Posle eksplozije popularnosti takozvanog “Battle Royale” MP  žanra koju je promovisao iznenadni megahit PlayerUnknown’s Battlegrounds, prvi kontra udar konkurencije je stigao ni manje ni više nego od firme koja je pomogla korejskom timu Bluehole da PUBG dovedu na PC. Epic Games je brzo prilagodio njihovu igru Fortnite da savršeno adaptira Battle Royale mod, i posebno su optimizovali najnoviju Unreal Engine-a da odlično radi ne samo na PC-u, već i na konzolama. Ponudivši odličan miks akcije i crafting elemenata za izgradnju objekata direkt na terenu dok traju bitke, Fortnite Battle Royale je brzo postao jedna od najpopularnijih MP igara današnjice, čemu je naravno mnogo doprinelo to što je igra potpuno besplatna, a na PC i PS4 sistemima se može igrati online bez plaćanja bilo kakve pretplate za pristup MP serverima (Xbox One igrači moraju biti članovi premium XBL Gold servisa da bi se igrali online čak i kod F2P igara).

Sada kada je Fortnite Battle Royale prestigao PUBG i po totalnom broju igrača i broju istovremeno aktivnih igrača, Epic je najavio da je vreme za još jednu ekspanziju. Fortnite će uskoro stići na iOS uređaje širom sveta, a par meseci kasnije i na Android. Cena će naravno i dalje biti nepostojeća, igra će ostati F2P. Korisnici ovih uređaja će dobiti 100% identičnu igru kao i na drugim sistemima, bez ikakvih pojednostavljanja gameplay-a i ostalih sistema igranja.

Štaviše, ako to požele, iOS i Android korisnici će moći aktivirati opciju za crossplay igranje sa ogromnim brojem igrača na PC-u i konzolama! Jedino ograničenje je da za sada (a možda i zauvek) nije moguće upariti igrače između PS4 i Xbox One platformi. Preciznije, (opcioni) crossplay je moguć samo na sledeći način – mobilni igrači mogu da odaberu opciju da uskoče u PC+PS4 servere ili da uskoče u PC+Xbox One servere. Epic je svestan da mobilni igrači neće imati identično precizne kontrole kao njihovi PC i konzolni protivnici, ali ovu crossplay opciju za sada promovišu kao odličan način da se društvo okupi u jednom meču ma kakav hardver oni imali kod kuće.

Fortnite Battle Royale je potpuno besplatno dostupan na PC, PS4 i Xbox One platformama, a pored standardnog moda u kojem se 100 igrača bori sve do poslednjeg preživelog, ova igra takođe u sebi ima timske bitke kao što su 50v50 ili pet timova od po 20 igrača.