AMD je ove godine uspeo da se povrati u život sa svojom Polaris arhitekturom grafičkih kartica, uzeći deo tržišta od svog velikog konkurenta Nvidije. Ali još veći konkurent AMD-a je veliki gigant Intel koji je u zadnjih nekoliko godina profitirao puno zbog slabije ponude AMD procesora iz serije Bulldozer (koja je stigla u prodaju u oktobru 2012. godine) i dugačkog čekanja na totalno redizajniranog naslednika pod imenom Zen.

Zen sada samo što nije stigao, a sa dolaskom prvih test primeraka u ruke inžinjera širom sveta sada i mi možemo saznati neke od bitnih informacija vezane za ovu novu CPU platformu. Zen će u segmentu kućnih računara doneti ogromno poboljšanje performansi i kompetitivne cene u segmentima od oko 150, 250 i 350 dolara za najbrži model, izjednačivši najzad ponudu AMD-a sa onim koji imaju korisnici intelovih i3, i5 i i7 procesora. Zen procesori raditi samo na novoj seriji matičnih ploča i bržom DDR4 memorijom, tako da će koristici starog AMD hardvera morati da ulože malo više da bi prešli na noviji i brži hardver.

Sudeći po svim naznakama, AMD će predstaviti celu liniju Zen procesora na CES sajmu početkom januara, a oni bi u prodaju trebali stiću već sredinom tog meseca.