Tokom svake generacije konzola nađe se neki developer igara kojem javnost  i kritičari ne veruju da imaju umeća i viziju da naprave igru koja će biti dočekana dobro. Posle nekoliko decenija osrednjih i (mnogo češće) loših igara zasnovanih na avanturama stripskog junaka Betmena, britanski studio Rocskteady je odlučio da napravi igru koja će po prvi put predstaviti ovog heroja u pravom svetlu – kao savršenog borca koji je uvek spreman da iskoristi ne samo svoje napredne gadžete i borbene sposobnosti da spasi svoj grad Gotham City od pomahnitalih manijaka, već i da se tu borbu pretvori u psihološki rat koji će uplašiti sve neprijatelje koji mu stanu na put. Iako su u prošlosti napravili samo par polu-zaboravljenih igara, Batman: Arkham Asylum je na leto 2009. godine uspeo da totalno oduševi javnost sa vizuelno prelepim svetom, dobro sklopljenom i odglumljenom pričom, fanatičnom željom developera da se ispoštuju legende koje su napisane u stripovima, i najbitnije – dobrim gameplay-om koji je uspeo da uvede pravu revoluciju u svet akcionih igara iz trećeg lica.

 

Svaki fan Betmena je svesno ili nesvesno već upoznat sa radom pisca Paul Dini-ja koji je tokom svoje dugačke karijere pored mnogobrojnih drugih stripskih projekata bio i odgovoran za kreaciju i pisanje scenarija animiranih Batman TV serija u kojima je uspeo da fantastično prenese ovog junaka i njegove protivnike na TV ekrane. Među njegovim najvećim kreacijiama je bio i lik Džokerove devojke Harley Quinn, pomahnitale medicinske sestre koja se instantno proslavila kao jedan od najzanimljivih elemenata Gotham City-a. Da bi napravili video igru koja totalno poštuje stripske priče, Rockstedy je unajmio baš Paul Dini-a da napiše njen scenario, a za glasovnu postavu su unajmili originalne glumce iz Batman: The Animated Series projekta –  Kevin Conroy (Batman), Mark Hamill (Joker) i Arleen Sorkin (Harley). Ovo je igri dalo neverovatnu dozu autentičnosti, koja je uzdigla ovu igru ne samo na nivo najbolje Batman igre ikada napravljene, već i najbolje igre koja se pojavila 2009. godine na kućnim konzolama i PC-u.

Priča počinje sa dolaskom Batmana u legendarnu psihijatrijsku ustanovu Arkham Asylum. Isporučivši Jokera upravniku zatvora, Batman uskoro postaje svestan da je Joker namerno dopustio da bude uhvaćen, što mu je dalo mogućnost da pokrene svoj tajni plan – totalna opsada zatvora i potraga za opasnim serumom koji može da pretvori obične Joker-ove huligane u čudoviša koja bi uništila sve oko sebe. Odsečen od ostatka sveta, sa malo vremena da spreči Jokera, sukobljen sa oslobođenim i naoružanim zatvorenicima kao i velikim brojem super negativaca, Batman kreće u misiju da okonča ovaj sukob i spasi Gotham. Na tom putu on će morati da poseti sve delove Arkham Asyluma koji je podeljen na 6 zona koje se mogu posećivati kad god to igrač poželi – bolnica, zgrada intenzivne nege zatvorenika, botanička bašta, zatvor, pećine i centralna palata porodice Arkham. Kao posebnu poslasticu, igrači mogu i da posete malu pećinu u kojoj je Batman napravio svoju bazu (pomoćni Batcave).

Batman Arkham Asylum 1Tokom istraživanja Arkham Asyluma Batman će se susresti sa desetinama poznatih negativaca čije avanture su opisane u stripovima, a najbitniji od njih su svakako Bane, Killer Crock, Victor Zsasz, Harley Quinn, Poison Ivy i Scarecrow. Svaki od tih negativaca će predstavljati posebno velik problem za Batmana koji će morati da se dosta potrudi da bih ih pobedio. Ipak mora se priznati varijacija u načinu borbe protiv bossova je moglo i biti više, što je ujedno i jedina prava zamerka koju imamo za ovaj naslov. Jedini izuzetak među bossovima je Scarecrow, čije košmarne sekvence će prebaciti Batmana u vizuelno odlično realizovani „svet straha“ koji izgleda drastično drugačije od ostatka igre.

Centralna kampanja igre koja traje malo jače od 12 sati za prvo prelaženje (i duplo više da bi se našle sve tajne igre) najviše podseća na modernizovanu „metroidvaniu“, žanr akcionih RPG igara u kojima glavni junak tokom igranja pronalazi nove sposobnosti ili tehničke gadžete koji mu omogućavaju pristup novim zonama mape. U ovoj igri Batman će na terenu pronaći gadžete kao što su pojačana kuka za penjanje, eksplozivni gel, portabl uređaj za provaljivanje kompjuterskih šifri i slično. Većina ovih uređaja se može iskoristiti ne samo za istraživanje Arkham-a, već i u sred borbi kada Batman želi da se lakše izbori sa većim brojem neprijatelja. Pored sakupljanja opreme, RPG sistem se takođe svodi i na sakupljanje iskustva koje se može potrošiti ili za unapređenje sposobnosti Betmena (život i oklop) za kupovinu jačih oružja (trostruki batarangovi), ili za bolju kontrolu kombo sistema koji posle nekoliko udaraca omogućava pokretanje veoma zanimljivih specijalnih poteza koji uključuju i prizivanje jata slepih miševa. Kada god sakupite XP (koji je fantastično animiran u maniru slepih miševa koji lete po ekranu), tada ćete i izlečiti zdravlje Betmena.

Jedan od najbitnijih gadgeta koje Betmen redovno koristi u igri je detektivski pogled, poseban senzor koji omogućava Betmenu da vidi okolinu oko sebe u totalno novom svetlu. On može gledati kroz zidove, dim, lako identifikovati objekte sa kojima se mogu vršiti interakcije, kao i pratiti položaje protivnika oko sebe, što je itekako bitno u bitkama gde protivnici imaju vatreno oružije. Kako samo par metaka može ubiti Betmena, on u tim sekvencama mora postati pravi „Mračni Vitez“, držeći se mraka, šunjajući se, šireći strah među protivnicima (koji će zaista postati nervozni čim primete da lagano gube saborce) i lako se kretajući po objektima blizu plafona. Detective pogled je možda i previše koristan, omogućavajući vam da ga koristite čak i dok traje bitka, što je problem koji je ispravljen u nastavcima ove igre.

Ono što je zaista uzdiglo ovu igru iznad proseka je sistem borbe koji je posle mnogo godina stagnacije na tržištu doneo nov način borbe protiv velikog broja protivnika. Naime, Betmen ima jedno dugme za napad i jedno dugme za odbranu, ali pritiskanjem dugmeta za napad on će krenuti da koristi neverovatno širok spektar ofanzivnih poteza, brzo se kretajući po terenu i lako omogućavajući novajlijama da se snađu čak i kada ispred sebe imaju više od 10 protivnika. Napredna borba se može pristupiti preko specijalnih poteza kao što su skok (korisno za brzo kretanje po areni), plašt (za omamljivanje protivnika), a Betmen takođe može u sred bitke da koristi mnogobrojne gadžete kao što su sajla za privlačenje, batarangovi i eksplozivni gel. Napredni protivnici zahtevaju dobar tajming i malo razmišljanja, a Batmen se od svih protivnika može lako odbraniti korišćenjem bloka koji neće prekinuti trenutno aktivni kombo. Ovaj jednostavan sistem borbe zaista odvaja ovu igru od ostalih akcionih franšiza, dajući svim igračima šansu da se osećaju kao pravi Betmen – vrhunski borac koji može i da se šunja, teroriše protivnike ali i prebije svakoga ko mu stane pred put.

Batman Arkham Asylum 6Od trenutka kada upalite Arkham Asylum definitivno će vam za oko zapasti odličan dizajn koji krasi svaki kutak ove igre. Vizuelno, nijedna Batman igra nije imala ovako dobar Ghotic dizajn, simfonijska muzika je impresivna, a glumački sastav igre (pogotovo Betmen i Joker) je jednostavno savršen. Lokacije igre su odlično dizajnirane, sa dosta „vertikalne slobode“ koja omogućava igračima da se lako uzdignu iznad protivnika i tako lakše kontrolišu tok bitke. Kretanje po mapi je urađeno veoma inovativno, Betmen može da trči, koristi svoj plašt da lagano leti kao jedrilica, ili da se brzo privuče do udaljenih objekata (koji mogu biti čak i nekoliko desetina metara udaljeni) uz pomoć kuke za privlačenje. Ovaj sistem kretanja i istraživanja će vas veoma brzo ohrabriti da se ponašate i krećete kao Betmen, što nijedna igra o ovom heroju do tada nije potpuno ispunila. Iako igra uošte ne poseduje multiplayer komponentu, dugačka kampanja i 240 zagonetki koje je Riddler razbacao po celom Arkhamu će vam definitivno dati desetine sati zabave.

Ako ste fan DC Comics strpova ili želite da se po prvi put upoznate sa Betmen univerzumom, Arkham Asylum će vam skoro sigurno dati najbolji pogled na svet mračnoga viteza, čak bolje i od bilo kog Holivudskog filma koji je napravljen o ovom heroju. Ovaj kvalitetni naslov doživeo je veliki uspeh u svoje vreme pa je veoma brzo usledeo i prvi nastavak kao i kompletna Arkham franšiza, ali o tome sledeći put…