Grozan vrisak zaparao je noć. Stojeći nasred glavnog seoskog druma, ogromni demon mirno je zubima kidao još toplu čovekovu utrobu, gutajući sa slašću drob. Ostali seljani su stajali sleđeni od užasa, znajući da od bekstva nema koristi. Iznenadni bljesak srebrne svetlosti nakratko je prekinuo demona u obroku, da bi mu sekundu kasnije glava uz gejzir ljubičaste krvi sletela s ramena. Pred seljane je stala devojka srebrne kose i očiju u sjajnom oklopu. Sa njenog ogromnog mača se slivala demonska krv.

Jedan od lakših načina da ukratko opišem ovu izvanrednu seriju je da kažem da je u pitanju ženski Berserk. Ovo umnogome površno i neprecizno određenje pokazalo se iznenađujuće tačnim posle malo dublje analize. Ipak, krenimo redom.

1186996842193np1Svet u kome se Claymore odvija je nalik na srednjevekovnu Evropu. I pored toga što ratova nema, ljudi su u stalnom strahu za sopstveni život. Uz to, niko nije bezbedan, a svako je sumnjiv. Ono što ljude tera u paranoju su Jome (jap. demon), krvožedne čovekolike zveri koje mogu da se pretvore u ljude i umešaju u stanovništvo dok ne dođe povoljan trenutak. Malo koji čovek im može nauditi, pa je zato izvesna Organizacija došla na ideju da stvori Klejmore (ime su dobili po čuvenom tipu dvoručnog mača) mešajući ljude sa demonima. Tako dobijeni borci poseduju specifičan izgled, neverovatne sposobnosti ali i potrebu za balansom između ljudskog i demonskog u sebi. Još jedan zanimljiv fakat- svi borci su devojke. Jedna od njih, Kler, glavni je junak ove serije.

Kler upoznajemo u trenutku kada spasava život Rakiju, čiji je brat Zaki postao Joma i proždrao im roditelje. Bez ikakve muke ova srebrna ratnica ubija demona, ali muke nastaju kada Raki počne da je moli da joj se pridruži, pošto su ga žitelji proterali sumnjajući da je i on Joma. Vrlo nerado, Kler pristaje da joj se Raki pridruži dok ne nađe selo u kome bi živeo. Zvaničnicima organizacije Kler je Rakija predstavila kao svog kuvara. Vremenom, Kler se zbliži sa Rakijem budući da su oboje imali slično detinjstvo, ali se ubrzo rastaju. Tad kreće niz događaja koji kulminira severnom kampanjom i bitkom za Pietu (najintenzivnija vojna kampanja koju sam ikad igde video).

2Fantastična stvar u vezi sa Claymore-om su neverovatni likovi ratnica u okrilju organizacije. Iako su međusobno slične (vitka građa, srebrne oči, svetla kosa, oklop i dvoručni mač sa simbolom) svaka od njih se jasno razlikuje od ostalih po karakteru i sposobnostima. Varijetet međusobno sličnih ratnica podsetio me i na Frenk Milerovih “300”, naročito ako se uzme u obzir snaga neprijatelja (nesagledivo veća).

Organizacija može da istovremeno raspolaže sa četrdeset sedam ratnica, od kojih se svaka raspoređuje u jedan okrug. One se numerišu po snazi počev od najjačih pa naniže. Rang nije stalan, pošto ratnica može napredovati ako je ojačala, ali i nazadovati ako je prestignu. Postoji nekoliko “generacija” Klejmora, u zavisnosti od vremena pridruživanja, mada to ne znači da svi Klejmori koji su bili aktivni u isto vreme pripadaju istoj generaciji. Osim toga, svaka od njih poseduje simbol koji nosi na oklopu i na maču. Serija pokriva svega dva vremenska perioda, Terezin i Klerin, a ima ih još u mangi.

3Adaptaciju mange je radio Madhouse studio i napravio je dobar posao. Atmosfera je mračno srednjevekovna sa primasama horora što je podvučeno asketskim kolorisanjem (puno nijansi nekoliko boja, mnogo noćnih scena, oblačni dani, zima). Scene borbe su brze, intenzivne i upečatljive. Krvi, naravno, ima i to mnogo, ali to i nije toliko strašno koliko sakaćenje. Uzgred, dopalo mi se kako kamera švenkuje kroz neki širi kadar, deluje skoro kao igrana serija. Crtež i animacija očekivano sjajni. Srećom te se Klejmori kreću i zamahuju velikom brzinom, pa su borbe jednostavne za animiranje. Glasovi su odlični, ponekad budu preizražajni poredeći sa slikom, ali to je samo plus. U emocionalnijim delovima priče se to posebno vidi. Zanimljivo je rešena promena glasa Klejmora kada počnu da se “bude”, to jest pretvaraju u Jome. Što se muzike tiče, za svaku pohvalu je odluka autora da umesto neke melodijice na lauti ubace rokčinu (hell yeah!) u scene borbe (rokačine?).

Većina Klejmora nema neko posebno visoko mišljenje o sebi, štaviše, neemocionalne su i racionalne u velikoj meri iako su izuzetne ratnice. Na sebe gledaju kao na potrošni resurs, jer žive u konstantnoj opasnosti kako od demona tako i od gubitka kontrole. Klejmor može da se pojačava u tri koraka: na 10% energije oči joj postanu zlatne, na 30% lice se izmeni a 50% telo počne da se menja. Preko 80% obično znači nemogućnost povratka u ljudski oblik. Svaki Klejmor ima dozvoljenu količinu korišćenja Jokija pre nego što demonska energija prevlada i pretvori je u biće mnogo opasnije od regularnih Joma. Takva stvorenja se zovu Probuđeni (Awakened Ones) i izuzetna su opasnost čak i za Klejmore od jedne cifre. Kada oseti da je prešla limit posle kog nema povratka, Klejmor može da pošalje crnu kartu sa svojim simbolom odabranoj ratnici koja tad dobija za zadatak da je usmrti. Ipak, postoji određen broj Probuđenih koji su ostali živi i koji predstavljaju veliku opasnost za organizaciju. Kler je više nego jednom bila u iskušenju da postane Probuđena, ali se uz pomoć prijatelja i saboraca izvlačila iz nevolje.

A sad to diskutabilno poređenje sa Berserkom. Prvo, oba dela su dark medieval tipa sa dodatkom horora (mada ga više ima u Claymore-u i to mnogo). Dalje, oba dela imaju izuzetnu atmosferu, napete, krvave borbe i kvarenje i propadanje glavnih likova. Uz to, u oba dela malo ko dočeka kraj živ i zdrav. Na kraju, slično Berserku i Claymore odlikuje i vrlo loše izveden epilog, poredeći s mangom.
I pored svega ovoga i dalje mislim da je Claymore mnogo više od ženskog Berserka. Ako volite napete i uzbudljive borbe i čitav bataljon sjajnih ženskih likova ne časite ni časa. Claymore će vas zasigurno povući u svoj svet sazdan od srebra, krvi, gvožđa i testostero..ovaj, pardon, estrogena.

Klejmori

Kler (47.)

Kler je protagonista serije i poseban Klejmor po mnogo čemu. Iako u početku deluje snažno i samouvereno, Kler je ustvari najslabija od svih aktivnih Klejmora, i dat joj je broj 47. Razlog tome je što je udeo Jomine krvi u njenom telu tek četvrtina, što je upola manje nego obično i stoga je daleko slabija od svojih saboraca. Dok je bila dete, Kler je bila žrtva Jome koji ju je koristio kao deo kamuflaže i često je mučio. Jomu je ubila Tereza, tadašnji Broj 1, i tako nakačila sebi Kler. Isprva ne želeći da je vodi sa sobom, Tereza vremenom popušta i veže se za nesrećnu devojčicu. Zbog nje i njenog saborca Prisile Kler je i postala Klejmor i to prva koja se dobrovoljno prijavila.

clareKler je više skup nasleđa vrhunskih Klejmora nego borac sa zasebnim sopsobnostima. Od Tereze je nasledila izuzetno percipiranje demonskog duha, u toj meri da može da predvidi protivnikove akcije. Kada je u borbi sa Probuđenom Ofelijom izgubila ruku, Irena, negdašnja No.3, joj je podarila svoju ruku i svoju sopsobnost Brzi mač. Dalje u seriji, Kler se pridružuje odredu za lov na Probuđene koji čine Miria, Denev i Helen. Spašava Probuđenu Džin tako što je vraća u ljudski oblik, i dobija vernog saborca u njoj. U kampanji za Pietu dolazi pod komandu Flore i pod njenim vođstvom pokušava da preživi samoubilačku misiju u pustom gradu.

Raki

Jedan od retkih muških likova. Pošto ga spase, Kler ga nevoljno vodi sa sobom, u svojstvu kuvara, iako Klejmori vrlo malo jedu. Mada je daleko slabiji od Kler, Raki se zaklinje da će je zaštititi, što i ispunjava kada se Kler delimično probudi u Ravoni. Posle borbe sa Ofelijom, Kler se rastaje od Rakija, govoreći mu da ostane živ da bi se jednog dana njih dvoje ponovo sreli. Ubrzo ga hvataju trgovci robljem i otpremaju na sever, gde im ovaj beži. Tu, na severu, sreće mladi par i ostaje sa njima, pošto je lepšoj polovini tog para potrebno društvo nekog s juga, a Raki je baš od tih.

rakiOdnos Rakija i Kler nije u potpunosti razjašnjen. Iako je Raki vrlo privržen i zaštitnički nastrojen prema Klejmorki, ona je indiferentna prema svemu tome. Ipak, nije joj svejedno hoće li održati obećanje ili neće.

Tereza (ex 1.)

Svojevremeno najmoćniji Klejmor svog doba, a priča se i svih vremena. Poznata pod nadimkom Tereza Blagog Osmeha, zbog lakoće kojom ubija protivnike s omehom na licu. Toliko je moćna da retko koristi čak i 10% svoje snage u borbi.

TeresaTokom treninga, Tereza je bila problematično dete, često je bežala iz kampa i prkosila instruktorima. Ali, čim je postala Klejmor, pretvorila se u hladnokrvnog bezobzirnog ubicu demona, koja sitna zadovoljstva nalazi u plašenju ljudi. Takođe je bila usamljenik i retko u kontaktu čak i sa organizacijom kojoj ništa ne veruje. To se menja kada Tereza spase bezimenu devojčicu od Jome koji ju je koristio kao igračku. U početku je bezmerno iritira društvo te devojčice, ali se vremenom veže za nju. Zvuči poznato? Tereza je ta koja joj je dala ime Kler, po boginjama bliznakinjama zvanim kao njih dve. Iako su se vezale jedna za drugu, Tereza je ipak ostavila Kler u jednom selu koje su ubrzo napali razbojnici. Vrativši se i videvši prebijenu štićenicu, Tereza pada u bes i ubija razbojnike, prekršivši najstrože pravilo organizacije- zabranu ubistva ljudi, bez obzira na okolnosti. Organizacija šalje najjači odred da izvrši kaznu nad Terezom, ali ta misija je prošla loše zbog njene izuzetne snage. Na kraju, Kler se dobrovoljno prijavljuje u Klejmore, spojivši se sa Terezinom krvlju i mesom.

Irena (ex 3.)

Irena (može i Ilena) je dugo bila Klejmor broj 2, ali je dolaskom Prisile pala za mesto naniže. Kao ličnost je mirna i inteligentna osoba. Poznata je po munjevitoj brzini rukovanja mačem, i tako zaradila nadimak Irena od Brzog Mača. Svoju brzinu postiže delimičnim Buđenjem desne ruke. U sukobu sa Terezom ostaje bez leve ruke i povlači se u planine da se sakrije od organizacije. Posle Klerine borbe sa Ofelijom, Irena se pojavljuje i uči mladu ratnicu Brzom Maču.

irenaGalatea (3.)

Prva dva Klejmora, Alisija i Bet se ne pojavljuju u animeu, pa ću početi s trećom. Galatea je špijun organizacije, takođe znana i kao Galtea od Božjeg Oka. Njena sopsobnost je fantastično detektovanje Jokija (demonske energije), tako da može da prepozna Klejmore sa velike udaljenosti, da im čita emocije i vidi šta rade kao da su pored nje. Može čak i da upravlja delovanjem svojih saboraca, manipulacijom demonske energije. Uz to, njen priraštaj snage pri pojačanju Jokija je najveći od svih njenih saboraca, mada Galatea ne voli da to radi jer joj se ne dopada kako izgleda sa žutim očima i zverskim licem.

GalateaIzgleda da je Galatea jedan od saosećajnijih Klejmora. Pomogla je Kler u borbi sa Daufom, iako joj je zadatak bio da je uhvati. Posle severne kampanje Galatea je dezertirala i od tad joj se gubi svaki trag.

Ofelija (4.)

Kad je bila dete, Ofelijinog brata je ubilo Probuđeno biće i ona ih od tad mrzi svom silom. Stoga, iako je izrasla u snažnu ratnicu, ona je emocionalno nestabilna, sadistički nastrojena i sociopata. Voli da muči svoje protivnike i da se igra sa njima, ali ne preza od ubijanja ljudi , čak i Klejmora da bi zasitila svoju glad za krvlju. Njena tehnika je Paranje (Rippling), to jest munjeviti pokreti mačem nalik igli na šivaćoj mašini.

ofelijaRafaela (ex 2. sada 5.)

Ona je jedan od najstarijih Klejmora (izuzimajući Probuđene), pošto je bila aktivna još dok je Tereza bila na obuci. Tokom eksperimenta sa povezivanjem duša, njena sestra Lusiela (tada No.1) se Probudila i ubila dobar deo vodećih Klejmora, i tako dovela organizaciju na rub propasti. Rafaela je izgubila oko i tu ranu namerno nije regenerisala i ostala je bez ranga u organizaciji. Tek po incidentu sa Terezom Rafaela se vraća kao Klejmor broj pet.

RafaelaMiria (6.)

Miria je jedan od najboljih taktičara u odredu i vrlo sposoban vođa tima. Kler ju je upoznala tokom lova na Probuđene. Ipak, njena glavna sposobnost je munjevito prelaženje manjih rastojanja, u toj meri da ostavlja tragove poput duha iza sebe. Otud i njen nadimak Fantom Miria. Iako je odličan borac i lider, u tajnosti radi protiv organizacije, pošto je morala da ubije svog najmilijeg saborca Hildu, tokom čega se delimično Probudila. Organizacija zna za to i šalje je na najteže misije zajedno sa Denev, Helen i Kler. Na kraju se njih četiri ponovo sreću u bici za Pietu.

Mirija

Flora (8.)

Floru prvi put srećemo tek u Severnoj kampanji. Za razliku od većine Klejmora koji govore običnim jezikom, Flora je izuzetno učtiva, mekog glasa i koristi počasni govor, čak i kad disciplinuje. Ali, daleko od toga da je za potcenjivanje, naprotiv. Flora je poznata po svojoj tehnici Vetrosekač (Windcutter) i poseduje najveću brzinu potezanja među svim Klejmorima.

flora

Džin (9.)

Džin je izrazito ofanzivni borac sa najopasnijom napadačkom tehnikom zvanim Spiralni mač (Drill sword). Suština te tehnike je uvrtanje ruke dvadeset i jedan put i zatim otpuštanje sve te centrifugalne energije u jednom udarcu. Tokom lova na Probuđene koji se ispostavio da je zaseda, Džin je uhvaćena i mučena dok se nije Probudila.Vratila se u ljudski oblik zahvaljujući svojoj ogromnoj snazi volje i uz Klerinu pomoć. Tada se Džin zaklinje da će služiti i životom braniti Kler. Džin je vrlo striktna, ozbiljna i časna, tako da Kler ima vrlo vrednog saborca uza sebe u Severnoj kampanji.

jeanUndin (11.)

Undin je jedna od retkih defanzivnih Klejmora. Ističe se svojim izgledom vrlo snažne, mišićave i grube žene koja jedina od svih Klejmora nosi dva mača. Otud njen nadimak Undine od Mačeva Blizanaca. Stav joj je isto tako grub i agresivan, početnicama savetuje da beže sa bojišta i maltretira ih. Naravno, ispod te grube spoljašnjosti Undine je stalo do svojih saboraca i samo ne želi da im se desi što i njoj nekada.

UndineDenev (15.)

Denev je još jedan odbrambeni tip Klejmora. Njena specijalnost je neverovatna sposobnost regeneracije. Slično ostalim Klejmorima i njoj je Joma ubio porodicu na njene oči. Denev je tad sestra sakrila ispod kreveta i tako je spasla. Po dolaski u Klejmore, iako je želela osvetu, plašila se smrti pa je postala defanzivac, s najslabijim napadačkim sposobnostima od svih saboraca. U nastupu samoprezira zbog sopstvenog straha od smrti Denev je počela da se bori samoubilački, sve dok je Helen nije uverila da je strah od smrti sasvim prirodna stvar. Od tad su nerazdvojne. Denev je mirna i tolerantna, ima jako dobru intuiciju, ali ponekad teži perfekcionizmu. Zbog činjenice da se jednom delimično Probudila Denev je crnoj listi organizacije.

DeneveHelen (22.)

Slično svojoj drugarici i saborcu Denev, i Helen se jednom Probudila i vratila u ljudski oblik. Nasuprot stoicizmu i disciplini koje ispoljavaju drugi Klejmori, Helen je temperamentna, brbljiva i agresivna. Uz to ponekad se čini da nema saosećanja prema drugima. Njen apetit je takođe jako nepriličan za jednog Klejmora. Denev smatra da Helen neprestano izaziva probleme, ali i da je časna i da se rado žrtvuje za prijatelje.

HelenIsprva, Helen je prezirala Kler zbog malog ranga, ali se kasnije uverila da je ona mnogo moćniji borac nego što se na prvi pogled činilo. Kako su delile istu nevolju, njih dve su se na kraju toliko zbližile da je Kler poverila Helen da je usmrti pre nego što demon u njoj prevlada. Helenina sposobnost je izduživanje udova što joj omogućava da napada udaljene mete i da sputava protivnike sa distance.

Tabita (31.)

Tabita je bila u Mirijinoj grupi tokom opsade Miate. Posle te bitke pridružila se Mirijinoj grupi dezertera. Njena sposobnost je slična Galateinoj, percepiranje Jokija dovoljno precizno da može da oseti druge Klejmore. Inače je vrlo ozbiljna i verna svom vođi Miriji.

Juma (40.)

Slično Tabiti, Juma je bivši član Mirijine grupe. Sada je dezertirala i priključila se Miriji u njenom pohodu. Budući najslabija, vrlo je nesigurna u svoje sposobnosti i gaji strahopoštovanje prema svojim saborcima.

Probuđeni

Rigardo

Nekadašnji Klejmor broj dva, Rigardo je sada jedan od najopasnijih Probuđenih. Da, nekada su postojali i muški Klejmori, ali zbog nemogućnosti da se uzdrže od Buđenja koje im je izazivalo osećaj nalik orgazmu, skoro svi su se odmetnuli ili su ubijeni. Iako je i ljudskom obliku miran i staložen, Rigardo je najkrvoločniji pripadnik Islijeve armije.

RigardoNadimak mu je Kralj Arslan Srebrnooki, zbog svog izgleda kad je Probuđen- čovekoliki lav od tri metra sa srebrnim očima. Pošto je relativno mali u odnosu na ostale Probuđene, Rigardo je daleko brži i okretniji od njih. Njegova brzina je jednaka sa Mirijinom a zahvaljujući ogromnoj snazi koju ima ne umara se brzo kao ona. Ipak, regeneracija mu je slaba strana i ne može da brzo nadoknadi izgubljene udove.

RigardoAwakenedPrisila

U Terezino vreme Prisila je bila drugi Klejmor po hijerarhiji. Njen potencijal je toliki da je mogla da se bori na ravnoj nozi sa Jomama bez ikakvog oslobađanja energije. U Klejmore je stupila kada je jedan Joma glumeći njenog oca pobio celu njenu porodicu na njene oči. Dok je jeo utrobu njenim srodnicima, Prisila mu je odsekla glavu. To ju je obeležilo za ceo život.

priscilaIako je ekstremno moćna i snažna, Prisila je jako mlada stupila u odred i to je rezultiralo njenim naivnim i nezrelim pogledom na svet. Polarizovala je ljude na dobre i zle, što je dovelo do njenog sloma posle poraza od Tereze. Ubrzo posle toga se pretvorila u Probuđenu i otišla na sever gde je srela jednog posebnog momka. Uprkos svojoj nestabilnosti, Prisila je ubedljivo najmoćnije biće u seriji.

PriscillaAwakenedFULLDauf

Nekadašnji broj 3, u generaciji sa Islijem i Rigardom. Trenutno je Rifulin pratilac i ljubavnik, pomaže joj da muči zarobljene Klejmore i tako ih tera da se Probude. Probuđeni Dauf je ogroman humanoid zastrašujuće snage i izuzetno čvrstog oklopa.

DaufMože da stvara štangle iz svog oklopa i da ih ispaljuje. Ipak, inteligencija mu je slaba strana kao i regeneracija i zalečenje. Riful je izjavila da je Dauf njen ljubavnik jer je jedini koji se neće slomiti kad ga ona zagrli svom snagom (wtf?).

DaufAwakened

Bezdani

U istoriji organizacije tri puta se desilo da se Klejmor vodećeg ranga Probudi. Njihov nadimak je “Svemoćno trojstvo” i smatraju se najmoćnijim i najopasnijim Probuđenim bićima. Na svu sreću, svo troje su bili, bar u početku, vrlo neaktivni, ne želeći da dolaze u kontakt ni sa ljudima ni sa Klejmorima. Njih troje su rešili da se nastane u različitim oblastima, na severu, jugu i zapadu zemlje (na istoku je sedište organizacije).

Riful sa Zapada

Riful je bila prvi ženski No.1 u organizaciji, a ujedno i najmlađi Klejmor koji se ikad Probudio. Izgleda kao kapriciozna i nestašna devojčica, a ustvari je krajnje amoralna i beskrupulozna. Živi na zapadu zemlje sa svojim ljubavnikom Daufom. Njen cilj je da napravi armuju snažnih Probuđenih, a to čini mučenjem uhvaćenih Klejmora. Sve to zbog glasina da Isli kreće sa severa da proširuje teritoriju. U Probuđenom obliku, Riful je mat crna i može da se rastavi na tanke trake, izbegavajući tako udarce.

rifulIsli sa Severa

Isli je prvi Klejmor broj jedan i najstarije biće u seriji. U ljudskom obličju on je mlad muškarac sa dugom srebrnom kosom, otud i nadimak Srebrni Snežni Kralj. Iako je isprva bio nastanjen na severu zemlje, jug mu se više dopao pa je pokrenuo kampanju da osvoji nove teritorije. Uz njega je i njegova ljubavnica Prisila, bivši Br.2, koju je prihvatio posle njenog Buđenja i odlaska na sever. Njih dvoje putuju u vidu mladog para dok im se ne pridruži neko neočekivan.

easleyIako je živ više od sedamdeset generacija, Isli nije zaboravio ništa od mačevalačke veštine koju rado prenosi na svog mladog štićenika. Vrlo je prijatnog ophođenja i učtiv je kako dolikuje vrhunskom borcu. Njegov Probuđeni oblik, kao i njegova prava motivacija do kraja serije ostali su nerazjašnjeni iako se zna da okuplja veliku vojsku Probuđenih.

easley1Lusiela s Juga

Iako se ne pojavljuje u animeu, vredi je pomenuti. Luciela je Rafelina sestra koja se Probudila usled neuspelog eksperimenta sa povezivanjem duha. Isli je krenuo na njenu teritoriju a i Rafaela je traži da ispravi svoju grešku.

Organizacija

Članovi ove organizacije stvaraju i kontrolišu Klejmore. Njihovo poreklo nije razjašnjeno. U seriji se najčešće pojavljuje Rubel (može se čitati i Luvr). On je direktni nadređeni i Klejmori od njega primaju naređenja. On je takođe taj koji kupi honorar od meštana pošto Klejmori odu. Izgleda da je besmrtan, ili barem da ne stari, pošto se nije bitno menjao od Terezine obuke naovamo. Drugi značajniji lik je Ermita (nazvan po Ermitažu u Sankt-Petersburgu). Direktno kontroliše samo Galateu i Miriju. I ostali čalnovi organizacije su dobili ime izvedeno iz imena muzeja: Orsej, Rado i Rimuto (Limt).