Dve godine posle premijere Ampere serije grafičkih kartica (poznatijih po svojim RTX30 oznakama u radnjama), Nvidija je upravo prestavila sledeći korak u uspešnoj istoriji GeForce brenda. Napajana novim proizvodnim procesom Tajvanske firme TSMC i naprednom arhitekturom pod imenom Ada Lovelace, nova serija grafičkih kartica iz serije RTX40 će igračima doneti dramatično poboljšanje performansi u video igrama. Najbitniji delovi nove arhitekture su novi SM modul koji obrađuje šejder kodove, treća genracija RT modula, četvrta generacija deep learning Tensor modula, kao i potpuno novi Shader Recompulation Engine modul koji pravilno grupiše šejdere pre slanja na obradu da bi se rad na njima što brže završio. Po rečima šefa Nvidije Jensen Huang-a, samo dodatak ovog SRE modula donosi duplo poboljšanje performansi u zahtevnim raytracing scenama, i oko 25% poboljšanja u redovnim igrama.

Finalni rezultat svih ovih poboljšanja je grafička kartica GeForce RTX 4090, novi šampion iz Nvidija ponude koji može da obradi 90 teraflopsa podataka (PlayStation 5 može da obradi 10 teraflopsa), duplo brže renderuje tradicionalne igre koje su zasnovane na rasterizing tehnologiji i renderuje RT scene do četiri puta brže nego prethodni “flagship” RTX 3090Ti. Ali ovaj džin of grafičke takođe i troši puno sruje – čak 450W dok je pod punim opterećenjem!

Još jedan bitan dodatak je Optical Flow Accelerator modul koji će omogućiti trećoj generaciji DLSS servisa za poboljšanje izgleda igara u velikim rezolucijama. DLSS 3 će po prvi put omogućiti da RTX40 grafička generiše potpuno nove frejmove igre, bez obzira na trenutni rad engine-a igre. Kao interpolacija framerate-a iz 30fps u 60fps na modernim televizorima, samo sa drastično više proračuna položaja i izgleda svakog piksela koji se nalazi na ekranu. Uz pomoć ove tehnike, igrači sa 4K panelima će dobiti mogućnost igranja zahtevnih igara sa mnogo većim FPS-om, što je posebno korisno kod igara sa mnogobrojnim raytracing efektima. Štaviše, RTX 4090 se navodno lako snalazi sa “full pathtracing” igrama, tj igrama koje koriste apsolutno sve RT efekte odjednom. Jedna od takvih igara će biti Cyberpunk 2077 koji će uskoro dobiti besplatni Overdrive RT mod koji će dramatično poboljšati kvalitet RT efekata na ekranu.

Kao posebni dodatak, Nvidija je iskoristila svoje dugogodišnje znanje u optimizacije GPU drajvera i AI sistema da kreira novi sistem za modovanje retro PC igara. Naime, RTX Remix je nova alatka zasnovana na Omniverse platformi na kojoj Nvidija radi već duži niz godina. Paljenjem kompatibilne DirectX 8 ili DirectX 9 retro igre, ova alakta će preuzeti stare 32-bitne DirectX komande, adaptirati ih u moderni 64-bitni Vulkan API, i automatski ponuditi moderima šansu da drastično unaprede izgled starih igara. Početni servis će analizirati sve modele, svetla i teksture prisutne u trenutno učitanom nivou igre, i ponuditi unapređene elemente kao što su oštrije teksture, realističnija svetla, i materijali koji pravilno reaguju na obližnje osvetljenje. Ambiciozniji moderi će moći da iskoriste sve prednosti Omniverse platforme da lako ubacuju nove modele i elemente u stare igre, ili solo ili uz pomoć online saradnika. Da bi dokazali moć ove alatke, Nvidija dizajneri su iskoristili RTX Remix aplikaciju da naprave potpuno osveženu verziju igre Portal, sa unapređenim teksturama, modelima i dramatičnim osvetljenjem.

 

GeForce RTX 4090 24GB će stići u prodaju 12. oktobra po ceni od 1600 dolara u Americi. Domaće cene na našim prostorima za sada nisu poznate, ali će verovatno biti impresivno skupe.

Oni sa plićim džepom će moći da se odluče za dve sporije grafičke kartice – GeForce RTX 4080 16GB po ceni od $1200 dolara, i GeForce RTX 4080 12GB po ceni od 900 dolara. Oboje će ponuditi performanse koje su drastično brže od starog RTX 3080 modela koji je krajem 2020. godine bio pušten u prodaju po atraktivnoj ceni od samo 700 dolara. Nažalost, nijedna druga grafička kartica nije najavljena, tako da igrači koji ne ciljaju na 4K gaming će u radnjama moći samo da nađu širok spektar starih RTX30 modela po cenama koje su i dalje neobično visoke.

Što se direktne konkurencije tiče, AMD je potvrdio da će 3. novembra lansirati svoju novu generaciju Radeon grafičkih kartica koje napaja arhitektura RDNA3. Nadamo se da će performanse ovih modela biti jednako impresivne, i da će AMD pomoći svim igračima sa pristupačnijim cenama na koje će i Nvidija morati da reaguje i smiri svoje visoke finansijske ambicije.