Iako je ostalo još dva meseca do ovogodišnjeg E3 sajma koji je do sada bio tradicionalno mesto najave novih konzola, Microsoft je odličio da promociju svoje nove konzole započne odmah sada! U nastavku teksta se možete lako upoznati sa najbitnijim karakteristikama ove konzole koja cilja da povrati život Xbox One ekosistemu koji je tokom ove generacije bio daleko nadmašen većom popularnosti PlayStation-a.

 1. Xbox Project Scorpio ne predstavlja puno ime ove konzole. Njeno finalno ime, izgled, cenu i datum početka prodaje ćemo saznati najverovatnije tek na E3 2017 sajmu.
 2. Scorpio ne predstavlja novu generaciju konzola od Mirosofta, već je to (kao i PlayStation 4 Pro) samo mid-generacijska platforma koja omogućava vlasnicima (i novim kupcima) Xbox One konzola mogućnost da iskuse svoje stare i nove igre u lepšem formatu. Scorpio će isključivo moći da pušta samo igre koje su napravljene za stare Xbox One konzole.
 3. Scorpio konzolu napaja novi i mnogo moćniji APU čip koji se sastoji od osmojezgarnog AMD Jaguar X86 procesora klokovanog na čak 2,3GHz (skoro 600MHz više od Xbox One) i mnogo većeg grafičkog modula zasnovanog na najnovijoj Radeon Polaris arhitekturi koja može da isporuči čak 6 teraflopsa grafičke moći (više od 3 puta jače od Xbox One i 40% brže od PS4 Pro-a). Memorija je takođe proširena na čak 12 GB od kojih je osam dostupno samim igrama, a taj GDDR5 ram radi na veoma impresivnoj brzini od 326 GB/s.
 4. MS je optimizovao mnoge delove Scorpio hardvera i softvera da bi igrači mogli lakše da iskuse igranje u 4K rezoluciji i HDR spektru boja. I oni koji nemaju 4K ekran mogu da očekuju bolju grafiku, jer će ova konzola imati sistemsku podršku za downsampling (automatsko smanjenje rezolucije igre na 1080p što će povećati oštrinu slike i kvalitet tekstura u odnosu na igre renderovane u 1080p rezoluciji).
 5. Iako ne znamo finalni izgled Scorpio konzole, već sada znamo da će ona imati integtisano napajanje (rekost među nedavnim Xbox konzolama) kao i veoma dobro hlađenje zasnovano na Vapour Chamber Heatpipe rešenjima.
 6. Stare Xbox One igre koje nisu optimizovane za novi Scorpio hardver će automatski biti poboljšane u stilu PS4 Pro “Boost Moda” (eliminacija pada framerate-a ili sniženja rezolucije u igrama koje podržavaju renderovanje dimamičkih rezolucija), ali uz jedno bitno poboljšanje. Naime, drastično ubrzanje rada sistemske memorije će omogućiti da sve igre dobiju mnogo bolju filtraciju tekstura, što če biti sistemsko poboljšanje koje će biti aktivno ne samo na starim Xbox One igrama već i svim emuliranim Xbox 360 igrama!
 7. Scorpio će u sebi imati ugrađenu podršku za Dolby Atmos kao i Dolby Atmos for Headphones, omogćivši igračima da iskuse najbolji mogući zvuk koji njihova kućna audio oprema može da isporuči.
 8. Kao i Xbox One S, Scorpio će u sebi imati Bluray disk drajv koji može da reprodukuje 4K UHD Bluray filmove.
 9. Scorpio u sebi ima dosta ojačanu podršku za snimanje snimaka video igara. Podržano je čak snimanje gameplay-a u 4K rezoluciji sa 60 frejmova u sekundi koristeći najnoviji H265 (HEVC) kodek.
 10. Microsoft je prošle godine najavio da će Scorpio podržavati i VR igre. Više detalja o ovoj inicijativi ćemo najverovatnije saznati na E3 2017 sajmu i Microsoft-ovoj prezentaciji koja je ove godine sa tradicionalnog utorka prebačena na nedelju 11. jun.
 11. Dok je arhitekta PS4 konzole Mark Cerny jasno naznačio da je Sony i dalje veoma fokusiran na očuvanje konzolnih “generacija” uz prisutvo retkih “upgrade” paketa, vođe Xbox divizije su u svojim intervjuima prikazali volju za mnogo agresivnijim rasporedom izlaska jačih konzola. Kada će Microsoft početi da izdaje igre koje neće raditi na Xbox One konzoli, to ostaje da se vidi.