Pre malo više od dve nedelje, Sony je najzad prekinuo tišinu i najavio da će 7. septembra svetskoj javnosti na PlayStation Meeting pres konferenciji najzad objaviti svoje planove oko novog PlayStation hardvera o kojem se mnogo pričalo ove godine. Preciznije, priča se vrtela oko dva nova uređaja. Prvi je PlayStation 4 Slim konzola koja bi tišim radom, manjom potrošnjom struje i naravno manjom cenom omogućila milionima novih igrača da uskoče u gaming. Procurele slike i podaci konzole su nam već omogućile da saznamo skoro sve o njoj. Drugi i mnogo zanimljiviji uređaj nosi kodno ime PlayStation Neo (takođe poznat kao PlayStation 4K) i predstavlja drastično snažniju verziju PS4 konzole sa bržim procesorom i  grafičkim modulom koji će 100% podržavati sav PS4 softver ali će i sve nove igre moći da renderuje sa mnogo boljim performansama. Sony se nada da će Neo konzola predstavljati primamljivu kupovinu svim fanovima igara koji žele da iskuse grafička podešavanja i framerate koji se danas može relativno lako dobiti na PC konfiguracijama, ali će takođe biti namenjena i korisnicima koji već sada imaju 4K televizore u svojim domovima, ili se spremaju da ih kupe.

Sudeći po trenutnim glasinama Neo će u sebi imati overklokovan Jaguar procesor koji je direktno preuzet iz regularne PS4 konzole, kao i bržu memoriju, ali njen grafički modul će biti više nego duplo jači. Očekuje se da će konzola biti veća i teža od trenutne PS4 konzole, a radnik kineske fabrike Foxcon, koji je pre više od 2 meseca najavio da Sony otvara proizvodne linije za nov PS4 hardver, je čak i javnosti objavio njegov crtež nove PS4 Neo konzole. To je, doduše, informacija koju niko ne može da potvrdi.

PlayStation Meeting koji će biti održan 7. septembra u 21h po našem vremenu sa direktnim video prenosom preko Interneta, kada ćemo saznati sve detalje o PS4 Slim konzoli i PS4 Neo hardveru, njihovoj ceni i datumima početka njihove prodaje, poređenje kvaliteta grafike između obične i Neo konzole, a možda čak i predstavljanje totalno novih igara koji će stići na PS4 platformu.

Redakcija EmuGlx-a i naša cela zajednica će blisko pratiti ovaj događaj, a takođe pozivamo i vas da nam se pridružite na našem IRC chat kanalu kojem se može veoma lako pristupiti preko sledećeg linka.