Epic Games je u zadnjih par godina krenuo agresivno da menja mnoge tradicije industrije video igara. Pored agresivnog širenja njihovog Unreal engine i njegovih propratnih servisa, digitalne radnje za prodaju PC igara, nove firme za izdavanje video igara, oni su se takođe usudili da udare jednu od najviše čuvanih pravila velikih digitalnih radnji – na Epic Games Store-u su smanjili svoj porez na digitalne transakcije sa tradicionalnih 30% na svega 12%.

Posle perioda negodovanja oko restriktivnih pravila na konzolnim i mobilnim platformama (kada su čak i jedno vreme nudili Fortnite na Androidu samo preko side-loadovanja van Play Store ekosistema), sada su učinili potez koji Apple i Google nisu mogli da oproste. Naime oni su izenada u mobilnu verziju Fortnite-a dodali opciju direktne kupovine V Bucks digitalnog novca direktno od Epic-a, ne dajući time obaveznih 30% vlasniku mobilne platforme.

Ovo je izazvalo brzo ukidanje listinga Fortnite Battle Royale-a sa iOS App Store-a i Android Play Store-a! Ko je skinuo igru na svoj mobilni telefon ili tablet i dalje može da je igra, ali novi korisnici ne mogu više da je nađju i downloaduju.

Da bi dokazali da je ovo bio svestan i dugo planiran potez, Epic Games je odmah po banovanju Fortnitea isporučio dve velike sudske tužbe sa kojim cijalju da obore Apple-ov “nerealno velik” 30% porez  kao i da spreče Google da prestanu da pritiskaju proizvođače mobilnih telefone i omoguće da fabrički softverski paketi telefona mogu da uključuju i aplikacije van Play Store ekosistema (Google je navodno naterao OnePlus i LG da ne ubace Epic-ov Fortnite u svaki napravljen telefon).

Gde će se ova saga završiti to niko ne zna, ali ako imate instaliranu Fortnite igru na svom mobilnom uređaju, nemojte je obrisati!!!