Uskoro ćemo proslaviti 10 godina od poznate izjave jednog od šefova Electronic Arts-a da ovaj izdavač odustaje od singleplayer igara i da namerno zahtevaju da svaka njihova igra mora imati značajnu online komponentu koja bi igračima dostavljala novi content mesecima i godinama posle premijere igara.

Od tada to danas, Electronic Arts je prošao kroz mnogo uspona i padova, njihove online igre su zaradile puno, dosta singleplayer igara je bilo otkazano, njihova velika live service igra Anthem je propala na samoj premijeri, poštovani Bioware je ukaljao svoj obraz i sa SP igrom Mass Effect Andromeda, a posle propadanja nekoliko MP igara (među kojima prednjači zadnji Battlefield), EA je sada najzad spreman za novu eru svog poslovanja.

Ohrabreni velikim uspehom igre Star Wars Jedi: Fallen Order, Electronic Arts je sada javno objavio da itekako cene singleplayer igre. Iako live service naslovi čine 70% njihovog poslovanja, singleplayer projekti daju celoj kompaniji pristup velikom broju igrača koji nisu zainteresovani za online naslove.

Sudeći po trenutnim glasinama i oficijelnim vestima iz EA-a, ovaj veliki izdavač trenutno radi na čak dve Marvel igre (Black Panther i još jedna), Battlefield će biti reboot-ovan sa velikim fokusom na centralnu SP kampanju, Bioware radi na dve velike solo igre (Dragon Age 4 i novi Mass Effect), Respawn završava rad na Star Wars Jedi: Survivor igri, tu je i veliki remaster Dead Space-a, a sumnja se da je EA odobrio razvoj još par SP projekata.