Otkako je Codemasters preuzeo licencu za razvijanje oficijelnih Formula 1 igara, ova franšiza je prošla kroz uobičajen put uspona i padova koji se događaju kada neki tim dobije zadatak da svake godine, bez šanse za odlaganjem, izdaje veliku igru koja cilja da emulira mnogobrojne sportske događaje i što vernije prikaže taj sport na našim televizorima. A kao dodatna otežavajuća okolnost, Formula 1 nije sport koji miruje, već se konstantno menja sa dolaskom novih pravilnika, staza, vozača i naravno željom fanova da njihov omiljeni sport bude predstavljen sa što boljom prezentacijom, fizikom vožnje i realističnošču. Posle prvih par uspešnih F1 igara napravljenih primarno za PS3 i Xbox 360 konzole, tim iz Codemastersa je malo posustao u pravljenju ovih godišnjih naslova u ranim godinama 8. generacije konzola. Ipak u posledje tri godine uspeli su da se vrate sa F1 naslovima koji su povratili poverenje fanova i privukli totalno nove igrače koji su uvideli da ova franšiza nudi jednu od najunikatnijih osobina koja se može pronaći u sferi modernih trkačkih igara – veoma detaljnu i zadovoljavajuću centralnu kampanju u kojoj igrač svojim umećem vožnje može direktno uticati na razvoj svog bolida.

Iako su poslednje dve F1 igre uspele da revitalizuju ovu franšizu, odmah po pokretanju najnovije F1 2019 igre smo shvatili da je su developeri iz Codemasters-a uspeli da nadmaše sami sebe. Posle dosta sati provedenih uz brze bolide iz “najbržeg cirkusa na svetu“, došli smo do zaključka da je F1 2019 opet uspeo da se probije između konkurencije i ponudi jedan od najunikatnijih trkačkih proizvoda koji se mogu danas odigrati na PC-u ili konzolama.

 

F1 2019 predstavlja evoluciju standarda koju je u ovu franšizu donela igra F1 2017 koju smo opisali pre skoro dve godine. Centralni fokus igre je stavljen na veoma raskošno prezentovanu glavnu kampanju igre gde preuzimate komandu nad jednim od popularnih vozača ovog šampionata i krećete da učite sve više o svom bolidu u trening sessijama (gde ćete po završetku mnogih mini-zadataka moći da unapredite sve centralne delove svog bolida, od motora i guma do aerodinamike i ogibljenja) i borite se za svaki poen u sve 21. trke ove trenutne sezone. Ali, da bi osvežili pristup centralnoj kampanji, Codemasters je pored redovne F1 sezone i pojedinih specijalnih trka sa „klasičnih“ F1 bolida iz svoje duge istorije (18 bolida iz perioda od 1972. do 2010. godine), takođe u igru ubacio i podršku za ceo Formula 2 šampionat, i to sa dvogodišnjom in-game podrškom koja pokriva i prošlu i ovogodišnju sezonu. Ovaj šampionat se može igrati zasebno, ali takođe igra udeo i u samoj F1 kampanji. Naime kada budete napravili svog novog vozača, uskočićete u njegove čizme tokom vožnje u F2 šampionatu. Nećete biti primorani da odvozite ceo šampionat, već samo par trka u kojima ćete morati da porazite dva izmišljena rivala, posle čega ćete biti pozvani da se pridružite F1 ligi gde vas čekaju najpoznatiji vozači današnjice.

Da bi kampanju učinili još zanimljivijom i neizvesnijom, F1 2019 je takođe osvežio opcije vezane za igranje dodatnih sezona. Po prelasku iz jedne sezone u sledeću su takođe ubacili premijernu opciju prebacivanja vozača iz jednog tima u drugi, tako da u F1 2019 po prvi put možete iskusiti neke od nemogućih transfera (na primer kako bi izgledalo da Sebastian Vettel pređe iz Ferrarija u Mercedes i vozi zajedno sa Lewis Hamilton-om)!

Od ostalih modova vožnje, ništa se nije drastično promenilo, i jedini pravi noviteti se mogu naći u online sekciji gde se pored online liga i nedeljnih trka može kreirati svoj unikatni bolid koji možete sami ukrasiti sa svojim bojama i sponzorstvima.

Fizika vožnje i nivo prezentacije su nas takođe prijatno iznenadili. Ako imate pristup dobrom trkačkom volanu (mi smo iskoristili vremešni ali i dalje veoma solidni G27), osetićete da je fizika vožnje, a pogotovo kalkulacija ponašanja guma i ogibljenja prošla kroz primetan napredak. Gume se sada mnogo relističnije ponašaju pri dugačkim vožnjama, sa podrškom blokiranja individualnih guma pri jakom kočenju i kreiranja vibracija zbog previše izgrebanih guma. Dobrom doživljaju takođe doprinosi drastično poboljšani način vizuelnog renderovanja površina guma, koji sada zaista izgledaju kao one stvarne, sa veoma sjajnom površinom kada su nove i sa sve većim propadanjem kako krugovi prolaze. Što se ogibljenja tiče, developeri iz Codemasters-a su bacili fokus na veoma efektivno prikazivanje kako se kompletan F1 bolid može destabilizovati ako gumama previše naskočite na mnogobrojne crveno-bele ivičnjake oko okružuju staze. Ako želite za izbegnete dosta vremena dok se vaš bolid bori da povrati svoj balans, predlažemo vam da se kao i pravi F1 vozači uzdržavate od prevelike navike preletanja preko ivičnjaka i umesto toga pronađete pravilne i najbrže vozačke linije na stazi.

AI protivničkih vozača je prošao kroz dodatna unapređenja. Dok se ova poboljšanja ne mogu lako primetiti ako se vozite pored najbržih vozača iz Mecedesa, Ferrarija i Red Bull-a, ako se nađete u midfield-u ili samom začelju među Williams bolidima, primetićete da se protivnički vozači ponašaju realističnije od prošlih igara. Bolje će primećivati vašu poziciju, napadaće u smislenim deonicama, a takođe će se i veoma efektivno braniti. Koliko se nama čini, AI je na najvećem podešavanju postao i teži, što će svakako zadovoljiti vozače koji vole veliki izazov.

Jedno od najprijatnijih iznenadjena ovogodišnje verzije igre je vizuelna prezentacija. Ovde ne mislimo samo o standardnom grafičkom renderingu naprednih efekata (gde ponajviše moramo pohvaliti izgled noćnih staza, refleksija na bolidu i zamagljenih udaljenih predela pustinjskim stazama) već i sam UI koji je doživeo preporod. Naime, Codemasters je najzad potpuno prešao na ikonografiju i fontove na koje je sam F1 šampionat prešao posle dolaska novih Liberty Media vlasnika. Ovim potezom video igra se izjednačila u prezentaciji sa TV prenosima koje možemo pratiti ove godine između prve trke u martu i poslednje trke u decembru. Audio podloga je poboljšana dvokratno – sami bolidi zvuče mnogo bolje i glasnije (drastično upečatljivije nego prošle godine) a komentatorska podloga je poboljšana ne samo većim prisustvom Sky F1 komentatorskog tima, već i premijernim dolaskom engleskih komentatora Formula 2 šampionata.

Na samom kraju, smo došli do zaključka da je F1 2019 itekako vredan naslednik poslednje dve igre. Posle svega par krugova je odmah jasno da su poboljšanja unapredila matelene svaki deo gameplay-a, a dugoročno igranje nam je samo povećalo ubeđenje da je ovo najbolja Formula 1 igra koju je Codemasters napravio do sada.

F1 2019 je trenutno dostupan na PC, PS4 i Xbox One sistemima, a pored bazne verzije igre takođe je dostupan i “Legends Edition” DLC koji se fokusira na karijere legendarnih vozača Alain Prost-a i Aerton Sene.

F1 2019 (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

F1 2019 je igra koju je Codemasters odavno želeo da napravi. Odličan mod za karijeru, najbolja grafika i fizika do sada, i kompletan paket koji odskače od svih ostalih „simcade“ igara na tržištu čine ovu igru obaveznim štivom za svakog F1 fana ali i veoma privlačnom igrom za sve fanove vozačkih izazova.