Epizodne igre, uglavnom avanturice, u ranijim godinama ove dekade imale su svoje zlatno doba koje je došlo i prošlo. Ipak, i nakon kompletnog izumiranja igara u ovom formatu, kao i kompanija koje ih prave, sjajni Life is Strange se nastavlja. Posle skoro pet meseci od poslednje epizode, napokon nam stiže nastavak priče o Diaz braći, Meksikancima u bekstvu. Uvod epizode 3 na vrlo kreativan način sumira sve događaje i odluke do sada, što je neophodno kada uzmemo u obzir da smo priču započeli u septembru 2018, a nastavili na kratko u januaru ove godine. U današnje vreme kada hordama bindžera čekanje od nedelju dana za nastavak TV serije predstavlja nepremostiv problem, kako očekivati od gamera da se investiraju i isprate priču podeljenu u vrlo kratke epizode rastegnute preko toliko vremena? Sure, i prva sezona je imala pauze ali ne toliko duge, plus originala priča je uspela da više animira fanove na Internetu koji su razvijali teorije i stvarno sa nestrljenjem čekali svaku sledeću epizodu. Gledajući uvod nove epizode Life is Strange 2, i podsećanja na prethodne događaje, pa čak i kratak gameplay momenat smešten u vreme pre prve epizode, stiče se utisak da su i autori svesni da je publika odlutala odavno.

Nakon momenata smeštenih pre događaja u Seattle-u, ubačenih čisto da se podesetimo sudbina skroz unrelatable glavnih likova, skačemo nazad u sadašnjost. Sean i Daniel su i dalje u bekstvu i postali su full on klošari. Na svojim putešestvijama ka Meksiku uspeli su da se dokopaju Kalifornije i sada žive u hipi komuni duboko u redwood šumama, gde spavaju u šatorima i rade za lokalnu farmu marihuane. Pošto se epizoda 3 odvija u 2017. godini (legalizacija u Kalirofniji se desila tek 2018.) farma je ilegalna, i neumiveni prljavi klošari sa kojima su se burazeri upoznali u prolazu u drugoj epizodi, moraju dobro da paze kako obavljaju posao uz konstantan mobing gazde i njegovog goona. Life is Strange se oduvek trudio da stremi ka totalnom soc-realizmu u US, neviđenom u drugim video igrama, a sa ovom epizodom nadmasili su sve moguće liberalne SJW-LGBT-friendly trendove. Slobodan život, off the grid, u samoodrživoj komuni u šumi koju čine ljudi svih mogućih boja i seksualnih opredeljenja zvuči kao utopija za ljude sa spomenutum shvatanjima. Mnogo mračnija strana priče je što imamo dete od 9 godina koje radi na farmi marihuane. Takođe lik kojim upravljamo, teenager Sean, u jednom trenutku mora da seče makazama glave marihuane dok naoružani stražar nadgleda child labor. Sečenje vutre je čak i odrađeno kao zabavna mini igra gde morate da pritiskate određene tastere u pravo vreme, sve dok vodite casual razgovor sa koleginicama. Pitam se da li je Yu Suzuki ikada pomislio da će se ova Shenmue mehanika ikada koristiti za ovakve scene. Možda će Hazuki u Shenmue III morati da šije lopte?

PRO GAMING TIP: Kada sečete hed ne zaboravite da povremeno operete makaze u tegli sa vodom, za veću preciznost.

Nakon teškog rada na vutrofarmi, večeri su rezervisane za opuštanje sa fellow klošarima, slušanje njihovih filozofija i muvanje sa Cassady ili Finom. Upravo tako, bez ikakvog povoda igra vam daje mogućnost da muvate prljavu odvratnu hipsterku koju ste sreli u drugoj epizodi ili jednostavno budete gay. Ako ste mislili da je lesbian kiss na kraju prve sezone bio usiljen ili neočekivan, opcija da poljubite ortaka u sred random razgovora bez ikakvog buildupa je baš wtf momenat. All that cringe aside, Danielove supermoći postaju sve jače a odnos koji ima sa bratom sve gori, tako da tokom ove epizode polako počinje da se stvara dugo čekani razdor između burazera. Iako se sve odluke iz prethodnih epizoda logično prenose u ovu, pa čak i ako epizoda 3 naizgled daje najviše granjanja i alternativnih scena do sada, ishod je uvek manje više isti i kraj nas ostavlja da se pitamo kuda sve ovo vodi.

Sa još dve epizode do kraja, za koje ćemo morati da sačekamo avgust, odnosno decembar (godinu i tri meseca od prve epizode!), već sada je poprilično izvesno da Life is Strange 2 nema šansi da nadmaši sjajnu originalnu sezonu. Duh Dontnod produkcije se vidi i čuje ali jednostavno ova sezona kako vreme prolazi samo služi da nas podseti koliko je prvi Life is Strange bio neponovljiv. Sudbinu braće Diaz ćemo svakako ispratiti do kraja, a od Dontnot produkcije očekujemo da se saberu i shvate da epizodni format nije idealno rešenje za njihovu sledeću igru.

Life is Strange 2 - Episode 3: Wastelands
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Epizoda 3 pokušava da bude mnogo toga i da naizgled pruži više opcija i mogućnosti koje na kraju dana opet ne prave preveliku razliku. Priča takođe osim haotičnog kraja nije mnogo napredovala, tako da kamp u kome se dešava većina radnje deluje baš kao usputna stanica. Ako se do sada niste upustili u Life is Strange 2 “sačekaću da sve izađe pa ću onda” bindžerska core filozofija ovde možda i nije tako loš izbor, samo treba imati strpljenja do kraja 2019. godine.