Jedan od najvažnijih dana u životu Martina Sahlina je bio 15. jun 2015. godine. Tada je stupio na scenu E3 gde je na EA prezentaciji najavio svoje životno delo, jedinstvenu igru – Unravel i njenog glavnog protagonistu, malog Yarny-a. Iako je njegov studio, Coldwood Interactive, dosta dugo radio na igri, Sahlinov nastup na velikoj sceni je bio poprilično stidljiv i nervozan. Masa je bila zaintrigirana, i sada, osam meseci kasnije, imamo priliku da vidimo šta je jedan gigant poput EA video u ovom projektu malog Švedskog tima.

Sam početak igre je poprilično nekonvencionalan. Odmah dobijate kontrolu nad Yarny-jem, malom vunenom igračkom, i vaš prvi zadatak je da pronađete prvi nivo u igri. Oni su rasprostranjeni širom kuće u vidu uramljenih fotografija. Ipak, od starta nije dozvoljen ulaz u svaku fotografiju (nivo), već morate da pratite unapred određen redosled. Ovo postaje problem kada shvatite da fotografije nisu raspoređene linearno, već morate da tragate za njima kroz kuću. Nije preveliki problem, ali je svakako iritacija u početnim delovima igre dok ne naučite tačan raspored prostorija.

yarny_kite

Svaki nivo predstavlja side scrolling puzzle platformer u kome kontrolišući Yarny-ja, pokušavate da skupite male vunene goblene koji otključavaju slike i sećanja koja kasnije možete videti u dnevniku svaki put po završetku nivoa. Prilikom kretanja Yarny se „troši“ i ostavlja iza deo sebe. Usput nailazi na komade vune (ujedno i checkpointi) i na taj način uspeva da nastavi dalje. Ti komadi su rasprostanjeni dovoljno često da retko kada morate da brinete da li ćete moći da stignete do kraja nivoa. Veći izazov leži u izbegavanju smrtonosnih situacija u igri. Slično kao u igri Limbo, pored platforming delova, igrač mora izbegavati neprijatelje u nivoima. Interakcija sa njima najčešće dovodi do instant death situacija. Svaki nivo uvodi novog neprijatelja (rakovi, vrane, voda) tako da se nikada ne osećate potpuno bezbednim. Smrt ne povlači sa sobom prevelike posledice, jer je checkpoint-a i više nego dovoljno. Čestim uvođenjem novih mehanika, igra uspeva da bude sveža tokom svih 5-6 sati.

Iako ne spada u kategoriju dugačkih igara, Unravel to i ne mora da bude. Sve vreme je u stanju da drži igračima pažnju, a ponajviše oduševljava ukoliko se odvoji vreme za čitanje dnevnika. Kroz njega je opisan ceo život jednog mladića iz Švedske (zvanična priča je da je to Martin Sahlin). Počevši od bezbrižnog odrastanja i izleta u prirodu, što sa porodicom, što sa devojkama kasnije, na slikovit način su ispisani usponi i padovi sa kojima će mnogi da se poistovete. Igra uspeva da oslika jedan Skadinavski život, iako ne sadrži nikakav dijalog. Uprkos tome, efektivna upotreba boja i muzike uspeva da vas stavi u to severnjačko stanje svesti. Coldwood interactive je išao toliko daleko da je namerno unajmio isključivo lokalni tim muzičara radi očuvanja autentičnosti i taj trud se isplatio.

Ukoliko bi igru poredili sa velikanima u ovom žanru poput Super Maria ili Super Meat Boy, mehanički gledano Unravel ne može da im parira. Nedostaje preciznost kojima se gorepomenute igre odlikuju. Unravel se više oslanja na kreiranje dobre atmosfere, i samim tim, ovo nije igra koju ćete igrati iznova i iznova, usput bruseći svoje platformerske veštine. Ovo je igra koju ćete jednom odigrati, i zadovoljno je odložiti.

Unravel je posebno iskustvo. Dovoljno je jednostavan da svako ko iole voli platformere može da uživa u njemu, a opet ukoliko se zagrebe malo dublje ispod površine, dolazi se i do jako zanimljive priče. Činjenica da košta 15$ bi trebalo samo da ohrabri ljude da probaju ovaj platformer.