Kada bi u blender ubacili malo Sin City filma, i umiksali ga zajedno sa začinom iz ’40ih godina koji miriše na ozbiljan kriminal, dobili bi jedan crno-beli koktel kojeg bi čak i Maja Volk isprobala bez straha od brzog odlaska u toalet. Vredne ruke iz ukrajinskog studija Black Wing Foundation su odradili baš tu kombinaciju sastojaka i nazvali ga jednostavno – Renoir. Developeri koji su najpoznatiji po radu na svojoj uvrnutoj ‘In Fear I Trust’ serijalu igara nam sada donose novo – indie puzzle-platformer iskustvo kojeg isto tako nećemo dugo zaboraviti nakon što kroz njega prođemo. Ulazimo tako lagano u jednu tešku traumatičnu misteriju koja se odvija i započinje pod tmurnim i kišovitim oblacima gde istražujemo skrivene tragove i motive velike tragedije koja nam se dogodila, neizvestan put obasjan velikom mesečinom jedne prohladne puste noći je upravo dobio svoj početak…

James Renoir je policajac koji se nalazi u jednoj metropoli gde cveta mafijaški kriminal i politička korupcija je na svakom koraku prisutna – pravo realno stanje jednog vremena kakve su bile te ’40. godine. Nakon perioda velikog uloženog truda u borbi protiv tog sveopšteg kriminala, sam James sada dobija nagradu za to u obliku višeg čina u službi – postao je detektiv. To mu je omogućilo da sada upoznaje neke više nivoe društva nego pre, i tako je vremenom upoznao ženu svojih snova – mladu damu sa izraženim crvenim karminom na usnama. Činilo se sve tako idealno u životu našeg glavnog junaka, sve do jedne kobne noći kada je to nepovratno uništeno sa ispaljenim mecima iz pištolja. Izgledalo je u početku kao ružan i nestvaran san, sve dok nije ugledao rupu u jakni koja nije bila napravljena od kubanske cigarete koju nije niti zapalio, nego je to bio trag od metka koji ga je na mestu usmrtio. Kratka sećanja i slike na taj fatalan događaj su mu sada polako nadolazile pred oči, ali nedovoljno da odmah razreši tu misteriju i krajnji indetitet svojeg egzekutora. Groblje na kojem je sahranjen je početak njegovog puta u obliku duha koji će isterati  pravdu koja je prekrivena velom mnogih tajni i zagonetki…

3

Ono što prvo upada u oči kod ove igre je sjajna i na prvi pogled jednostavna grafika sa malo boja, koja ima brdo sitnih detalja na svakom koraku. Predivno nacrtan art dizajn i odlična animacija levela i stripovskih cut-scena za koju je zaslužan napredni Unreal 4 endžin, će svakome izmamiti osmeh na licu dok je bude pažljivo prelazio do samoga kraja. Renoir je u svojim početnim fazama razvoja trebao biti smešten u 2D svet i okruženje, ali se ipak od toga odustalo u nameri da ga još dodatno usavrše i obogate u celini. Tako da je ovo na kraju 2.5D pustolovina koja ima bolju dubinu u celokupnu priču, i okruženje sada kvalitetom i izgledom neodoljivo podseća na nedavno opisani i isto tako sjajni Inside. Posebno su vidno doradili i svetlosne efekte u kompletnoj igri, tako da je sada sve još realnije i lepše za oko. Druga stvar koja se odmah primeti svojom kvalitetom (pored kompletne grafičke prezentacije) je sama naracija glavnog lika koja vas prati kroz celu igru, i ovde je ona odrađena jednostavno fantastično. Kvalitetu koju ona ima za samu priču, i koja vas vuče da je igrate bez da pomislite stati, se može meriti sa legendarnim trenucima koje smo proveli uz prvi Max Payne kada se pojavio na našima PC monitorima. Tako je i ovde slučaj, glas glavnog lika kida i razbija i daje poseban šmek na ovaj filmski puzzle-platformer.

Rešavanje samih zagonetki i mehanika je odrađena tako da sa glavnim junakom sa kojim upravljate, kontrolirate ostale duhove/fantome koji se nalaze u igri. Oni slušaju vaše naredbe koje im zadate kao zadatak da odrade (da pomeraju razne poluge, uspinju na merdevine i platforme i gase svetla i rade razne druge kombinacije i sinhronizovane pokrete zajedno sa vama), a svetlost je inače ovde vaš glavni neprijatelj kojeg treba izbegavati po svaku cenu, i svaki dodir vas kao duha sa svetlom će biti poguban za vas. Zagonetke ovde nisu teške za prelaženje, tako da uz vrlo jasne komande koje vam se ispisuju na ekranu će vam avantura kroz Renoir biti bez većih problema i glavobolja. Možda će vam malo smetati sporije kretanje likova kroz igru, ali ovde ipak treba strpljenja i vremena za rešavanje zadataka i prelaženje prepreka tako da to i ne treba gledati kao neku manu već nešto što će samo povećati dužinu trajanja ovog detektivskog indie naslova. Kontrole u igri su malo nespretno napravljene i treba vremena za privikavanje na njih, ali srećom ovo nije neki brz akcijski platformer tako da imate dosta vremena da se na njih polako i lagano naviknete. Audio strana igre je isto dobra kao i vizualna, i ovisno o događanjima na ekranu se menja njen stil i tempo, a i ostali zvukovi koji vas prate kroz igru su realni i dobro uklopljeni zajedno sa grafikom i pričom.

2

Šta reći, Renoir je sjajna igra koju krasi odlična i zanimljiva priča i atmosfera koja odmara mozak i privlači punu pozornost svakoga ko ga uživo ugleda i u tom trenutku odmah poželi da i sam isproba ovaj detektivski noir triler, i reši misteriju koju ona u sebi mudro krije dok vas kako vreme prolazi uvlači u sebe sve više i više. Sa svojom prihvatljivom cenom, ovo je naslov koji treba probati iako možda niste ljubitelji platformera i mozgalica, jer ovde se krije biser kojeg nikako ne treba propustiti. A fanovi žanra nemaju šta čekati, ovo je must have za njih i sada ga već sigurno uveliko igraju i uživaju.