Ima buve, nema pedigre i hoće da grize nameštaj… ali je dobrica.

Iz dana u dan, čini nam se da će svako zanimanje na zemaljskoj kugli dobiti svoju simulator igru. Dok ja željno iščekujem Komunalna Policija simulator, imamo Animal Shelter Simulator da nas zanima. Ova igra je prošle godine (2022) krenula kao early access naslov na Steam-u, i nakon što je dobila puno izdanje, developeri i publisheri su odlučili da obiđu i konzole. Za ovu recenziju sam igrao PS4 verziju (ne postoji unapređena verzija za PS5).

U pitanju je vrlo jednostavna i skromna igrica gde spašavate kućne ljubimce, pomažete im da se oporave i pronalazite im nove vlasnike. Animal Shelter Simulator definitivno ne izgleda kao moderna igra, komande sa PC-a nisu baš najsjajnije prevedene na kontroleru, a da ne spominjem neke besmislene programerske odluke. ALI, čak i kada sve to uzmemo u obzir, Animal Shelter Simulator nije toliko loš simulator.

Jao, što je sladak! Ja bih ga uzeo, ali nemam gde! – svaki Facebook komentator ikada

Kao što i naslov kaže, igra se odvija u prihvatilištu za životinje. U početku možete da birate da li želite da se starate o psima ili mačkama ali vrlo brzo možete otključati i obe vrste. Cilj igre je da se iz prvog lica šetate po prihvatilištu, vodite računa o zbrinutim životinjama i da im nađete nove domove.

Najčešće ćete sedeti za računarom u kancelariji prihvatilišta odakle obavljate neke od najvažnijih zadataka. Odavde možete da udomite nezbrinute kuce i mace, da kupite opremu i namirnice za prihvatilište, da nađete nove vlasnike, da unapredite prihvatilište i još mnogo drugih stvari. Životinje koje udomite će obično doći gladne, žedne, bolesne, i povređene, i na vama je da im pomognete da se bolje osećaju kako bi bile spremne za nove vlasnike. Vlasnici takođe imaju svoje preference kad je reč o ljubimcima, neki neće imati mnogo vremena, neki će imati decu, a neki malo dvorište. Potrebno je da za svakog ljubimca pronađete najprikladnijeg vlasnika koji ispunjava njegova iščekivanja i obrnuto. Znate li kako je divno tražiti vlasnika za psa koji je agresivan i destruktivan?

Tužna priča mace Mimi

Dozvolite da vam ispričamo naše iskustvo sa tutorijalom Animal Shelter-a. Kao i većina simulator igara, imate na raspolaganju tutorijal… koji ne možete da preskočite. Dok tutorijal traje, vama su zaključane određene opcije u igri. Da bi završili tutorijal, potrebno je da spasite i udomite jednu životinju. Ja sam dobio slatku macu Mimi. Nahranio sam je, dao joj vode i igrao se s njom sa laserskom olovkom i izgledala je srećno. Onda je došlo vreme da napravim oglas za udomljavanje Mimi. Slikao sam Mimi, i igra mi je rekla da slike skeniram preko skenera. Zašto jednostavno ne priključim aparat direktno na kompjuter? Kako god, aparat i skener nisu radili zajedno. Ponovo sam slikao Mimi, ali i dalje aparat nije hteo da radi sa skenerom. Šta je bio problem?

Problem je što mi u 2023, koristimo polaroid aparat, koji automatski izrađuje slike i sakriva ih u inventaru, zato nam je i trebao skener. Nije kao da imamo mobilni telefon. A to što nam dronovi donose hranu za životinje to je sve zastarela tehnologija, polaroidi su budućnost. Kada sam sve to lepo shvatio i konačno napravio oglas za Mimi, naleteo smo na novi problem. Mimi nije htela novog vlasnika? Zašto? Pa nije bila očešljana, naravno!

I šta sad? Seo sam za in-game komp, ušo u online shop, kad ono CVRC, ne daju mi da kupim četku za mace! Zašto!? Zato što nisam završio tutorijal! A tutorijal završavam tek kada udomim prvu životinju, odnosno, kad udmomim Mimi. I tako je Mimi ostala večno u limbu na mom prvom save slot-u jer nisam stigao da je udomim pre nego što je se dlaka umrsila. Nažalost, sličan problem mi se desio i u drugom pokušaju gde mi se jedan pas razboleo. Iako sam imalo i kliniku i sredstava, nisam još otključalo lekove za ljubimce. Ne samo da su mi oduzeli psa, već smo dobio i trofej “Are you proud of yourself?”. Naravno da se ponosim sobom, pronašao sam primer lošeg programiranja.

Kakav da je… moj je!

Vrlo je lako otpisati Animal Shelter Simulator zbog zastarele grafike. Teksture, aseti pa čak i same životinje izgledaju kao da su sa PlayStation 1 ere. Što se tiče muzike, igra ima dve ili tri pesme koje se stalno ponavljaju. Ali ako sve ovo savladate i prođete brzo kroz tutorijal (R.I.P. Mimi 2023-2023), možda ćete pronaći sasvim šarmantnu igru o udomljavanju životinja. Iako ima svoje probleme, Animal Shelter Simulator je vrlo opuštajuća igra. Možete svojim tempom da se brinete o koliko god želite životinja odjednom, da ih hranite, čuvate, igrate se s njima i stvarno će vam biti žao kada napuste prihvatilište. A one polaroid slike koje ste skenirali možete da pretvorite u memoar na zidu vaše kancelarije (vrlo šarmantna mehanika).

Osim ovoga, Animal Shelter Simulator je skromna igra sa skromnom cenom ($15) koja se ne trudi da bude više nego ono što je, a mi smatramo da je takav stav vredan svake pohvale.

Animal Shelter Simulator (2023) PlayStation 4
  • 7/10
    EmuGlx Score: - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Možda ne izgleda najbolje, možda nema dobre komande, možda ima čak i par problema kad je reč o napredovanju kroz igru, ali Animal Shelter Simulator stvarno nije toliko loša naročito za svoju cenu. Ako ste se ikada pitali kako je brinuti se i udomljavati kuca i maca eto vam prilike. Samo nemojte zaboraviti da imate polaroid fotoaparat!

PROS:
– Opuštajući gameplay
– Možete da napravite memoar od slika na zidu
– Zabavno je sparivati ljubimce i vlasnike

CONS:
– Dosta stvari vam je zaključano dok ne pređete tutorijal
– Igra može tražiti da uradite nešto za šta nemate još uslove
– Grafika i zvuk