Japan je tradicionalno poznat kao dom mnogih fantastičnih timova za razvoj zabavnog softvera, ali mnogi igrači zaboravljaju da je velika većina tih studija postala deo bogatih korporacija i da veoma mali broj developera radi u nezavisnim timovima. Jedan od retkih takvih timova je Platinum Games, studio koji je nastao posle odlaska developera Shinji Mikami-a, Atsushi Inaba-e i Hideki Kamiya-e iz Capcom-a gde su bili odgovorni za neke od najpoznatijih igara ovog velikog izdavača. U svojoj deset godina dugoj istoriji, Platinum Games se brzo proslavio kao studio koji može da veoma brzo napravi veoma kompetentne i zabavne akcione igre, od kojih su naveći uspeh našle akcioni projekti Bayonetta, Vanquish, Metal Gear Rising: Revengeance i nedavni iznenadni hit Nier: Automata.

Ali nije im baš svaka igra bila hit.  Za svaku hit igru sa kojom su uspeli da dokažu svoj talenat, oni su takođe izdali po jednu ili dve slabije ocenjene igre, igre koje su često pravljenje sa manjim budžetima i pod velikim vremenskim ograničenjem. Ovakvi projekti su stavili ceo tim u nevolje, i sa vremena na vreme primoravao zaposlene da se prihvate sličnih manjih projekata čisto da bi omogućili studiju da preživi još jednu godinu.

Shvativši da ne mogu još dugo nastaviti ovim tempom, Platinum Games je upravo objavio promenu fokusa rada firme. U saradnji sa Kineskim gigantom Tencent, vođe studija su najavile da će od sada krenuti da prave nove ambiciozne projekte koji će po prvi put biti 100% u njihovom vlasništvu. Umesto da prave igre za SEGU, Nintendo, Square Enix ili druge vlasnike IP-a, oni će pokušati da naprave nove IP-ove koji će ostati u njihovom vlasništvu. Prva takva igra će biti “Project G.G.“, nova akciona igra koju Hideki Kamiya opisuje kao novi spiritualni deo njegovih superherojskih projekata Viewtiful Joe i Wonderful 101 (koji je trenutno na Kicktarteru i sprema se da bude portovan na nove platforme!).

Tim će se takođe proširiti sa novim studijom lociranim u Tokiju, gde će oformiti tim od 100 ljudi koji će vršiti ispomoć na raznoraznim projektima za eksterne izdavače, sa posebnim fokusom na live/multiplayer igre.

Platinum Games trenutno radi na velikom spektru igara – Project G.G za nenajavljene platforme, Bayonetta 3 za Nintendo Switch i Babylon’s Fall za kućne konzole.