Izlazak HD kolekcije za dve igre koje su proslavile engleski studio Rocksteady i svima dokazale da stripske adaptacije itekako imaju mogucnost da naprave fenomenalni uspeh u industriji video igara je trebao biti siguran način da izdavači Eidos Interactive i Warner Bros. Interactive Entertainment sakupe veoma lagan novac i zadovolje igrače širom sveta. Nažalost, proces prebacivanja ove dve igre u moderniji Unreal 4 engine je sa sobom pored mnogobrojnih poboljšanja doneo i odredjeni broj tehničkih problema koji će smanjiti užitak i starih fanova koji hoće ponovo da se vrate u mračni svet Gothama, kao i novih fanova koji po prvi put zaigrati megahitove Batman: Arkham Asylum (2009) i Batman: Arkham City (2011).

Rad na prebacivanju ove igre na PS4 i Xbox One konzole je uradio veliki „porting“ studio Virtuous koji je tokom svog poslovanja narastao na veličinu od preko 1000 zaposlenih koji rade u studijima koji su razbacani preko celog sveta. Njihov najpopularniji nedavni HD remaster je bio projekat prebacivanja Final Fantasy X i XII igara na nove konzole, a sa Batman igrama su imali još ambiciozniji zadatak. Za početak oni su se odlučili da osveže izgled bitnijih karaktera igre, praveći detaljnije modele i teksture koji čine te likove ponekad dosta realnijima ali ponekad i sa detaljima koji im previše menjaju opšti izgled. Na primer Catwoman i Two Face su dobili veoma male vizuelne promene, ali zlikovac Pingvin sada izgleda dosta promenjeno. Dok se igrači raspravljaju da li su novi izgledi likova poboljšani ili pogoršani, svi se možemo složiti da su mnogi detalji u okruženjima koje Batman posećuje sada mnogo lepši. Materijali kao što su kamen, metali i plastika sada izgledaju bolje, a materijali odela koje nose sami likovi su problematični. Plašt od Betmena izgleda bolje, ali na primer odelo od Hugo Strange-a ima mnogo jednostavniju teksturu nego ranije. Unreal 4 engine je takođe pomogao oko novijih efekata osvetljenja, renderinga čestica i efekata kao što su refleksije.

Vizuelni problemi ovog remaster projekta se nekada ne mogu opravdati tehničkim rešenjima, već se najlakše mogu opisati kao „umetničke promene“ koje je sam tim namerno dodao da bi promenili izgled igre. Filter boja preko celog ekrana je često totalno drukčiji od originala, osvetljenja su promenjena, prisustvo drukčijeg izgleda i količine magle nekad totalno menja ne samo izgled već i atmosferu pojedinih lokacija, a čak i efekat zamućenja pozadine („Depth of Field“) totalno nedostaje. Sve ove i mnoge druge izmene nekad čine finalni izgled igre totalno drukčijim od originala – nekad na bolje nekad na gore. Što se same rezolucije tiče, PS4 verzija uspeva da se drži renderinga 1080p rezolucije u većini vremena, samo ponekad padajući na nižu rezoluciju. Xbox One sa druge strane maltene uvek radi na nižoj rezoluciji, ponekad padajući čak na 1024×1080 što na ekranu stvara dosta mutnu sliku.

Najveći problem koji će skoro svaki igrač primetiti na obe konzole je framerate. Obe konzole često padaju ispod 30fps renderinga, a tokom većih bitaka framerate čak zna da ode do 20fps tačke gde igra zaista postaje teža za igranje. Xbox One konzola ima gornji limit od 30fps (koji se retko dostiže čak i u praznim nivoima), dok PS4 framerate na PS4 može da ode do 60fps (uglavnom je u rasponu od 30 do 35 fps-a). Ovo čini PS4 verziju definitivno prijatnijom za igranje, mada skokovi i padovi framerate-a na obe konzole maltene konstantno daju osećaj nelagodnosti.

Gledajući na Batman: Return to Arkham kao kompletan paket, ova HD remaster kompilacija ima svoje pluseve i minuse. Obe igre su definitivno „igrive“ i često znaju da izledaju veoma lepo, ali tehnički problemi (ponajviše neravnomeran framerate) je čine nepodobnom za totalno uživanje. Ako želite bolju vizuelnu prezentaciju, najbolja verzija ovih igara je i dalje na PC-u gde se one mogu danas kupiti po veoma povoljnim cenama. Rad studija Virtuous treba pohvaliti (prebacivanje obe igre sa UE3 na UE4 sigurno nije bio lak posao), ali mi se nadamo da će ova igra dobiti softverske zakrpe koji će poboljšati performanse igre. Ako takva zakrpa zaista stigne, tek onda bismo mogli slobodno preporučiti nabavku Batman: Return to Arkham paketa.