Većina japanskih izdavača video igara je odavno primetila svetsku zainteresovanost za gaming na telefonima koje ljudi uvek nose sa sobom. Par starijih kompanija, koje su ranije pravile samo igre za konzole, poput Square EnixLevel-5, su uspešno izvršile tranziciju, tako da su od mobilnih platformi napravili odličan izvor zarade. Naravno, dolazak Pokemon Go-a i svetska euforija koju je izazvala ova inovativna igra je naterala mnoge gaming kompanije da počnu da preispitaju svoje prioritete.

Predsednik i izvršni direktor Sony korporacije (i bivši predsednik PlayStation divizije), Kaz Hirai, je u intervjuu za Financial Times na sajmu IFA u Berlinu, potvrdio da će se njegova gaming divizija agresivno posvetiti mobilnoj platformi. Takođe je prokomentarisao kako su konzolne i mobilne platforme veoma različite i kako kvalitetna podrška za mobilne uređaje zahteva drastičnu promenu pristupa radu na igrama.

Sony je do sada imao samo blage dodirne tačke sa mobilnim igrama na telefonima. Oni su još 2004. godine započeli rad na prenosivom gamingu sa veoma popularnom PlayStation Portable konzolom (koja je izašla dve i po godine pre prvog iPhone-a i stvaranja moderne smartphone industrije), ali su posle toga imali niz manje uspešnih projekata, kao što su PSP Go, PlayStation Vita i softverska PlayStation Mobile platforma namenjena pravljenju Android/Vita/PS3 igara. Podrška Sony-a na mobilnim telefonima u zadnjih par godina je većinom obuhvatala multimedijalne ili servisne aplikacije koje su imale za cilj da korisnike približe konzolnom hardveru koji Sony nudi (PlayStation 4 i Remote Play aplikacije).

Iako je ulaz Sony-a u industriju mobilnih igara bio neizbeđan događaj, ljubitelji konzola nemaju čega da se plaše. PlayStation 4 predstavlja jedan od najbitnijih proizvoda koje Sony trenutno ima u svojoj ponudi, a PS4 ekosistem će u narednih par meseci dobiti čak tri nova hardverska dodatka – PS4 Slim konzolu, hardverski poboljšanu PlayStation Neo (PS4K) konzolu i PlayStation VR, koji stiže u prodaju 13. oktobra.

Redakcija EmuGlx-a poziva sve zainteresovane da zajedno sa nama uživo pogledaju PlayStation Meeting prezentaciju ove srede u 21h, na kojoj će Sony detaljno predstaviti svoj novi PS4 hardver.