Sa 7,5 milijardi dolara teškim potezom koji malo ko očekivao, Microsoft je upravo uspeo da drastično poveća opseg njihovog Xbox brenda, osiguravši dolazak širokog spektra gaming franšiza i preko 2000 talentovanih developera koji su trenutno deo velikog izdavača video igara Bethesde.

Kupovinom holding kompanije Zenimax koju su 1999. godine oformili osnivači Bethesde, 1st party spisak Xbox timova se povećao na čak 23. Tom spisku su se sada pridružili Bethesda Softworks kreatori mega-popularnih franšiza The Elder Scrolls i modernog Fallout-a, kao i popularni timovi  id Software (Wolfenstein, Doom, Quake), Arkane Studios (Dishonored, Prey), MachineGames (Wolfenstein: TNO), Tango Gameworks (The Evil Within), i Zenimax Online Studios (The Elder Scrolls Online). Sve ove godine Zenimax nije bio na berzi, već je imao formu privatne organizacije u čiju vlasničku strukturu su se povezali mnogi bogataši i velike kompanije. Pre svega četiri godine, Zenimax je imao procenjenu vrednost od 2,5 milijarde dolara.

Ovako velika kupovina neće biti završena brzo, i očekuje se da će zadnji potpisi pasti tek tokom sledeće finansijske godine Microsoft-a.

U međuvremenu vođstvo Bethesde je potvrdio da će njihova kompanija nastaviti sa istim radom kao ranije, bez naglih integracija i spajanja timova sa Microft-om. Igre koje su najavljene da izađu na drugim platformama (među kojima se izdvajaju akciona FPS igra Deathloop i horor igra Tokyo Ghostwire koje je Sony obezbedio kao timed ekskluzive za PlayStation 5) će izaći kao što je i ranije bilo planirano, ali budući naslovi ovog velikog izdavača će biti fokusirani na Xbox platformu.

Samim time, sve nove Bethesda igre će stići na svojoj premijeri na Xbox i PC Game Pass servis koji trenutno okuplja oko 15 miliona članova, a PlayStation će u budućnosti ostati bez mnogih hit igara koje su se na njihovim konzolama prodavali u milionskim tiražima.