Krajem 2019. godine online portal Wired je održao intervju sa kreatorom PS5 konzole Mark Cerny-jem i par njegovih saradnika iz studija za razvoj nextgen hardvera i igara. U tom sastanku je Wired po prvi put saznao više detalja o novom hardveru unutar DualSense gamepada (koji je svoje puno ime dobio dosta kasnije), ali su takođe saznali i prve detalje o ambicioznom PS5 operativnom sistemu. Među tim novinama se našao sistem za selektivni download i instalaciju igara sa diska ili PSN servera, kao i novi sistem paljenja igara.

Ovaj sistem se zasniva na naprednim “prečicama” koje će biti prikazane na glavnom ekranu PS5 konzole, odmah pored ikonica instaliranih igara. Umesto samo opcije da se igra upali kao što smo to imali na PS3 i PS4 konzolama, veći broj prečica će omogučiti igračima da odmah odaberu u koji deo igre žele da uđu – da se pridruže svojim prijateljima u online/coop igranju, ili čak vide koje aktivnosti bi lako mogli da odigraju (obližnje misije u open world igri) i koje bi nagrade mogli zaraditi, i mnoge druge startne opcije. Sve u svemu, umesto paljenja jedne po jedne igre da bi videli šta ima zanimljivo u njima, ovaj novi sistem aktivnih i online-svesnih prečica bi omogućio  svim igračima da mnogo lakše pronađu sa čime bi mogli da se zabave unutar igara koje već poseduju.

Ali sada imamo i prvi konkretni opis ovog sistema, koji se sudeći po developerima simulacione reli igre WRC 9 zove “Activities“. Što se ove igre tiče, na početnom ekranu PS5 operativnog sistema će ova igra nuditi igračima opciju da odmah direktno uskoče u specifične trke.

Za sada nije poznato kada će Sony javno predstaviti sve novine u operativnom sistemu PlayStation 5 konzole koja će stići u prodaju krajem ove godine.