Xbox nastavlja sa meteorskim rastom!

Posle mega-kupovine izdavača Zenimax i svih 14 timova Bethesde krajem 2020. godine po ceni od “samo” 7,5 milijardi dolara, Microsoft je danas dramatično proširio spisak internih Xbox studija sa kupovinom giganta Activision Blizzard King za skoro 70 milijardi dolara. Jedan od potencijalnih razloga kupovine ovog izdavača je i nedavni dramatični pad cena deonica posle ozbiljne kontraverze vezane za seksualno uznemiravanje i nepravedni rad unutar Activision studija, koji je omogućio Microsoft-u da kupi izdavača po nižoj ceni deonica od najveće cene od pre pola godine.

Sa dolaskom Activision-a i Blizzard-a u njihovo vlasništvo, Xbox će drastično proširiti spisak franšiza koje su pod njihovom kontrolom. Tu prvenstveno spada Call of Duty, koji je i dalje ubedljivo najpopularnija FPS igra današnjice, uspevši tokom 2021. godine da uhvati #1 (sa COD Vaguard-om) i #2 (sa Black Ops-om) mesto prodaje u Severnoj Americi, a tu su naravno i mega IP-ovi kao što su Warcraft, StarCraft, Diablo, Overwatch, kao i širok spisak starih franšiza koje je Activision penzionisao kada su sve svoje interne studije prebacili na godišnja COD izdanja i veliki F2P naslov COD Warzone (Guitar Hero, Crash Bandicoot, Spyro the Dragon i Tony Hawk’s Pro Skater). Od retro naslova koji se nalaze u Activision katalogu se nalaze franšize Gabriel Knight, Phantasmagoria, Police Quest, Geometry Wars, Interstate ’76, Blur, Prototype, Singularity i mnogi drugi.

Ova velika kupovina će prvo morati da prođe glasanje deoničara Activision-a kao i redovnu državnu proveru, a finalni pečat se očekuje tokom sledeće godine. Kada se to desi, ogroman broj Activision igara stići na Xbox Game Pass (koji će možda tada i dobiti svoje prvo poskupljenje), a tada ćemo i saznati kakva će biti sudbina velikih Activision franšiza što se tiče prodaje na drugim platformama van Xbox ekosistema.

Po prvim najavama šefa Xbox-a Phil Spencer-a, Xbox će se truditi da zadovolji svetsku zajednicu Activision igrača, ali to ne znači da će sve njihove igre ostati na PlayStation-u. Ista obećanja su prvobitno bila davana i za Bethesda igre, ali smo tokom 2021. godine ipak saznali da će Xbox zadržati za sebe sve te franšize, efektivno oduzimajući od PlayStation igrača pristup franšizama Elder Scrolls, Fallout, Doom i mnogim drugima. Ali sa druge strane, Microsoft je posle kupovine Minecraft-a ipak nastavio da održava ovaj naslov u svojoj punoj multiplatform formi.  Dok se za COD Warzone očekuje da će ostati F2P battle royale hit na svim platrformama, redovne Call of Duty igre će možda postati Xbox eksluzive. U najbolju ruku, ti COD naslovi će stići na PlayStation, ali će na Xbox-u biti dostupni “besplatno” preko Game Pass-a i sa eksluzivnim ranim pristupom svim DLC-ovima.

Više detalja o budućim planovima Xbox-a sa svim ovim novim timovima i gaming franšizama ćemo saznati tokom ove i sledeće godine.