Wo Long: Fallen Dynasty (2023)


Kada je Wo Long: Fallen Dynasty najavljen, nadaleko se čulo sledeće: Team Ninja pravi Soulslike igru! I da, stvarno se to i desilo. Team Ninja je uspeo da napravi vrlo lepu igru soulslike (više SEKIRO-like) igru sa njihovim trademark borbenim mehanikama, težinom i polishom. Sve je ovo lepo, ali u svoj toj pometnji, igrači su ignorisali jedan ključni faktor: Izdavača. Wo Long: Fallen Dynasty je možda mogla da bude 10/10 remek delo, ali zahvaljujući izdavačima i njihovoj tradiciji, ovaj Soulslike mora da se zadovolji sa samo Vrlodobrom ocenom.

Eh, kako nam je pala Dinastija…

Da, da, svi pričaju kako Team Ninja ovo, Team Ninja ono! I ja volim Team Ninja, ali nije kao da su nepogrešivi. Na primer, ako im date potpunu slobodu, ovaj tim će napraviti najtežu igru na zemaljskoj kugli. Team Ninja najbolje funkcioniše kad radi zajedno sa nekim, kao što je i ovde primer. A s kime to rade?

Koei Tecmo… izdavači, poznati po svojoj ozloglašenoj franšizi Dynasty Warriors. Ako ne znate, Dynasty Warriors su igre u kojima igrate kao jedan heroj i idete direktno na stotine i stotine vojnika odjednom. Da, dobro ste čuli. U ovim igrama vi jednim udarcem apsolutno kosite sve oko sebe i ništa vas ne može zaustaviti. Warriors igre su ultimativne power-fantasy. Iako zvuči cool, Koei Tecmo je toliko izvukao i izlizao ovaj koncept da čak i druge igre nisu bile sigurne. One Piece, Fire Emblem, Dragon Quest, Persona, pa čak i Legend of Zelda su dobili svoje Warriors (MUSOU) igre koje prati ovu jednostavnu mehaniku. A da ne spominjem da svaka igra vrlo brzo dojadi, kako zbog lakoće, tako i zbog nenormalnog grindovanja, ponavljanja, mid-maxovanja i naravno mikrotranzakcija. Fun fact: Dynasty Warriors 8 Xtreme Legends Complete Edition ima skoro 200 evra DLC-a. Baš dosta za igru koja ima u sebi Complete Edition.

E sada, 2019, Koei Tecmo je izdao Dynasty Warriors 9, i sve su zeznuli. Ne samo da su dokazali koliko su zastareli i zaostali kao game kompanija, nego su čak i dugogodišnje ljubitelje uspeli da razočaraju. Jasno je bilo da im treba osveženje, te su pozvali u pomoć iskusni tim developera koji su stručnjaci za borbe. Tu naravno ulazi Team Ninja koji je zaslužan za sve što je dobro u Wo Long: Fallen Dynasty. A Koei Tecmo? Oni su zaslužni za sve što ne valja, zapravo, sve što sprečava ovu igru da sija kao zvezda što je i trebala da bude.

Dynasty Warriors: Shadows Die Twice

Kao i sve ostale Dynasty Warriors igre, Wo Long: Fallen Dynasty se odvija u drevnoj Kini za vreme rata tri kraljevstva. Ovoga puta umesto što igramo kao jedan od ikoničnih likova iz Warriors franšize, mi pravimo svog lika i krećemo u boj. Što se tiče same narative, ja sam iskreno pokušavao da je pratim, ali nisam uspeo. Baš kao i ostale Dynasty Warriors igre, priča uopšte nije bitna. A ako koji slučajem pokušate da je pratite, videćete koliko je sve nepovezano, neobjašnjeno a da ne spominjem glasovnu glumu.

Kunem se da isti glumci koji su pozajmljivali glasove u Dynasty Warriors na PS2, pozajmljuju glas i ovde i da se podjednako ne trude. Ovo je manje više tradicija kada se Warriors igre lokalizuju. Sve što treba da znate je rat između tri kraljevstva ali da ovoga puta dovode i demone u miks. Vi treba da idete sa misije na misiju, smanjite broj protivnika i naravno, pobedite boss-a na kraju svakog poglavlja. Ni grafika nije ništa posebno. Igra koristi mnogo asseta iz starijih Koei Tecmo igara i neke čak potiču od pretprošle generacije. Nemojte očekivati next-gen grafiku čak ni na najjvišim podešavanjima.

E sad, za razliku od Dynasty Warriors, gameplay nije dosadan. Kao i većina FromSoftware igara, Wo Long se igra iz trećeg lica gde imate dve vrste napada, nekoliko magija, izbegavanje, lock-on mehaniku i parry sistem. Potrebno je da stignete sa jednog kraja nivoa na drugi dok usput uništavate sve koji vam stanu na put. Nivoi nisu otvoreni ali nisu skroz ni linearni. Uvek ćete imati očigledan put do cilja ali je ovo retko preporučljivo. Ako malo istražujete, možete pronaći lakše puteve i naravno blago. Preporučujuem svima da bar malo istražuju naročito zbog jedne unikatne mehanike (više o tome kasnije). Pošto je za ovaj deo bio zadužen Team Ninja, borbe su sjajne.

Pomeranje je glatko, udarci su precizni i svaki ima svoj uticaj a finishing moves (pogubljenja) su uvek raj za oči. Pošto je u pitanju soulslike igra, Wo Long treba da se igra polako na tenane. Svaki neprijatelj može vam naneti veliku štetu ili vas čak skroz uništiti i zato je bitno da ne žurite. Sasvim je prihvatljivo, čak i poželjno da tražite alternativne puteve kako bi zaseli neprijatelje ili i skinuli jednog po jednog. Ako imate neprijatelja koji vam predstavlja problem, ponekad možete da nađete platformu iznad njega i da ga napadnete odozgo i skinete mu pola energije. U ovakvim momentima se stvarno vidi fenomenalan dizajn nivoa.

Tokom borbe, vaš lik neće imati stamina bar, ali zato će te imati pozitivnu i negativnu energiju. Svaki put kada udarite protivnika običnim napadom, vi ostvarujete pozitivnu duhovnu energiju koju kasnije možete iskoristiti za jači heavy napad. S druge strane, ako primate štetu, koristite magiju, stalno blokirate ali bezuspešnu, puni će vam se negativna energija. Ako vam se napuni do vrha, bićete onesposobljeni par sekundi što će dati negativcima par besplatnih udaraca. Drugim rečima, bitno je da pažljivo blokirate, napadate i odmarate po potrebi tokom svake borbe i biće sve u redu. Iako zvuči komplikovano, ovaj sistem odlično radi. Ako postoji način borbe koji igra preferira da koristite, to bi bio parry sistem. Odnosno, igra očekuje da sačekate da vas neprijatelj napadne i da u poslednjem momentu (pre nego što vas neprijatelj udari) odbijete napad. Skoro svi neprijatelji u igri telegrafišu svoje napade i nije teško predvideti kada i kako će vas napasti. Ako uspete u pravi trenutak da izbegnete parry, srušićete neprijateljsku odbranu i ostaviti ih ranjive za napad. Takođe, uspešan parry će vam dati dosta pozitivne energije.

Ovo je naročito bitno kod boss borbi. Bossevi su veliki, jaki i puni energije i neki vam neće dati mnogo mogućnosti da ih udarate… osim ako ne izvedete parry. Svaki boss će velikim crvenim svetlom najaviti vrlo jak napad. Umesto da bežite kada se ovo desi, potrebno je da se pripremite i odbijete zlikovca. Iako možda zvuči teško, nema ništa toliko zadovoljavajuće kao kad gledate da džinovski boss pada kao kruška jer ste na vreme uradili parry i sada imate par sekundi fore da nanosite štetu.
Ali ovo je i dalje igra u Dynasty Warriors univerzumu, što znači da moramo imati…

Zastavice i Morale level

Dok kosite stotine i stotine neprijatelja na poljima Dynasty Warriors igara, često treba da trčite do određenih pozicija i osvojite ih zastavicama. E pa, pošto su ove zastavice tradicija, došle su i u Wo Long: Fallen Dynasty. Kako idete kroz nivoe, naletećete na par mesta gde možete da zabodete zastavice. Ako budete umrli, stvorićete se ovde. Takođe možete koristiti da unapredite atribute svog lika i da naučite par magija koje vam mogu dati malu prednost u nekim borbama.

Ali, postoji jedna mnogo bitnija svrha ovih zastavica. Ali kako je i to tradicija Koei Tecmo, ovo je objašnjeno na brzinu i sasvim je moguće da će vam promaći, baš kao i meni. Vidite, osim osnovnog levela, na svakom nivou imate i Morale level. Kako ubjate neprijatelje, vaš Morale level će rasti a kako primate štetu padaće. Ovaj moralni level vam je NAJBITNIJI jer automatski odlučuje koliko ćete štete nanositi i primati od neprijatelja. Drugim rečima, ako zlikovac ima mnogo jači moral od vas, mnogo više će vas raniti. Ako budete umrli, spustiće se na najniži nivo (na 0). Tu dolaze zastavice. Kada obeležite određena mesta zastavicama, zacementiraćete svoj moralni level (na tom nivou) da ne može da pada manje od nekog minimuma. Što više zastavica pronađete, to će vam biti manji problem ako vas zloće unište.

E pa vidite, ja za ovu mehaniku nisam znao pa sam sa Morale levelom 5 išao na boss-eve koji su imali level 15. Mora da su me ubili bar 30 puta dok nisam konačno naučio sve njihove napade i svaki izbegao. Igra ni u jednom momentu nije pokušala da me podseti ili da me bodri da odem i pronađem dodatne zastavice jer… tako rade Koei Tecmo igre: loša priča, loš voice-acting, loša-grafika, loši tutorijali… Kada budete savladali ovu mehaniku, igra je vrlo lepo izbalansirana. Osim što treba da stignete do poslednjeg boss-a na kraju svakog nivoa, sada je potrebno da istražujete okolo i pokupite što više ovih zastavica. Ne samo da će vas ovo motivisati da istražujete svaki nivo već čini svaki niveo interesantnijim. Nažalost, ovo takođe znači da (osim prvog boss-a) ostatak igre bude prilično neotežan. Wo Long uopšte nije teška igra kao neke druge Souls igre ako se malo potrudite i pokupite par ovih zastavica.

Inventar iz pakla, online mode, i new game plus

Ono na šta se ljubitelji Dynasty Warriors igara žale još od prve igre je na inventar. Koei Tecmo obožava da u svaku svoju igru gurne što je više predmete mogući. Oružja, oklop, dodaci, potrošni predmeti, materijal za unapređivanje… sve su ovo standardi za igre sličnih žanra ali su ovde u stostručene. Nakon mojih 30 sati igranja imao sam preko 500 oružja u inventaru a oklope sam se bojao i da gledam. I pre nego što pitate, uopšte nisu u pitanju 500 unikatnih oružja. Dosta njih su duplikati a i ove unikatne je teško razlikovati od običnih. Svako oružje takođe ima svoj rang retkosti, svoj potencijal za unapređivanje i svoje silne parametre za mid-maxovanje.

Kada budete prešli nekoliko misija, otključaćete i Hidden Village (HUB), odakle ćete moći da kupujete lootboxove u kojima dobijate nasumična oružja. Srećom lootboxove ne možete (još uvek) da kupujete pravim parama već poenima koje dobijete tako što osvetite ostale igrače.

Kad smo već kod toga, baš kao i u ostalim FromSoftware igrama, i ovde imate fakultativni online mod. Iako ne možete da ostavljate korisne poruke igračima kao što su “Try tongue butt hole” možete da napravite online party sa nekim i čak da napadate igre drugih igrača. Međutim, ovo još uvek nije toliko popularno jer za vreme ove recenzije niko me nije napao i nisam imao ni mnogo sreće sa co-op partnerima. Ono što će te zasigurno primetiti su neprijatelji koji imaju ružićastu auru oko svog nivoa. Ovo su negativci koji su nedavno ubili neke druge igrače i ako uspete da ih uništite vi dobijate poene kojima možete kupovati kozmetiku, emote gestove i pomenute lootboxove.

Kada završite glavnu piču, na raspologanju su vam dodatne misije, napadanje drugih igrača i naravno New Game Plus. Možete ponovo da pređete celu igru ispočetka ali da zadržite sve sposobnosti i naravno, svih 70,000 oružja koja ste skupili.


Ovu igru nam je poslao Koei Tecmo preko distrubutera CD Media

Wo Long: Fallen Dynasty (2023) PlayStation 5
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisak:

Wo Long: Fallen Dynasty ima jedan od najboljih combat systema koji sam ikada iskusio u Soulslike igri. Nažalost, tradicionalne mehanike koje štete i ostalim Koei Tecmo igrama su i ovde prisutne i sprečavaju Wo Long da sija još jače. Nadam se da će izdavači dati Team Ninji da naprave nastavak i nadam se da će im dati još više slobode jer bi to moglo da bude stvarno nešto savršeno.

PROS:
– Neverovatan kombat
– Zadovoljavajući Parry Sistem
– Fantastično spakovani nivoi

CONS:
– Loše ispričana priča
– Užasan inventar za oružja i opremu
– Glasovna gluma

Next post Chef's Life: A Restaurant Simulator (2023)

Previous post Animal Shelter Simulator (2023)

Aleksandar Perišić

About the Author Aleksandar Perišić

aka MisterGrinch

Related Posts

No Comment

Leave a Reply