PlayStation je ovu generaciju konzola počeo sa par veoma upečatljivih igara među kojima su se našlo nekoliko nextgen eksluziva (Demons Souls, Returnal i Ratchet & Clank: Rift Apart) i par crossgen naslova za PS4 i PS5 konzole (Spider-Man Miles Morales, Sackboy Adventures). U tom launch periodu šef PlayStation-a Jim Ryan i PSBlog su jasno stavili do znanja da će crossgen igre u ovom launch periodu biti prodavane sa specijalnom promocijom u kojoj PS4 igrači mogu besplatno da preuzmu i PS5 verziju igre koje su nadograđene sa dodatnim vizuelnim elementima, boljim rendering modovima i podrškom za napredne SSD i DualSense funkcije.

Sa nedavnim dolaskom preordera za Horizon Forbidden West je stigla i vest da će nadogradnja sa PS4 na PS5 verziju igre biti naplaćivana po ceni od $10, istom upgrade cenom koju je nedavno izdat Ghost of Tsushima Directors Cut sa novom ekspanzijom koristio da PS5 korisnicima ponudi pristup boljim performansama i uglancanom grafikom. Reakcija javnosti je naravno bila burna, i Sony je brzo preokrenuo svoje planove.

Horizon Forbidden West će sada biti poslednja velika PlayStation 4 crossgen igra koja neće naplatiti upgrade na nextgen PS5 verziju igre. Crossgen PS4/PS5 naslovi kao što su novi God of War i Gran Turismo 7 izdati posle ove igre će tražiti $10 naplatu za prelazak na nextgen verziju.

Sve ove tri igre su originalno bile najavljene da će izaći tokom 2021. godine, ali teškoće u razvoju tokom uticaja svetske pandemije su naterale Sony da ih svo troje odloži do sledeće godine. Za sada ne postoje naznake da PlayStation radi na bilo kojoj drugoj crossgen igri.

Horizon Forbidden West će stići na PlayStation 4 i PlayStation 5 konzole 18. februara 2022. godine.