Grand Theft Auto je fenomen današnjeg društva u svakom smislu. Slatko, predivno, zabranjeno voće koje svako potajno obožava. Igra koja kroz jedan jako lep satiričan prikaz opisuje današnje društvo, probleme u kojima živimo, kao i način samog života. Godinama u nazad igra probija sve rekorde po prodaji, i dok većina razvojnih timova stidljivo pokušava da kopira njihov stil, način, pa i sam žanr koji je Rockstar sagradio oko sebe, ovaj tim iskusno puni svoje džepove. Od kako je izašla prva GTA igra davne 1997. godine, Rockstar jednostavno nikako ne uspeva da pogreši i napravi lošu igru. Svaka njihova igra koja je izašla od tada je burno propraćena. Burno je samo jedna definicija pod kojom se mogu svrstati i pozitivne i negativne strane ovog naslova.

Prve dve igre u serijalu su bile PC ekskluzive sa zakasnelim izlascima za, sada drevni ali ne i zaboravljeni, originalni PlayStation. Međutim, Rockstar je uvideo da više novca i pristupačniju publiku imaju na konzolnoj sceni koja se neverovatno brzo širila celim svetom, pa su odlučili da GTA 3 izdaju kao PlayStation 2 ekskluzivu, dok su verzije za ostale platforme, pa i PC, kasnile po nekoliko meseci, do godinu dana. Na žal svih PC igrača, Rockstar je nastavio da praktikuje ovaj biznis model, a za neke svoje naslove su bili toliko okrutni prema PC igračima, te portovi istih i dan danas nisu u planu(da, Red Dead Redemption, u tebe gledam).

Sa najavom Grand Theft Auto V, bilo je očigledno da je Rockstar dosta toga promenio u naraciji, gameplayu, karakterima… Izlaskom za PS3 i Xbox 360 2013. godine, Rockstar je pokopao sve sumnje i, tada za već matore konzole, doneo nešto nesvakidašnje, nešto što niko nije mogao da zamisli da može da “tera” tako star hardver. Tužna stvar je bila što je 2013. godina bila godina izlaska novih konzola, a Rockstar je stidljivo i mudro skrivao svoje namere da igru izda i na next-gen konzolama kroz “samo” godinu dana. PC verzija je takođe bila najavljena i tada je ludnica u glavama PC igrača počela. Odbrojavanje minuta, sekundi do dana kada je igra trebala da izađe. Po prvim planovima, to je bilo samo nekoliko nedelja nakon next-gen verzije. Onda su se nedelje pretvorile u mesec dana, pa u nekoliko, pa smo onda došli do cifre od pola godine. Posle određenog vremena, dosta igrača se pitalo, da li će igra uopšte ugledati svetlost dana na PC-ju? Ako se to desi, da li je razlog odlaganja to što Rockstar ponovo nije u stanju (problemi sa GTA 4, užasna optimizacija i rad na babaroga mašinama čak i danas) da napravi da igra dobro radi na današnjim računarima?

GTA V PC
DVD je i dalje aktuelan medij za izdavanje PC igara

Posle šest meseci odlaganja, vise od godinu i po dana od originalnog izlaska, PC igračima je napokon svanulo i dočekali su ovu fantastičnu igru! Rockstar je obećavao mnogo toga, a za divno čudo, Grand Theft Auto V je ispao fantastičan PC port, obećanja su ispunjena, fanovi ispoštovani.

Šta nam to GTA V donosi na PC, šta je to što nemaju konzole?

Što se tiče samog sadržaja, igra je u potpunosti ista kao na konzolama. Glavna odlika svake PC igre je kustomizacija grafičkih podešavanja. Iako Rockstar forsira konzole kao primarne platforme za izdavanje svojih igara, potajno obožavaju da rade na PC verzijama svojih igara. Samo zato što tu imaju neograničene resurse. Ne moraju se boriti sa brojkama koje su limitirali Sony i Microsoft inženjeri i pokušavati da strpaju mnogo toga na ekstremno malom prostoru. Razvoj za PS4 i Xbox One je bio dosta lakši od last gen konzola, ali se ipak ne može uporediti sa onim što su spremali i šta može jedan “prosečan” PC da uradi. Druga najbitnija razlika je probijanje fps (frames per second) granice sa magičnih konzolnih 30. Igra se na PC-ju vrti u onoliko frejmova koliko vam je jak PC, a najbolje od svega je fantastična optimizacija koja krasi ovaj naslov i sama činjenica da sa grafičkim prikazom boljim nego na konzolama možete ostvariti sa konfiguracijom koja košta manje od jedne next-gen konzole! Prosto je neverovatno za Rockstar da je posle onako “polomljene” Grand Theft Auto IV verzije uspeo da dostavi PC igračima nešto ovako fantastično. Prelepe teksture, neverovatni draw distance, odlični efekti, perfektno osvetljenje su neke stavke koje krase ovaj naslov, stavke koje su više nego dva puta bolje na next-gen konzolama.

GTA-V-PC-Graphics-Settings

Sa samim izlaskom PC verzije, pojavio se i Heists mod. Ipak ovo nije mod koji je eksluzivan za PC, već je tempiran da izađe kada i PC verzija, da bi Rockstar uspeo da izbaci mod za sve platforme u istom trenutku. Iako je trebalo prvenstveno da se pojavi na samom izlasku next-gen verzije, kao i PC verzija je odlagan nekoliko puta, ali čekanje se isplatilo. Sa dva do četiri igrača krećete u planiranje i izvršavanje pljačke banaka. Imate nekoliko misija koje pored fantastičnih kooperativnih mogućnosti karakteriše i to što je za završavanje potrebno više od šest sati konstantnog igranja. Svaki Heist se sastoji od nekoliko misija, planiranja, snabdevanja i spremanja vašeg karaktera. Nakon prvih par koraka u samoj pripremi ćete preći na izvršavanje nekoliko manjih pljački sve dok se ne pripremite za glavnu i završnu misiju, najveće pljačke. Svo to planiranje, kako i u igri tako i sa vašim prijateljima sa kojima igrate, donosi totalno drugu dimenziju kooperativnog igranja. Pored svega toga mora se pomenuti i faktor iznenađenja koji kreira sama igra i na koji vi ne možete da utičete. Upravo zbog toga odigravanje jednog seta misija Heists ne znači da ste sve videli u ovom online modu, već da ste tek zagrebali površinu onoga što mod predstavlja. Veoma dobar način da se igrači zadrže što duže pored naslova i domaći zadatak koji je Rockstar postavio svim ostalim razvojnim timovim u pravljenju kooperativnog moda koji nikada ne postaje dosadan.

Pored Heists koji je izašao i za next-gen konzole, tu je jedna ekskluzivna stvar koja nije, niti će biti dostupna na konzolama, u pitanju je Rockstar Editor mod za editovanje i montiranje video snimaka gameplaya. Ovaj dodatak jednostavno morate sami probati da bi uvideli njegove mogućnosti. Ukoliko imate naviku da snimate vaš gameplay, ovo je nešto za čim vapi svaka igra, a samo je pitanje vremena kada će Internet postati prepun svačijih filmova, kako dobrih, tako i nestvarnih a naravno i užasnih.

Grand Theft Auto V (PC)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Grand Theft Auto je napokon stigao! Na PC naravno, i kao što smo nekoliko puta rekli, ni u jednom segmentu nije razočarao, šta više, oduševio je mnogo fanova svim detaljima, odličnom optimizacijom i prezentacijom na PC-u. Na kraju dana, PC se ponovo pokazao kao sjajna platforma za igre, a GTA V  je samo još jedan dokaz tome.

Naš Grand Theft Auto V detaljan opis za next-gen konzole možete pročitati ovde.