Žanr simulacija vožnji je doživeo pravu renesansu u industriji video igara pre par decenija po premijeri poznate PlayStation franšize Gran Turismo, ali pravi fanovi ovog žanra su odavno svoj fokus držali na PC-u koji je postao dom mnogih ultra-naprednih i detaljnih simulacija vožnji koje su bile voljne da žrtvuju svaki element lagodnog UI-a i jednostavnih pickup&play sistema da bi okorelim ljubiteljima pravih trkačkih automobila dostavili najbolje 1:1 iskustvo vožnje.

Ali ovakav spartanski fokus na totalnu vožnju je nedavno preokrenut naglavačke izlaskom PC verzije igre Assetto Corsa Competizione koja je pored neverovatno detaljnih sistma za proračun fizike rada mnogih delova automobila najzad ubacila i vrhunsku grafiku koja obara sa nogu. Ova igra je jednim potezom oberučke prihvatila sve napredne efekte koje im je omogućio Unreal Engine 4 i sve hardcore driving sisteme iz originalne Asseto Corsa igre koju su mnogi PC igrači cenili kao jednu od najboljih driving sim igara svih vremena (u konkurenciji sa naslovima kao što su iRacing, rFactor 2, RaceRoom, i Automobilista 2).

Ovaj impresivni naslov sada stiže i na PlayStation 5 i Xbox Series X/S platforme, gde će omogućiti svim konzolnim igračima da osete čari zaista impresivno modelovane realistične vožnje pravih trkačkih automobila na širokom spektru popularnih svetskih staza.

Konzolna verzija igre Assetto Corsa Competizione je izašla u prodaju tokom 2020. godine na prošloj generaciji konzola u “smanjenom izdanju” koji je obuhvatao samo GT3 segment motosport vožnje sa modelima automobila kao što su Audi, BMW, Ferrari i drugi. Ova verzija igre se blago rečeno “raspadala” na tim konzolama. Radila je u tromih 30fps, učitavanja su bila jako dugačka, a sama vožnja je bila maltene samo preporučljiva igračima koji su prikačili volan na svoju konzolu. Nextgen port je dostavljen igračima originalne konzolne verzije igre kao besplatan patch koji uzdiže performanse igre na solidnih 60 frejmova u sekundi, uz brža učitavanja i naravno ugrađenu podršku za pokoji napredni vibracioni efekat na DualSense gamepadu.

Nova verzija igre nema nikakav dodatni content. Igračima će i dalje biti dostupne samo osnovne opcije za offline vožnju i širok spektar podešavanja igranja na online serverima. Iako ne verujemo da će ova verzija igre naći veliku popularnost van PC platforme, malo ambiciozniji konzolni igrači će možda uspeti da u njoj nađu pomalo zabave ako imaju neki bolji volan i  želju da se oprobaju u pravoj simulaciji vožnje koja zahteva maksimalnu posvećenost tokom trkanja.

Assetto Corsa Competizione stiže na PlayStation 5 i Xbox Series X/S konzole 24. februara u formi besplatne zakrpe za sve vlasnike originalne PS4/Xbox One verzije igre.