Niste pravi gejmer dok ne iskusite stoti poraz za redom i sa besom stežete vilicu dok vam pred očima po ko zna koji put igraju slova “You Died”. U pravu ste, govorimo o jednom jedinom, neponovljivom “Dark Souls” serijalu. Ipak, danas nećemo govoriti o ovoj igri. Ne padajte u očajanje, nećemo vas podsećati koliko je krvi i znoja potrebno da se odmakne makar santimetar, a ne pogine kao bubašvaba. Šta biste rekli ako bi se pred vama našla lakša, a opet izazovna verzija Dark Souls-a? 

Pre svega, osvrnimo se na glavnu priču – kao što to obično biva, naš svet pogođen je katastrofom svetskih razmera. Život kakav znamo prestao je da postoji. Ljudska bića su izumrla, uništena od strane misteriozne materije „Thorns of judgement“, i na njihovo mesto stupaju vampiri. Preostala šačica sačinjava tajno društvo pod nazivom “Vein”. Nalazite se u ulozi “Revenanta”, noćobdije blagoslovenog Darom moći u zamenu za sećanja i neutoljivom željom za krvlju. Prepustite li se tome, postaćete jedno od tih bezumnih čudovišta koje lovite, odnosno “Lost”.

Svi smo u toku života naleteli na barem jednu igru sa vampirima. Postoji bezbroj naslova koji detaljnije obrađuju ovu temu, ali sada se susrećemo sa potpuno novim pristupom. Na samom početku možete menjati svoj avatar kako vam se prohte –  od pola, do rase, fizičkih predispozicija, pa čak i šminke.

Kao natprirodno stvorenje koje jeste, imate posebne Darove, odnosno moći kojim se služite u toku borbe. Koriste se upotrebom krvi koju imate na raspolaganju, a meri se chargovima, koji u ovom svetu nose naziv “Ichor”, a pune se ubijanjem neprijatelja. Neki od tih darova mogu biti privremeni, i mogu poslužiti u različite svrhe, bilo da izbegnete napad, ili da ga pojačate. Mogu se posmatrati kao dodaci vašem oklopu ili oružju, u vidu dugoročnog, pasivnog bafa. Isto tako, mogući su i kratkotrajniji efekti, poput munje kojom završavate napad mačem, kopljem, ili nekim drugim oružjem. Svaki od Darova koristi se u zavisnosti od klase koju ste odabrali, ovde nazvane “Bood code”. Možete izabrati sledeće: heavy, technical, overall balance, long distance, buff i magic. Njihovim skaliranjem unapređujete određene osobine vašeg lika, ali i otključavate nove darove. U toku igranja istovremeno može biti aktivirano do osam darova.

Jedna od stvari koju ovu igru čini jedinstvenom jeste mogućnost menjanja stilova u toku igre. Na primer, ako ste počeli sa tehničkim stilom, u svakom trenutku možete ga zameniti sa, recimo, magičnim, pritom ne gubeći poene koje ste dotad stekli. Kako igra odmiče, možete se prebacivati sa jednog stila na drugi, što vam omogućuje da se dodatno prilagodite okruženju u kom se nalazite.

Kreature na koje budete nailazili variraju u formi i obliku. Na raspolaganju su vam tri stila borbe, kojima crpite krv protivniku, a zasnivaju se na tipu odeće koju nosite, iliti “Blood Veils”. Tako imate Ogre, Hound i Stinger stil. Uz Ogre razvijate ogromnu kandžu kojom lomite sve okolo, od Hound-a vam na ramenima kaputa niču besni psi, a sa Stingerom nakratko dobijate rep kao u škorpiona. Međutim, ovi stilovi nisu jedini izvor vaših napada. Potrebno je koristiti ih u kombinaciji sa oružjem koje nosite, jer vas sami po sebi mogu izuzetno iscrepti i učiniti ranjivim, pogotovo ako vas je okružilo više protivnika.

Pored osnovnih parametara, kao što su Health, Stamina, a u ovom slučaju i Blood bar, kao i Ichor bar, igrač ima i Fokus, koji se puni svakim napadom ili izbegavanjem istog. Kada se Fokus napuni, možete koristiti posebne napade ili blokove, čime se aktiviraju pojačane sposobnosti. Možete se oprobati i sa vatrenim oružjem što crpi Ichor bar, pa je s vremena na vreme potrebno prići protivniku kako bi se izveo napad prsa u prsa za charge.

Prva stvar koja upada u oči, jeste dodati AI kao companion. Koliko god svaki pedalj igre odiše Dark Souls elementima, developreri su ipak želeli da se odalje koji korak i daju svežinu već previse poznatom sistemu. U ovom svetu, jedan od vaših prvih sadruga u borbi zove se Mia, koja raspolaže raznoraznim sposobnostima, kao što su lečenje, ali i napadi na daljinu, što je drži na dovoljno bezbednoj udaljenosti, dajući vama više vremena da se fokusirate na protivnika. Opet, na duže staze to vas može umoriti, jer donekle treba da vodite računa o položaju svog partnera– nešto na šta se neki ljudi neće odlučiti. Naravno, taj dodatak nije neophodan, pa tako igu možete preći i sami. Sa druge strane, zamislite kako u savršenoj sinhronizaciji i zajedničkim snagama radite da pobedite neprijatelja, kombinujući svoje moći i nadograđujuči se na iste.

Isto tako, u zavisnosti od toga kakvog saputnika odaberete, tako će se menjati i pozadinska priča, što danosi nove mogućnosti za razvoj priče. I oni se mogu služiti različitim stilovima, pa tako pored sebe možete imati ratnika, ili lečioca – na vama je da odaberete koji će najbolje ići uz vašeg lika. Svakako ih u toku igre možete menjati na checkpointovima, a ako poginu, da biste ih vratili u igru, treba da se do istih i vratite i oživite ih.

Igra koristi Unreal Engine 4, pa čak i pomešana sa anime elementima, ima neku posebnu draž. Sigurno će se svideti svakom ko voli mešavinu post-apokaliptičnog okruženja sa anime vampirima kao glavnim akterima. Nadamo se da će naići na dobar odziv kod publike, mi im svakako želimo puno uspeha!