi buduće igre imale što manje dosadnih misija. Ideja je dobra u svakom slučaju.

Edvardov brod “Jackdaw”, pređašnje u španskom vlasništvu, mobilna je baza vaših piratskih avantura i treba ga nadograđivati da bi dostigao pun potencijal kroz bolje naoružanje, bolju municiju, više mesta za tovar, posadu i jače materijale za brodski trup. Uzgred budi rečeno, mestašce “Great Inagua” posle određene misije biće kul stacionarna baza koju je takođe moguće budžiti ulaganjem keša ali bez nekog preteranog značaja (za razliku od broda gde je korist više nego očigledna). Međutim, ako se ima višak novca, što da ne.

Assassin's Creed IV Black Flag (8)

Assassin’s Creed IV: Black Flag prva je igra u serijalu sa verzijama za PlayStation 4 i Xbox One (uz PS3, X360, PC i Wii U izdanja) i kao takva je cross-gen naslov što je dalo povoda da grafički zasija i posluži kao najava da će kasnije prave next-gen igre izgledati samo još bolje. Naprednija simulacija morskih talasa, složeni šejderi za plićake, dinamični vremenski uslovi, volumetrijska magla, globalno osvetljenje i animirana vegetacija čine piratsku avanturu zaista veoma prijatnom za oko.

Ništa bez malo halucinacija dok ste pijani k'o majka.
Ništa bez malo halucinacija dok ste pijani k’o majka.

Brajan Tajler (sa još nekoliko manjih doprinosa drugih kompozitora) ponovo sarađuje sa Ubisoftom brinući se za uzbudljivu muzičku podlogu primerenu nemirnom dobu.

Black Flag je odlično ostvarenje čemu se malo ko nadao imajući u vidu konstantni pad kvaliteta AC igara. Velika sloboda i nesumnjiva zabava igračima su na raspolaganju kroz avanture Edvarda Kenveja. Ne bi trebalo propustiti ovaj naslov, pogotovo ne ako ste jedan od starih AC fanova i počeli ste gubiti nadu. Vratila su se dobra vremena.

Za one kojima nije dosta AC Kariba, kratki doživljaji Adevalea u Freedom Cry pristojan su dodatak glavnoj igri i njih takođe vredi overiti.

Assassin's Creed IV Black Flag (19)