Trenutno najprodavanija kućna konzola PlayStation 4 je uspela da oko sebe sakupi čak preko 4000 video igara, a sudeći po rečima šefa PlayStation-a Jim Ryan-a, skoro svi ovi naslovi će biti igrivi i na novoj PlayStation 5 konzoli. On je upravo potvrdio da 99% igara uspešno radi na PS5 konzoli, i da će samim time igrači moći bez problema da presele svoje PSN naloge sa kupljenim digitalnim igrama i diskovima na novu konzolu.

Pre pola godine smo u prvoj PS5 tehničkoj prezentaciji ove konzole saznali da su Sony i AMD blisko radili da se ceo APU čip nove konzole optimizuje za rad sa starim PS4 softverom, ponudivši igrama dva BC moda sa originalnim i punim (Boost) klokovima CPU i GPU modula.  Boost mod je po prvi put bio predstavljen na PS4 Pro konzoli, i taj mod je dozvoljavao velikom broju igara da iskoriste jače frekvencije procesora i grafičke kartice, poboljšavajući brzinu renderovanja frejmova i poboljšavajući kvalitet slike u igrama koje koriste dinamičku rezoluciju. PlayStation 5 boost mod će biti dosta jači od onoga viđenog u PS4 Pro-u, i samim time možemo očekivati da će “problematične” stare igre na novoj konzoli raditi dosta bolje.

Vredno je spomenuti da je PlayStation 5 fokusiran na vernu emulaciju originalnih naslova, i da ne treba očekivati magičnu renesansu starih naslova koji će odjednom svi da se fransformišu u prelepe 4K60 igre. Sve stare PS4 i PS4 Pro igre će se držati starih ograničenja framerate-a i rezolucije (ako je neka igra pravljena da radi u 1080p i 30fps, takva će i ostati) će ostati na mestu sve dok sam developer ne zasukne rukave i optimizuje staru igru za moćniji PS5 hardver.