Mislili ste da je PlayStation najdugovečnija igračka konzola? E pa definitivno niste u pravu! Neo Geo, sistem koji je stvorio SNK još početkom devedesetih (tačnije 1990.) opstao je do 2004. godine, iako se u poznim danima nije moglo reći da je broj prodatih kertiridža bio naročito impresivan. Neo Geo je u životu održavala verzija sistema namenjena salonima zabave (nosi naziv MVS), gde je bio dobro prihvaćen i aktuelan sve do polovine 2000ih godina, bez obzira na tehničku zastarelost. Možda se može reći da je The King Of Fighters serijal njegov zaštitni znak koji je sa The King of Fighters ’99 Milenium Battle dostigao brojku od 6 igara.

KOF99 logo

Na prvi pogled, The King Of Fighters ’99 deluje kao manja igra od svog prethodnika jer se primećuje da je broj boraca sa 38 spao na 32 (u konzolnoj verziji igre, Kyo i Iori su dostupni odmah na početku). Ali neka vas to ne zavara, novine koje donosi ovaj nastavak i sveukupne tehničke karakteristike čine ga verovatno najboljim delom do sada. Kao jedno od opravdanja za smanjenje broja likova neka posluži i podsećanje da je KOF ’98 bio zamišljen kao kompilaciono izdanje, odnosno kao igra koja ne nastavlja KOF priču jer se u njoj pojavljuju i neki likovi koji su zvanično poginuli u prethodnicima. KOF ’99 se zato može smatrati pravim nastavkom KOF ’97, jer se radnja nastavlja na priču iz ove igre. U igru nas ponovo uvodi ”standardni” intro koji vredi pogledati, jer će vam na brzinu predstaviti nove borce a njih je ukupno 5, od kojih K’ definitivno ostavlja najbolji utisak. Poznato je da King of Fighters važi za izuzetno složen borilački serijal što je naročito dobilo na znachaju od KOF ’96. koji je predstavljao daleko kompleksniju igru od svojih prethodnika. Isti slučaj je i sa ovom igrom s tim što je izvođenjene dodatno produbljeno izmenom sistema za izvođenje DM i SDM udaraca kao i dodavanjem strikera. Kada prvi put budete birali borce primetićete da sada birate čak 4 lika umesto dosadašnjih 3. Da ne bude zabune, King Of Fighters nije naprasno postao borba 4 na 4 vec će četvrti borac koga ste izabrali imati ulogu strikera. Njegov zadatak je da uskače u borbu i pokuša da pomogne svojim saborcima. Strikera prizivate kombinacijom B+C a njihov broj pojavljivanja je ograničen i delimično se obnavlja kada izgubite rundu. Strikeri se ponašaju na nekoliko različitih načina pa će neki pokušati da iskombinuju nekoliko udaraca, drugi će izvesti specijalan udarac a neki izazivaju protivnika i smanjuju mu POW skalu. Od strikera se možete odbraniti kao i od regularnih boraca pa im chak i zadati udarac čime ih odmah izbacujete iz borbe. Kontrole su generalno ostale nepromenjene u odnosu na KOF 98, što znači da se specijalni potezi relativno lako izvode, naravno ako solidno poznajete prethodne nastavke.

kof99-1

Izgled ekrana za borbu prilično se promenio. Energetska skala nalazi se kao i dosad pri vrhu ekrana ali su zato izbačeni klasični poeni a ubačeni ability points koji procenjuju kvalitet borbe pa se njihova vrednost povećava ili smanjuje u zavisnosti od toga da li ste dobili ili izgubili meč, ali to ne znači da je hi score lista izbačena već se i na nju potpisujete ako imate dovoljan broj ability poena. Treba reći da ovaj sistem funkcioniše prilično čudno jer ćete ponekad za pobedu na jedvite jade biti nagradjeni sa više poena nego ako ste sve protivnike savladali sa samo jednim borcem. Odmah ispod energije nalazi se magijska skala koja se troši pri izvodjenju specijalnih magija a pri dnu ekrana nalazi se broj preostalih prizivanja strikera.

Iznenađujuća promena vezana za KOF ’99 je poboljšan kvalitet grafike. Pozadine u KOF 99 su mnogo mračnije nego do sads a ponovo je ubačena i borba po kiši koja izgleda zaista perfektno. I druge pozadine su prelepe kao npr. borba na aerodromu koja se odvija na odlično dočaranom vrelom asfaltu ili ona u muzeju dinosaurusa kojeg jedino osvetljava povremeno sevanje gromova. Izgled boraca je ostao potpuno isti što znači da su odlično nacrtani i animirani a crtež boraca posle dobijenog meča je mnogo bolje uradjen nego u KOF ’98 tako da oni ponovo ”liče na sebe”. Meniji su lepši nego u prošlogodišnjem izdanju i još više pojačavaju mračnu atmosferu koja je definitivno obeležje ovog nastavka. Priči je posvećena dužna pažnja a ona se ovoga puta vrti oko Kyo-vog misterioznog nestanka. Šta je zaista u pitanju, saznaćete ako dođete do samog kraja igre gde će vas još jednom sačekati ultra snažni boss.

I tu opet dolazimo do stare boljke, a to je težina. Možda se najvaterniji fanatici neće složiti sa nama, ali naš utisak je da je podrazumevani 4. nivo težine definitivno pretežak za obične smrtnike. Čak i smanjivanje težine za jedan nivo neće bitnije izmeniti stvari pa ako uspete da igru savladate na ovom nivou kao ja, zaista zasluzhujete iskrene čestitke.

Zvučni efekti su kao i obično većinom reciklirani iz prethodnih delova uz manje izmene (Athena ima neshto drugačiji glas, npr.) a muzička podloga je delom originalna ali kao i uvek u senci akcije koja se odvija na ekranu. Nemojte se iznenaditi ako vas KOF ’99 zainteresuje više nego što ste to u početku mislili, jer zaista predstavlja brižljivo odrađenu borilačku igru, jednu od najboljih za Neo Geo.

Grafika: 5.0 Apsolutni vrhunac serijala. Likovi izgledaju odlično, a pozadine su prava remek dela
Zvuk: 4.5 Kao i uvek, izuzetno kvalitetan. Muzička podloga je dobrim delom osvežena novim numerama
Kontrole: 4.5 Izvođenje specijalnih poteza zahteva izuzetno mnogo vežbanja, ali se isplati. Novi sistem za izvodjenje DM/SDM udaraca je odlično zamišljen, ali je velika šteta što se poeni ne prenose na sledećeg borca u timu
Zabavnost: 5.0 KOF ’99 je vrhunska borilačka igra koja zahteva mnogo posvećenog vremena da bi se savladala, ali ima mnogo toga i da uzvrati. Može se slobodno reći da je u pitanju jedna od najboljih tabačina u istoriji igara.