Igre koje budu najavljene kao mešavina nekoliko franšiza koje su na neki način oblikovale igračku industriju često failuju u pokušaju da ispune očekivanja. U tim slučajevima, novinari i kritičari čine medveđu uslugu razvojnim timovima, dižu očekivanja igrača i često pružaju lažnu nadu o igri koja još nije ugledala svetlost dana. Igre koje budu propraćene na taj način retko ispune sve šta im je zacrtano, i sudbina ih povede drugim putem, na žalost putem neuspeha. Ukoliko se radi o manjoj igri koja bi trebala da obezbedi budućnost razvojnog tima koji tek traži načina da se ostvari u igračkoj industriji, posledice mogu da budu poprilično kobne.

Sadame je nova downloadable igra koja je izašla isključivo za Nintendo 3DS konzolu. Hack&Slash RPG smel najavljena kao mešavina klasičnih 2D Zeldi i Diablo igara. Poprilično veliki teret za jednu indie-like igru koja izlazi samo na jednoj platformi, i to na onoj gde Zelda serijal neumoljivo vlada u žanru avanturističkih RPG igara. Vi ste u ulozi heroja na kojem je da zaustavi navalu demona u svetu smrtnika. Odmah na početku vam se nudi izbor od četiri heroja koji se po stilu borbe drastično razlikuju. Možete birati Samuraja, Strelca, Monka ili Nindžu. Na početku nas je izbor ratnika za jednu ne tako veliku igru poprilično iznenadio, pogotovo činjenica da svaki ratnik ima svoj borbeni stil koji ni u jednom segmentu nije sličan drugom heroju. Prvih nekoliko minuta u Sadameu su nas poprilično oduševili, izborom i mogućnostima svakog heroja i kombinacijom sa magičnim napadima, sakupljanjem novog oružja i njegovom raznolikošću. Potajno smo se nadali da će opravdati sva očekivanja i velike najave koje su okruživale ovaj naslov pre izlaska. Na žalost, naše oduševljenje je ubrzo splasnulo.

Sadame (1)

Sadame je pun sitnica koje odlikuju jedan punokrvni RPG, divnog sveta i solidne priče. Tokom igranja se stvari ipak kristališu, vidi se da ni jedna ideja nije došla do svog potencijala u realizaciji. Nakon prvih par nivoa ćete shvatiti da sve što sakupite, oružja koja nadograđujete i skillove koje otključavate su uzaludni. Sve deluje nepotrebno i neispunjeno bez prave funkcije i uloge u gameplayu. Sadame je naslov koji se može preći samo sa dva tastera i kontrolama za kretanje. Svi skillovi koje uporno otključavate nakon svakog nivoa, magije i moći ne dobijaju šansu da zasijaju u pravom svetlu. Za igru koja je najavljena kao mešavina Zelda & Diablo igara, ovo je poprilično razočarenje.

Gledajući iz drugog ugla, sve šta Sadame nudi poprilično dobro funkcioniše. Dobra hack&slash mehanika za jedan 2D naslov. Igra dosta podseća na Zelda naslove, po izgledu i po načinu izvedbe. Ukoliko bi se fokus avanturisanja prebacio na čistu akciju, izbacile zagonetke i dijalozi, Sadame bi postala akciona Zelda. Predivan 2D svet sa odličnom paletom boja daje utisak kao da listate japansku slikovnicu. Odličan dizajn neprijatelja, slatke animacije glavnih i drugih karaktera, čak i ne tako loša priča, daju utisak kvalitetnog naslova. Ubrzo shvatite da se ispod slatkastog sveta i lepo dekorisane površine krije praznina i jednostavnost kakvu toliko najavljivani naslov kao što je Sadame ne bi trebalo da ima. Sve je tu, ali nekako bespotrebno. Veliki i odličan potencijal bačen u nepovrat.

Stvar koja nas je držala skoro do kraja ove igre je iščekivanje da će se desiti nešto drugačije. Da ćemo naići na set zagonetki ili da će nas neki neprijatelj pomučiti i naterati nas da promenimo taktiku. Stalno smo nestrpljivo iščekivali neku promenu, neku odliku igre o kojima smo čitali u mnogim najavama. Sa svakim novim neprijateljem smo mislili da će nas baš on naterati da promenimo taktiku u borbi i generalni prilaz igri. To se nažalost, nikada nije desilo. Svaku novu otključanu magiju smo sa vremena na vreme aktivirali čisto kako bi videli kako izgleda, bez prave potrebe. Između nivoa smo često zaboravljali da proverimo šta smo sakupili u prošlom, da li imamo korisnije oružje ili oklop koji možemo promeniti. Toliko je sve bilo nebitno za naš napredak u igri.

Sadame je izbačena kao downloadable igra sa cenom koja je skoro četvorostruko niža od AAA igara na 3DS konzoli. U tom trenutku nam je nekako sinulo da u tom cenovnom rangu, igra nudi mnogo više nego neki drugi naslovi koji besramno uzimaju istu količinu novca za skoro nikakav sadržaj. Najveća greška vezana za ovu igru je to što su pokušali da je promovišu kao mešavinu franšiza čiju veličinu retko koji naslov može dostići. Kada bi se Sadame od početka gledao kao zasebna igra koja nema veze ni sa jednom pomenutom franšizom, nekako bi je više gledali kao igru za sebe, kao neku originalnu ideju koju je razvojni tim želeo da izgura i predstavi igračima. Na žalost, marketinški podezi pre izlaska igre su postavili ogromne ciljeve koje ova igra jednostavno ne može da ispuni.

Ipak, igra opravdava cenu, sadržajem i pokušajem da preotme fanove poznatih serijala, i ukoliko iko bude odlučio da je kupi, neće se pokajati sve dok mu u glavi ne bude “oh da, igraću predobru akcionu Zeldu sa primesama Diablo igara!”. Ovo je sasvim ok naslov ukoliko se na njega gleda kako treba, kao jedan standardni hack&slash naslov sa divnim artom i ne toliko dubokim gameplayem. Zbog toga ga preporučujemo svim vlasnicima 3DS konzola uzevši u obzir nisku cenu i stalne popuste na 3DS eShopu.