Prvo izdanje King of Fightersa sa četvorocifrenim brojem na kraju ne odudara mnogo od prethodnih nastavaka, niti je najbolja igra u serijalu. Ipak, u pitanju je još jedna izuzetno zabavna tabačina, sa solidnim brojem novina, pa čak i nekoliko sitnih prednosti u odnosu na prethodne verzije. Ujedno, mora se reći da je ovo poslednji KOF koji je samostalno izdao SNK pre nego što je bankrotirao, pa kasnije vaskrsao, ali kao vlasništvo jedne korejske kompanije (Playmore).

KOF2000Priča koja prati KOF 2000 direktno se nadovezuje na onu iz izdanja za 1999. Posle smrti Krizalida i uništenja Nest plana, čovek koji je stajao iza svega ponovo pokušava da osvoji planetu Zemlju i zato radi prikrivanja svojih mračnih planova, organizuje još jedan turnir na kome je i sam prijavljen kao učesnik.

Velikih izmena u izvođenju nije bilo i one se pre svega odnose na nešto drugačiji sistem izvođenja desperation i super desperation udaraca. Takodje, Striker sistem je lagano modifikovan, tako da sada možete zaraditi Striker poene pritiskom na komandu start i pozvati ih u borbu kada god želite, što omogućava kreiranje atraktivnih kombinacija udaraca. Isto tako, koga god da odaberete za Strikera pre svake borbe imaćete priliku da odaberete i njegovu alternativu.

U ovoj ulozi pojavljuju se mnogobrojni likovi iz drugih serijala kao shto je Fio iz Metal Sluga, Kaede iz Last Blade, Duke iz Burning Fighta, ali i neki stari KOF borci kao shto su Geeze Howard ili Rugal. Grafički, KOF 2000 ne briljira, ali ima par interesantnih detalja. Sa pozitivne strane tu je vrlo dobar intro kao i fenomenalni crteži protagonista na ekranu za izbor likova koji su bolji nego u bilo kom prethodniku, a i nekoliko pozadina zaslužuje pohvale, pre svega mračna ulica i nivo sa ogromnim ventilatorom na kome je sjajno dočarano prelamanje svetlosti. Nažalost, ostale pozadine su znatno lošije, naročito ako ste pod utiskom fenomenalnog King of Fightersa ’99. Najveći problem zapravo predstavlja očigledan nedostatak boja koji se dobro primećuje na sceni sa ogromnim akvarijumom, kao i na specijalnim udarcima nekih boraca, pre svega Iorija i Roberta. Interesantan detalj predstavlja to što ovoga puta Mai-ne grudi nisu animirane, prvi put od izdanja za 1995. Misterija je samo zašto je to učinjeno… (prim. Real Nick-a: ne volim da se mešam u opise ali pošto je veoma ozbiljna tema u pitanju – bounce efekat u KOF’у 2000. postoji! Odključava se posle izvesnog vremena igranja, na internom satu arkadne mašine potrebno je da prođe određeno vreme da bi se odključao. Zbog čega? Japanski smisao za humor verovatno.)

 

U igru je ovaj put uvršteno 6 novih boraca od kojih je svakako najzanimljivija Vanesa, ženski bokser, koja poseduje dobru kombo tehniku, sjajnu brzinu i naravno, orijentisana je isključivo na borbu pesnicama. Na drugom kraju nalazi se Hinako, školska devojčica koja se bavi sumo rvanjem (?) i koja sa svojim vrlo ograničenim mogućnostima predstavlja ubedljivo najlošijeg lika u igri. Specijalni borac ovoga puta je Kula, ženski kiborg čije je glavno oružje led. U kućnoj varijanti Kula je dostupna kao jedan od likova koje možete odabrati, dok MVS verzija zahteva otključavanje kombinacijom tastera. Ako nešto valja u ovom izdanju to je onda dobro izbalansirana težina; čini se bolje nego ikada. Čak i na malo višim nivoima težine iskusniji igrači mogu stići veoma daleko, a završni protivnik je bez ikakve sumnje najlakši do sada, što uzimamo kao pozitivnu osobinu, jer su svi prethodnici bili praktično nesavladivi čak i na najnižim nivoima težine. Naravno, ako vam se učini prelakim, povećanje težine doneće vam daleko opasnijeg protivnika. King of Fighters 2000, kao ni njegovi prethodnici, neće izneveriti ozbiljne obožavaoce serijala, niti ljubitelje VS tabačina uopšte, mada smo svi ipak očekivali znatno više od ovoga.

Grafika: 4.5 Mala degradacija u odnosu na prošlo izdanje. Pozadine ne deluju toliko dobro, a primetan je i lagani nedostatak boja
Zvuk: 4.5 Na zvučne efekte nema nikakvih primedbi, jedino muzičke teme nisu na nivou onih iz nekih od prethodnih nastavaka
Kontrole: 4.5 Sistem za izvođenje super desperation udaraca je čini se nepotrebno iskomplikovan. Alternative striker je zato čist pogodak
Zabavnost: 5.0 KOF 98 i 99 su definitivno bolje igre ali je serijal toliko evoluirao da je postalo nemoguće da SNK potpuno upropasti igru. KOF 2000 je kvalitetna igra i ostaće upamćena kao još jedan dobar predstavnik legendarnog serijala, koji mu nimalo nije narušio ugled.