Kao što su i obećali pre par meseci, developeri iz studija Cloud Imperium Games su pojasnili njihov proces rada na Squadron 42, visokobudžetnoj singleplayer space-sim akcionoj igri koja cilja da na velika vrata vrati žanr igara koji je umro zajedno sa PC franšizama Wing Commander i Freespace.

U novo-objavljenom spisku preostalih development ciljeva igre Squadron 42 (koji će se menjati ako za to bude potrebe, jer cilj razvoja je ostvarivanje kvaliteta a ne žurba da se igra “završi na vreme”) precizno je opisano koji delovi igre moraju biti dorađeni pre nego što će backeri dobiti priliku da odigraju beta verziju igre. Po trenutnom planu, ova beta verzija će stići kod svih backera za godinu i po dana, ali će imati najverovatnije celu kampanju igre koja se sastoji od 28 chapter-a.

Zajedno sa planovima razvoja Squadron 42, šef studija Chris Roberts je takođe po prvi put bacio svetlo i na finansijsko stanje tima. Sa preko 200 miliona dolara zarađenih od strane ulaganja community-a (u proseku preko $35M godišnje), i dodatnih 46 miliona dolara koje je tim nedavno uspeo da obezbedi od strane jednog velikog investitora radi potrebe završetka rada i velike marketinške promocije Squadron 42, kompletan Star Citizen projekat je uspeo još više da se udalji od svih ranijih crowdfunding uspeha u industriji video igara (sledeća najuspešnija gaming crowdfunding kampanja je ona za Shenmue III koja je sakupila ukupno 6.3 miliona dolara).

Što se multiplayer dela igre tiče, Star Citizen je najzad postao itekako zanimljiv sa izlaskom Alfe 3.4 koja sa sobom donosi novu planetu, veliku gradsku zonu, drastično poboljšanje stabilnosti i framerate-a kao i dosta drugih izmena. Bilo da volite da letite po svemiru sami ili zajedno sa svojim prijateljima istražujute veliki zvezdani sistem koji je trenutno dostupan u alfa testiranju, Star Citizen je lagano uspeo da se dokaže kao jedan od najambicioznijih gaming projekata trenutno. Nadamo se samo da će i dugo čekani Squadron 42 uspeti da zadovolji fanove singleplayer svemirskog napucavanja koje tako dugo nismo imali prilike da igramo na modernom hardveru.