Nvidija trenutno drži 80% tržišta (ne-integrisanih) grafičkih kartica na PC-u, ali i dalje se trude iz sve snage da naprave što moćniji hardver koji će premašiti očekivanja igrača širom sveta. Pre dve godine oni su u industriju video igara po prvi put doneli moćunost renderovanje veoma zahtevnih raytracing algoritama sa prvom RTX serijom, a sada su spremni da drastično povećaju ovu podršku i maltene omoguće raytracing koji neće drastično oboriti performanse tokom igranja.

Nova RTX serija se sastoji od dve grafičke za igrače (RTX 3070 i RTX 3080) i jedne za profesionalne korisnike (ogromni RTX 3090) koji zaista žele da ugrabe najmoćniju i najsposobniju grafičku karticu današnjice. Glavni napredak u novoj seriji ovih proizvoda je dobijen totalnom ekspanzijom interne arhitektrure grafičkih procesora, premijernim dolaskom najbržih memorijskih modula GDDR6X, novim sistemom hlađenja, kao i korišćenjem Samsungovog proizvodnog 8nm procesa. Svi ovi (a i mnogi drugi) noviteti su doveli do skoro 90% većih performansi uz istu postrošnju struje kada se nova serija poredi sa prethodnom.

Zbog toga, RTX 3070 će po ceni od samo 500 dolara (i očekivanom cenom od tik iznad 500€ u Evropi) imati snagu malo iznad prethodnog šampiona RTX 2080Ti koji se dan danas u našim radnjama prodaje po ceni većoj od 1200 evra! Još jači RTX 3080 će po ceni od 700 dolara nadmašiti taj isti RTX 2080Ti za oko 40% i maltene duplirati snagu od RTX 2080, time postavši zaista impresivan izbor za svakog gamera koji hoće da se igra u 4K rezoluciji (čak i sa prisustvom RayTracing elemenata!).

Najsnažniji RTX 3090 je opisan kao naslednik profesionalne Titan serije koji će biti proizveden u ograničenim količinama, i sa cenom od čak 1500 dolara će po prvi put omogučiti igračima da se igraju u 8K rezoluciji.

Pored ovih odličnih hardverskih vesti, Nvidia je potvrdila rad na mnogim novim softverskim rešenjima koji će pomoći igračima u njihovim dnevnim aktivnostima – RTX Reflex za smanjeni diosplay lag pri igranju, NVIDIA Broadcast za bolju kontrolu nad streamingom i web kamerom, RTX Voice za izolaciju glasa igrača od pozadinske buke, i eksperimentalni Omniverse Machinima za pravljenje unikatnih animacija i fanfilmova unutar svetova video igara.

RTX 3080 stiže u prodaju već sredinom septembra a RTX 3070 tokom oktobra.

Za one koji razmišljaju o kupovini novoh hardvera, vredno je spomenuti da ćemo do kraja godine takođe imati nekoliko velikih AMD premijera – Zen3 CPU seriju kao i prve RDNA2 grafičke kartice sa velikim modelom za kojeg glasine spominju da će možda takođe biti u rangu “2080Ti+40%” snage.