Umesto da čekaju između 6 do 8 godina do predstavljanja totalno nove generacije konzola koje bi započele svoju softversku podršku na novom hardveru totalno od nule, i Sony i Microsoft se spremaju da uskoro totalno izmene istoriju prodaje kućnih konzola. Naime, obe korporacije su izrazile želju da iskoriste stabilnost, dobru podršku i mogućnost rasta performansi X86 CPU procesora i AMD Radeon GPU platforme (zasnovane već nekoliko godina na GCN arhitekturi koja je prošla kroz nekoliko ciklusa tweak-ovanja) i igračima ponude TOTALNO kompaktibilni upgrade hardvera samo 3-4 godine posle premijere “nextgen”-a. Ovo u principu znači da će naslednici PS4 i Xbox One konzola koristiti isti OS i puštati identične aplikacije (igre) bez ikakve potrebe da developeri izdaju softverske zakrpe.

Pre 2 meseca smo čuli prve tračeve o novom kompaktibilnom hardveru, pre mesec dana smo saznali prve glasine o PlayStation 4K, a sada je igrački sajt Kotaku izdao informacije o novoj Xbox konzoli sa kodnim imenom “Scorpio” koju Microsoft sprema da izda krajem 2017. godine. Ova nova konzola će u sebi imati grafički modul koji trenutno cilja da ostvari performanse od između 5 i 6 teraflopsa, što je zaista impresivna brojka koja je bliska trenutno najjačim grafičkim karticama na PC-u (što se konzola tiče – XB1 1,3TF, PS4 1,8TF, rumorovan PS4K 4,2TF).  Pored unapređenog internog hardvera koji naravno u ovom stadijumu proizvodnje i dalje nije finalizovan, MS će sa ovom konzolom sprema i blago dorađenu verziju gamepada, a trude se i da ostvare biznis dogovor sa Oculus-om i učine novu Xbox konzolu kompaktibilnu sa ovim PC VR hardverom.

Dok ćemo na ovu konzolu morati da čekamo godinu i po dana, glasine govore da će Sony-jev PlayStation 4K biti izdat dosta ranije – ili krajem ove godine ili početkom sledeće. Takođe velika je nepoznanica po kojoj ćemo ceni moći da kupimo ovu na papiru veoma impresivnu Xbox konzolu, koji će CPU imati, i da li će MS napustiti Xbox One korisnike dozvolivši da se za Scorpio hardver prave ekskluzivne igre koje neće raditi na staroj konzoli? To je nešto za šta provereno znamo da Sony neće dozvoliti na PS4K konzoli. Dodatne glasine govore da će Microsoft ove godine u prodaju pustiti manju “Slim” verziju Xbox One konzole, kao i jeftin HDMI stick uređaj (napravljan na principu Google-ovog Chromecast-a) koji će moći da da prima livestream Xbox One igara sa konzola unutar vaše kuće i streamuje multimediju sa Interenta.

Predstavljanje oba nova konzolna sistema će se možda desiti već i na E3 sajmu koji će biti održan u Los Angeles-u za samo 2 nedelje. Redakcija EmuGlx-a će naravno opet kao i svake godine prenositi sve najvažnije vesti sa ove najpoznatije gaming konvencije.