Pre nego što je napravio totalnu pometnju u industriji zabave plastičnim gitarima i rock muzikom, studio Harmonix bavio se i ranije isključivo muzičkim igrama. Njihov prvi naslov 2001. godine objavljen ekskluzivno za tek pristigli PlayStation 2 bio je Frequency. Totalno originalni koncept “sviranja” elektronske muzike u tripoznom cyber okruženju, dodatno je usavršen u popularnijem nastavku Amplitude iz 2003. objavljenom takođe samo za PS2.

Fast forward u 2014. godinu, u međuvremenu muzičke igre su prodrmale industriju pa zatim nestale sa scene, u procesu Guitar Hero je prodat Activisionu a Harmonix je sa svojim novim muzičkim serijalom Rock Band ostao relevantan. Iako puni para od prethodnih uspeha tada su došli na ideju da putem Kickstartera sakupe deo sredstava za potpuni remake njihove najpopularnije igre iz vremena pre gitara – Amplitude. Zbog prava koja je Sony polagao na igru, Kickstarter je bio ograničen samo na PlayStation 3 i PlayStation 4 ali i pored toga uspeli su da bez većih problema sakupe potrebnih $840.000 do kraja kampanje.

 

Posle malo odlaganja, Amplitude remake stigao nam je početkom 2016. godine na PS4 dok se last gen očekuje na proleće. HD rimejku je pristupljeno izuzetno detaljno, može se reći da je potpuno nova igra u pitanju. Endžin i grafika su kompletno novi, licencirane poznate muzike sa početka 2000ih više nema, ali tu je čitav novi Harmonixov koncept album snimljen posebno za ovo izdanje uz još par novih stvari od uglavnom originalnih autora muzike za igre, kao i kultnog Freezepopa. Više reboot nego remake svakako, a interesantan detalj je da je Forge endžin koji je razvijen zbog ove igre iskorišćen i za Rock Band 4.

Izvođenje Amplitude-a je isto kao u originalu, pokretanjem vaše cyber letilice prelećete sa jedne muzičke kolone na drugu, svaka predstavlja po jedan instrument čije note aktivirate pogađanjem laserima u ritmu kada one dođu do dna ekrana. Kada uspešno pogodite deo povezanih nota taj instrument će nastaviti da svira sam do sledeće sekcije a vi se po vašem nahođenju prebacujete na sledeći track. Tu su naravno streakovi, specijali, različiti nivoi težine i sve što uz to ide – u suštini Amplitude predstavlja veoma stilizovanu preteču Guitar Hero-a, sa po tri note u redu i konstantnim haosom sa prebacivanjem sa jedne trake na drugu.

Amplitude PS4 (1)

U praksi gameplay je i dan danas veoma zabavan i ako ste nekada davno igrali prve Guitar Hero igre koristeći DualShock umesto gitarskog kontrolera, osećaj može biti poprilično nostalgičan. Ipak svaka sličnost sa gitarskim igrama tu prestaje jer je fokus igre originalna elektronska muzika. Ovog puta ta muzika kao i kompletna cyber prezentacija igre imaju i dodatni smisao u vidu pozadinske priče koja postoji u modu kampanje. Priča smeštena u 2112. godinu gde organske nanomašine u ljudskom mozgu pristupaju fizičkim kao i metafizičkim tajnama je zaista bizarna i prati korak po korak sistematsku aktivaciju mozga putem muzike. Pomalo skriveni narativ moguće je ispratiti kroz specijalne efekte u nivoima karijere kao i kroz same tekstove pesama. Prava SciFi tripozna konceptualna muzika, nema šale.

Kada se ne bavite stvaranjem savršenog mozga u karijeri, ili ne uživate u pesmama pojedinačno u quick play modu, moguće je ubaciti još drugara u igru u novom co-op modu koji donosi sasvim novu dimenziju u igri 2 na 2 ili 3 na 1. Borbe su na poene, a dinamičnost ovih sukoba zasniva se i na pravilnom korišćenju power up-ova. Pesama za sada ima dvadesetak a da li će DLC-a biti zavisi od odziva publike.

Kao i u većini muzičkih igara, veoma je lako ući u fazon na malim nivoima težine ali za pravo usavršavanje Amplitude-a potrebno je dosta vremena i veštine, ipak zbog specifične muzike i atmosfere definitivno nije naslov za svakoga. Ako volite muzičke i ritmičke igre pa čak ako se sa istim i niste sretali do sada, Amplitude je svakako preporuka za ulaz u tu priču (ili neke druge ne toliko pozitivne priče… Say no to drugs kids! ;)).