Backwards Compatibility podrška za puštanje PS4 igara na novoj PlayStatation 5 konzoli je dostigla novi nivo uspeha koji do sada nismo mogli videti u PlayStation ekosistemu.

Iako je PS4 Pro mogao da poboljša framerate starih PS4 naslova uz malo jače CPU i GPU klokove, moćni Zen 2, RDNA2 i SSD hardver prisutan u PlayStation 5 konzoli dozvoljava drastično povećanje performansi kod starih igara koje su se mučili sa framerate-om, dinamičnom rezolucijom renderovanja ili sporim učitavanjima.

Sudeći po mnogim merenjima koje su odradili novinari i online publikacije koji su dobili rane modele PS5 konzole, igranje ranije problematičnih PS4 igara je sada pravo uživanje na novoj konzoli. Preciznije, naslovi koji su imali otključan framerate iznad 30fps ali su se mučili da dostignu 60fps sada rade sa zakucanim tečnim framerateom. Od ovakvih naslova izdvajamo Sekiro Shadows Die Twice, Dark Souls 3, Crysis Remastered, The Evil Within 2, Final Fantasy XV, Hitman i Hitman 2,  Infamous Second Son, Killzone Shadowfall, Knack 1 i 2, Monster Hunter World, Shenmue III, Star Wars Jedi Fallen Order, Until Dawn i druge!

Pored ovih 60fps naslova, mnoge PS4 igre su imale blokadu na 30fps ali su se mučile do dostignu taj framerate. Sada te igre rade savršeno na PS5 hardveru, uključujući naslove kao što su The Last Guardian (kao bonus, ne-zakrpljena v1.0 verzija na BD disku radi u 60fps!), Assassin’s Creed Unity, Fallout 4, Just Cause 3, Rise i Shadow of the Tomb Raider, i mnoge druge. Kultni Bloodborne i dalje radi u 30fps, sa retkim framepacing problemom koji je izgleda ugrađen u sam engine. Većina starih PS4 igara (pre dolaska Pro-a) su imale rezoluciju od 1080p koja se koristi sada i na PS5 konzoli.  Veći framerate za sve 30fps igre je moguć samo ako developeri porade na zakrpi koja bi prilagodila igru PS5 hardveru, a upravo to se nedavno desilo sa Ghost of Tsushima i Days Gone naslovima koji su dobili specijalne zakrpe za rad u 60fps samo na PS5 konzoli.