Nakon iznenađujuđe dugog perioda čekanja, dočekali smo drugu epizodu DontNodovog primarnog IP-a Kapetana Spirita. Pitanje je sada, da li je bilo vredno čekanja? Kada ćemo dobiti drugu epizodu Life is Strange 2? Pre nego što dam svoj odužen i komplikovan odgovor na to pitanje, želim napraviti mali disklejmer: ako niste odigrali prvu epizodu, preporučujem da to uradite, uglavnom zato što ću otvoreno pričati o događajima koji se dešavaju u toj epizodi, tako da, može se reći spojler upozorenje.

Prošla epizoda ustanovila je naše glavne likove, naime Dijaz braću, kao i tragični niz događaja koji ih je proterao u život na begu, čak iako su sasvim nevini. Kraj same epizode video je Danijela, sada u stanju besa konačno otkrivajući istinu iza njihovog trenutnog stanja, kako razvaljuje motel sa njegovom moći psihokineze. Nakon tog… incidenta, braća su se vratila na njihovu putanju ka gradu Puerto Lobos u Meksiku, gde oni veruju da će naći porodicu njegovog oca, samim tim izbeći policiju, zatvor, itd. Početak druge epizode preskače malo, i braća su sasvim slučajno naišla na napuštenu vikendicu. Malo je čudno da vas epizoda lansira toliko daleko unapred, lično verujem da pronalazak vikendice mogao je biti zadovoljavajuć i upamtljiv momenat ove epizode, ali gledajući koliko su bili presirani za vreme kada su pravili ovu epizodu, čak i sa silnim odlaganjem, ne smeta mi toliko. Specijalno jer je sasvim moguće otvoriti Dijazov dnevnik i pročitati sve šta se sve desilo off-screen pre početka druge epizode.

Spomeuo sam ranije Danijelovu misterioznu moć. Ona je glavni fokus druge epizode, počevši sa njim i Šonom pored potoka, trenirajući istu sa gomilom kamenja. Naravno, prva sezona Life is Strange imala je obrtanje vremena unazad, tako da natprirodni fenomeni i moći nisu ništa čudno. Ipak, implementacija tokom samog igranja je noć i dan. Kada smo već tu, vredno je pomenuti da je gameplay, kao očekivano, virtualno nepromenjen. Kakogod, određene odluke daju vam dodatnu opciju da zamolite Danijela da koristi svoju moć. Ovo nije sada revolucionaran dodatak, ali, dodaje se na već komplikovanu listu sitnijih odluka koji utiču na ponašanje i vaš odnos sa samim Denijelom.

Sada, uzeći dva velika i uzbudljiva momenta, ova epizoda je uglavnom jako mirna u kontrastu sa emocionalnim rolekosterom prve epizode, što, iako je svakako dobrodošlo, čini da se epizoda oseća jako “filerasto”, ko da se skoro ništa u njoj nije ni desilo. Samim time, velik broj “većih” odluka su jako forsirane i tu su da bi dostigli arbitrarnu kvotu njih u samoj epizodi. Lagano su mogli iseći neke delove i verujem da ne bi primetili.

Na početku sam se našalio da je ovo druga epizoda kapetana spirita a ne Life is Strange dvojke. Ovo je samo upola šala, jer ubedljivo najznačajniji deo epizode bio je povratak Krisa i njegovog tate. Bez dodatnih spojlera, ali, ako izaberete tačne opcije dijaloga tokom priče sa Krisom ili njegovim tatom, moguće je ubediti ih da vam se otvore i kažu nešto više o njihovoj (tragičnoj) situaciji. Ovo, samo po sebi, računa se kao odluka i računa se ka samom kraju epizode. Shvatam ovo kao napredak sistema, i jako mi je drago da dosta sitnijih stvari koji radite doprinose većim odlukama kasnije, umesto da binarne A/B odluke odlučuju sve. Svaka čast Dontnod.

Osim toga da je dosta epizode filerasto, druga zamerka koju imam je privremeno ubistvo blagih mehanika preživljavanja iz prošle epizode. Ako se dobro setite, sa tačnim izborima mogli ste da dobijete određenu količinu novca koju ste mogli da koristite kasnije da kupujete namirnice koje su neophodne braći za preživaljvanje. Apsolutno sam obožavao tu ideju, jes da su to jako blagi survival elementi, ipak sam očekivao da taj aspekat bude dodatno istražen i zapravo relevantan. Nažalost, izgleda da su Dontnod ili odustali od toga ili jednotavno nikada nije planirao da taj sistem razvije. Razumem da je poenta iluzije izbora da vi tehnički nemate izbor, samo da se osećate kao da ga imate. Ipak, implementacija pametnog čuvanja resursa preko epizoda moglo je dodati još jedan sloj na celokupan narativ kao i više motivacije za ponovni prelaz.

Što se tiče prezentacije, kao i uvek, umetnički tim je uradio impresivan posao. Jeste da zimski motiv svakako pomaže, ali same posećene oblasti imaju diverziteta same po sebi. Mada, moram dati zamerku glasovnoj glumi. Sami glumci su talentovani i niko nije pogrešno odabran za njihove likove, mada bilo je dosta slučajeva gde je režija za neku scenu bila potpuni promašaj što se tiče glume. Bilo to da je pogrešna emocija izražena ili je možda nedostatak emocije, pronašao sam alarmatan broj jako neprijatnih za gledanje scena, specijalno u drugoj polovini epizode. Voleo bih da kažem da je ovo manji problem, ali loša režija za glasovnu glumu je nešto što primećujem još od prve epizode prvog Life is Strangea. Tu je bilo barem prikladno jer je dodavalo hipster film atmosferi, ovde, kakogod, oduzima od težine priče, specijalno jer su ključni momenti u pitanju. Znam da su glumci sami po sebi sposobni, to pokazuju sa velikim brojem korektno izvedenih linija, ali sa samo malo više vremena u studiju, boljom režijom i razumevanja scene imali bi smo bolji proizvod. Što se tiče drugog soničnog aspekta, naime saundtreka, puni pogodak kao i uvek. Emocionalne licensirane indie-balade od underground bendova koje obeležavaju IP još od prve epizode prve sezone.

Life is Strange 2 - Episode 2: Rules (PC)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

To bi bilo to za epizodu 2 drugog LiS-a. Sada, konačno mogu odgovoriti: da li je bilo vredno čekanja? Iskreno, možda je bilo bolje da su je odložili ponovo. Ne želim reći da je epizoda loša, daleko od toga. Verujem da je sam pravac narativa jako uzbudljiv i epizoda svakako ima svoje brilijantne momente. Ali, takođe je puna dosta filera, dok, u isto vreme, pokazuje dosta znakova zbrzanosti. Sveukupno sam uzbuđen za treću epizodu i nadalje, stavljam moju nadu u to da će uzeti svo vreme koje im je neophodno da naprave najbolju epizodu do sada!