Posle kontraverznog otpušanja vođstva u timu koji je napravio sve centralne Metal Gear Solid igre (od kojih izdvajamo naravno direktora i scenaristu Hideo Kojima-u, i umetničkog dizajnera Yoji Shinkawa-u), javnost je pomislila da će se Konami verovatno totalno povući iz industrije kućnih video igara. Ipak sa vrha Konami-a više puta je došla infomacija da se neće odustajati ni od Pro Evolution Soccer franšize, a ni od samog Metal Gear IP-a za koji su odavno počeli da traže nove developere. Danas, prvog dana Gamescom 2016 sajma smo najzad saznali da Konami sprema da proširi Metal Gear univerzum sa novom spin-off igrom Metal Gear Survive koja se dosta razlikuje od prošlih pokušaja grananja MGS franšize u nove žanrove (Metal Gear AC!D, Metal Gear Rising: Revengeance).

Metal Gear Survive je smešten unutar centralne istorije Metal Gear univerzuma, ali ne prati avanture legendarnog Big Boss-a ili njegovog klona Solid Snake-a, već je fokusiran na preživljavanje članova Big Boss-ove vojne formacije MSF (Militaires Sans Frontières), koji su se posle uništenja pomorske baze na samom kraju MGSV: Ground Zeroes-a, našli u paralelnoj dimenziji, prepunoj opasnosti.

 

Iako ova postavka priče zvuči dosta ludo (al ne toliko luđe od mnogih stvari koje smo doživeli i videli u raznim MGS igrama), fokus će biti bačen na kooperativnu igru i još bolje iskorišćenje genijalno realizovanog gameplay sistema koji je bio prisutan u MGSVMetal Gear Survive će biti optimizovan za kooperativno igranje timova od 4 igrača, ali još uvek nije poznato da li će ova igra imati centralnu priču vrednu praćenja sada kada Kojima ne radi scenario za MGS, i da li će pored stealth i akcionih elemenata imati i druge sisteme (pravljenje/održavanje centralne baze i sl). Takođe, ova igra ispunjava želju fanova MGS franšize koju Kojima nije ispunio sa svojom poslednjom igrom. Dok je odlični Peace Walker na PSP-u potpuno podržavao kooperativno igranje, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain je imao kampanju koja je bila potpuno orijentisana na jednog igrača.

Metal Gear Survive naslov će biti objavljen na PC (Steam), PlayStation 4 i Xbox One sistemima početkom sledeće godine, a cena će biti samo 30€.