Square Enix je ovaj put rešio da proširi svoj Final Fantasy serijal i na mobilnu platformu. Iako su to pokušavali i ranije, sada je ideja bila da naprave potpuno novu igru sa dobro poznatim i proverenim gameplay-om. Final Fantasy Brave Exvius je na prvi pogled klasičan RPG iz perioda začetka slavnog serijala. Podseća mnogo na nastavke iz doba Super Nintenda, ali nemojte se prevariti – prilageđena je modernom vremenu, pa samim tim sadrži sve što biste i očekivali od jedne današnje mobilne igre.

Pre svega zasniva se na F2P konceptu (Free to Play) uz mogućnost kupovine premium valute (Lapis) kojom možete ubrzati svoj progres u igri. Lapis se može dobiti i samim igranjem, levelovanjem svog naloga ili izvršavanjem dnevnih zadataka. Tu je i energy sistem, sada već standardan za mobilne igre, tako da svako istraživanje mape zahteva i potrošnju određene količine energije koja se vremenom obnavlja.

Na raspolaganju vam je preko 200 heroja iz različitih FF univerzuma, svaki sa svojim jedinstvenim izgledom i setom veština koje možete da podešavate po svojoj želji. Heroji se standardno leveluju borbama kao i fuzionisanjem sa drugima koji vam više nisu potrebni. Kada dostignu svoj maksimalni level možete ih nadograditi na sledeći rank. Heroji se dobijaju procesom summoninga za koji su vam potrebni poeni prijatelja, lapis ili karte. Ono što čini igru zabavnom i vrednom pažnje je naravno raznovrstan i zarazan gameplay. Story mode podseća na stare RPG naslove i vrlo je lepo osmišljen i izveden, praćen lepom grafikom i efektima. Story questovi su uglavnom dirigovani serijom borbi, kao kod standardnih mobilnih igara tog tipa. Ono što čini veliku razliku jeste da, nakon što završite sve story questove na mapi, dobijate mogućnost da istražite istu gde vas čeka random encounter sa neprijateljima, kao i sakriveni chestovi i delovi mapa, što što je i napravilo FF jednom od najpopularnijih RPG igara.

Tu su i gradovi u kojima možete da uzimate questove, da kupujete ili prodajete opremu, vešitne kao i magije, ili da ih i sami pravite korišćenjem recepata. Dosta je pažnje posvećeno crafting sistemu, tako da ste u mogućnosti sami da napravite opremu,veštinu ili magiju koju želite koristeći materijale dobijene istraživanjem mapa, pobeđivanjem neprijatelja i prelaženjem tamnica. Pored gradova, srećemo se i sa Vortex portalom. Vortex je set tamnica koje možete otključati na određeno vreme. Neki materijali se mogu dobiti samo u ovom modu igre. Tamnica je podeljenja po nivoima različite težine, izvedena je kao serija borbi i nema istraživanja.

Nema Final Fantasy-a bez čuvenih summona tako da su tu i ovoga puta Esperi, koje možete dodeliti svakom heroju, pri čemu će mu sve njegove veštine biti na raspolaganju. Espere možete levelovati tako što ćete im davati određene iteme, i time dobijaju SP poene koje možete koristiti za otključavanje novih sposobnosti i pojačavanje svojih parametara. Na kraju postoji i coloseum mode – serija borbi u toku koje se troše orbovi koji se regenerišu sporije od same energije. Kako budete napredovali povećavaće vam se ranking, pa samim tim i set nagrada koje ćete dobijati.

Društveni deo igre je baziran na listi prijatelja, pozajmljivanja heroja u borbama i razmenjivanjem poklona. Na ovaj način generišete poene prijateljstva koje možete koristiti za dobijanje novih karaktera. Ako niste do sada probali igru, možete je skinuti besplatno putem Apple Store-a ili Google Play-a, i sami se uveriti u njen kvalitet i nivo zabave koju pruža.