Šef Xbox divizije Phil Spencer je iznenadio sve gledaoce The Game Awards 2019 ceremonije kada je javnosti predstavio ne samo ime nove Xbox konzole koja će stići u prodaju krajem sledeće godine, već i njen dizajn i mogućnosti. Pored same kratke prezentacije na ceremoniji, Xbox tim je potvrdio da će Xbox Series X biti izgrađen na AMD-ovoj Zen 2 i RDNA platformi, sa punom podrškom za raytracing, variable rate shading, i brzo učitavanje igara preko NVME SSD hard diska. Kao specijalnu pogodnost, novi Xbox će moći da suspenduje više od jedne igre odjednom, dajući šansu igračima da se jako brzo vrate nazad u gameplay igre koju su pauzirali ranije.

Od softverske podrške, Microsoft developeri su obećali kompatibilnost sa svim ranijim Xbox konzolama a save game pozicije od 1st party igara će ostati kompatibilne i dostupne vlasnicima nove konzole. Ovo će omogućiti da Xbox Series X na samoj premijeri dobije pristup hiljadama starih igara koje su igrači kupili ili digitalno ili u svojim lokalnim radnjama.

Što se samog hardvera tiče, sama konzola liči na maleno PC kućište sa stranicama koje su širine novog Xbox gamepada (koji sada u sebi ima i novo Share dugme), i visine oko svega tri gamepad-a. Velika pažnja je posvećena smanjenju buke, tako da će ova veoma moćna konzola sa svojim jednim velikim ventilatorom ciljati da smanji buku na nivo Xbox One X konzole. Iako na prvi pogled konzola izgleda unikatno, ostaje pitanje da li će njena ne-standardna forma sprečiti neke igrače da je stave pored svojih televizora, i da li će ovako kućište dovesti do ponovne pojave velikog eksternog napajanja koje će zauzeti dodatni prostor.

Xbox Series X stiže u prodaju krajem 2020. godine, i sa sobom će doneti podršku za sledeću generaciju video igara, uključujući naslove kao što su Halo Infinite, Senua’s Saga: Hellblade II i druge nenajavljene igre koje prave 15 studija koji su u vlašnistvu samog Xbox-a.