Šef Xbox divizije Phil Spencer je danas iz čista mira javnosti predstavili presek mogućnosti njihove nove Xbox Series X konzole koju su počeli da aktivno promovišu u drugoj polovini prošle godine, pripremajući se lagano za puno lansiranje naslednika Xbox One hardvera krajem 2020. godine.

Što se hardverskih mogućnosti tiče, potvrdili su da će ovo biti veoma snažna konzola.

Ranije najavljeni Zen 2 CPU će renderovati igre zajedno sa AMD GPU čipom koji će biti napravljen u RDNA 2 arhitekturi (nasledniku trenutnih Radeon RX5700 grafičkih čipova) koji će dostići čak 12 Teraflopsa. Ovo će staviti ovu grafiku u nivo impresivne Nvidia RTX 2080 Super grafičke koja sada u radnjama košta više od 800 evra. Detalji od količini i vrsti RAM memorije nisu poznati, ali u konzoli će se naći brz SSD hard disk i podrška za napredne tehnike kao što su hardverski-podržani vizuelni i audio Raytracing, rendering u 120 frejmova u sekundi i Varijabilni Refresh Rate koji će postati sastavni deo ponude novih televizotra sa HDMI 2.1 konektorom.

Što se centralnih softverskih rešenja tiče, korisnici Xbox Series X će moći da pauziraju svoje igranje kod nekoliko igara i odmah se vrate u njih kada god to požele, integrisanu podršku za puštanje Xbox igara iz četiri generacije ovih konzola (sve Xbox One igre i odabrani Xbox i Xbox 360 naslovi koji su bili adaptirani u ranijim godinama), tradicionalnu podršku za crossplay sa PC-om i drugim platformama, Gamepass za lak i jeftin pristup velikom katalogu starih i novih igara, kao i unapređenu verziju Xbox Anywhere servisa sa imenom Smart Delivery koji će vlasnicima starih Xbox One igara dati automatski pristup upeglanoj i poboljšanoj Series X verziji igre. Ovaj servis je za sada potvrđen samo za interne Xbox igre, ali Poljski gigant CD Projekt je odmah potvrdio da će njihov predstojeći hit Cyberpunk 2077 takođe biti među podržanim igrama. Što znači, igrači mogu ovog septembra da slobodno kupe trenutnu Xbox One verziju ove open world RPG igre, i za par meseci kada ubace taj disk u Series X konzolu, dobiće punokrvnu nextgen verziju igre automatski. Za sada nije poznato da li će drugi izdavači zabavnog softvera prihvatiti ovaj servis.

Iako je Microsoft sa ovim opisom novog hardvera rekao mnogo toga, konzola i dalje ostaje nedorečena zbog mnogih detalja koji i dalje nedostaju. Ne znamo joj cenu, datum izlaska, nove igre dostupne u prodaji, konkretne planove o velikim budućim projektima Xbox timova kao i dostupnosti konzole na tržištu širom planete. Podsetimo se, Xbox One je 2013. i 2014. godine bio izdat u talasima. Prvo su je dobile samo najveća gaming tržišta, a mesecima kasnije i ostale države u kojima Xbox nije imao veliko tradicionalno prisustvo (neke i skoro godinu dana posle Američke premijere).

Xbox je obećao da će ovoga leta nastaviti promociju svoje nove Xbox Series X konzole, sa potvrđenim prisustvom na najvećem gaming sajmu E3 2020 kojeg će PlayStation ove godine opet zaobići.