Odmah posle objave vesti da je Microsoft korporacija kupila Activision za skoro 70 milijardi dolara, mediji i igrači širom sveta su se odmah zapitali šta će se desiti sa mega-popularnom franšizom Call of Duty koja je Activision-u pomogla da postane jedan od najvećih izdavača zabavnog sotvera u svetu.

Prvo je reagovao Sony, koji su novinarima samo kratko potvrdili da očekuju da će Microsoft ispoštovati ranije potpisane ugovore koje su oni imali sa Activision-om. Iako nisu dali bilo kakav konkretan detalj, ovo se verovatno odnosi na marketinški ugovor sa kojim je PlayStation bio dom COD marketinga i prva platforma na koju su stizali novi DLC paketi. Trajanje ovakvog dogovora sa Activision-om nije poznato.

Dan kasnije se oglasio i sam šef Xbox divizije Phil Spencer, koji je potvrdio da je porazgovarao sa vođstvom PlayStation-a i uverio ih je da će svi raniji ugovori biti ispoštovani, na isti način kao što je i PlayStation obezbedio vremensku PS5 eksluzivnost za Bethesda naslove Deathloop i Ghostwire Tokyo, tik pre nego što ih je Xbox kupio.

Iako se cela igračka industrija i dalje trese od ovog velikog spajanja Microsofta i Activision-a, i iako su oba konzolna proizvođača pokušala da uvere svoje igrače (i deoničare) da će Call of Duty ostati dostupan svima, ovu franšizu i dalje okružuje velika neizvesnost. Prve prave detalje ćemo dobiti ovog leta kada Activision najavi ovogodišnji COD, a sledeća godina će biti ključna jer ćemo u njoj skoro sigurno saznati da li će PlayStation ostati bez svog najvećeg FPS shooter-a.