U svežem izveštaju finansijske publikacije Bloomberg, analitičar Takashi Mochizuki (koji je i ranije bio izvor vesti o radu PlayStation divizije) je javio da je od svojih proverenih izvora čuo da se Sony još uvek nije odlučio finalnu cenu svoje nove kućne konzole.

Glavna prepreka za ovu odluku im je povećan cenovnik osnovnih PlayStation 5 komponenti koje su podigle početnu cenu proizvodnje na 450 dolara. Pored same matične ploče i centralnog APU procesora koji tradicionalno koštaju najviše, cenu proizvodnje konzole su dosta podigle trenutne cene RAM i NAND (SSD) memorije. U izveštaju se takođe spominje da će konzola imati malo skuplje hladjenje, koje bi obezbedilo hladniji rad veoma jakog centralnog procesora i uklonilu jednu od najlakše uočljivijih boljki PlayStation 4 hardvera – glasni ventilator!

Na ovu cenu komponenti od 450 dolara treba dodati još malo para za samo sklapanje finalne konzole kao i slanje konzola iz Kine na sve kontinente sveta. Ovi troškovi bi mogli podignuti cenu na $500€ u samim radnjama! Podsetimo se, PlayStation 4 komponente su krajem 2013. godine koštale 381 dolar, a Sony je bio prihvatio da ipak prodaju konzolu u malom minusu, ponudivši je igračima za neodoljivih $400€.

Finalna odluka će po rečima ovog izveštaja ipak sačekati moguće stabilizovanje cenovnika i dugoročnog uticaja Korona virusa u proizvodim gradovima Kine, a veliki uticaj na zadnju cenu će imati i odluke Microsoft-a čiji će naslednik Xbox One-a krajem ove godine biti primarni konkurent PlayStation 5 konzole.

Sudeći i po našim i spekulacijama mnogih online glasova, cena od 500 dolara/evra za ovako jak hardver je najizvesnija, $450€ je moguća uz blage gubitke na koje bi Sony verovatno bio spreman da finansira, a idealnih $400€ će se ostvariti samo ako konkurencija Mirosoft-a bude prevelika za bilo kakvo kockanje.

Puno javno predstavljanje PlayStation 5 konzole se očekuje u prvoj polovini ove godine.