Trenutno aktuelna generacija konzola je zbog jednostavnijeg hardware-a donela mogućnost lakšeg portovanja multiplatform igara na PC. Mnogi developeri su tako dobili priliku da svoje igre predstave i PC publici i da tako kreiraju još malo dodatne zarade za svoj trud unovčavanjem na ovoj maloj ali veoma vokalnoj niši igračke industrije. Po prvi put, napokon imamo neke od legendi posrnule Japanske igračke industrije na PC-u… stiže nam veliki Metal Gear Solid 5 za igranje sa FPS hakom, Dead or Alive 5 a i mnoge druge borilačke igre novi Street Fighteri, Mortal Kombati ponovo dostupni nakon odsustva od dve generacije sada su tu za mlaćenje na tastaturi! Dark Souls serijal je dobio PC verzije! …i sve je sjajno! Sada stvarno možete da smatrate sebe pripadnikom master rase, sastavili ste mašinu za čiju cenu ste mogli da kupite jednu ili obe next gen konzole… Međutim vreme je da vam otkažemo žurku, da uzdrmamo malo domaći PC kult, i podsetimo vas na TOP7 skorijih naslova koje i dalje ne možete da igrate na PC-u, a znate da biste želeli, samo vam je frka da priznate.

7. DESTINY (2014)destiny_all_boxes

Bungie je u vreme full time guranja prve Microsoftove konzole izbacio svoje Xbox Classic eksluzive Halo i Halo 2 za PC sa par godina zakašnjenja, a onda sa Xbox 360 nastavcima rešio da totalno zaobiđe PC scenu zarad što veće ekskluzivnosti valjda. Međutim, sada kad su se napokon oslobodili iz kandži Microsofta i startovali novu franšizu, njihov MMO FPS hit Destiny je objavljen za sve konzole sadašnje i prošle generacije… ali ne i za PC. Meseci hajpovanja i podrazumevanja da će PC verzije naravno biti doprineli su još većem razočarenju kada je jednostavno nije bilo. Ipak milioni igrača širom sveta su imali priliku da uživaju u ovom revolucionarnom naslovu. Milioni igrača? Pa ako je verovati Activisionu radi se o cifri od 9.5 miliona registrovanih igrača. A vi se još uvek pitate kako neko može da igra FPS bez miša i tastature? U svakom slučaju ovaj naslov u koji je uloženo oko 500.000.000$ za sada se pokazao kao uspešan, prva veća ekspanzija je skoro izašla i tako…

 

Vredi spomenuti i: Halo 3, Halo Reach, Halo 4… možemo sa sigurnošću reći i da Halo 5: Guardians nikada neće doploviti do PC obale (a taman smo se ponadali).
Šanse da ikada bude PC verzije: Veoma slabe ali ipak moguće, u teoriji makar, jer po rečima Activisiona nije nemoguće da jednog dana Destiny stigne i na PC monitore… ali zar niste želeli da budete deo revolucije FPS gaminga kada se ona zapravo dešavala a ne godinu ili dve kasnije… ako ikad? Veliki letdown i izduvan balon za mouse i keyboard ratnike koji teško da će ikada oprostiti starim izdajicama PC scene pokvarenom Bungie-u.
PC alternativa: Zapravo je nema… Ruski Halo Online? World of Warcraft iz prvog lica možda? Nemam pojma…
Nivo butthurta: Visok

 

6. RED DEAD REDEMPTION (2010)

 

Skoro sve igre koje je veliki Rockstar izdao do sada su pre ili kasnije… ili mnogo mnogo kasnije u slucaju GTAV… našle i put do verne PC publike. Sve osim možda i najbolje ikada – Red Dead Redemption-a. Ovaj GTA naslov smešten u svet divljeg zapada ostao je u srcima skoro 13 miliona PlayStation 3 i Xbox 360 igrača te 2010. godine, dok PC publika i dalje analizira servere Rockstara i pronalazi skrivena značenja u screenshotovima i raznim korporativnim dokumentima koja bez sumnje ukazuju da će verzije za Windows ipak biti… možda bas sledeće godine. Nivo kolektivnog ludila je sasvim opravdan kada znamo o koliko se kvalitetnom naslovu radi.

Well this proves it! EmuGlx is wrong!
This screenshot from 2014. proves it! EmuGlx is wrong!

Vredi spomenuti i: GTAV, o da GTAV.  Znamo da PC verzija samo što nije izašla nakon koliko odlaganja? …ali ne možemo da pobegnemo misli – šta bi bilo da nije bilo next gen verzije? Da li bi i ovaj naslov na PC-u dobio RDR ili GTAIV tretman (šta je gore zapravo?!?). Ipak fantastični GTAV stvarno stiže na PC uskoro nakon što smo ga izgustirali pre dve ipo godine na sedmoj pa zatim još jednom pre pola godine i na osmoj generaciji konzola. Vreme je da i PC igrači poput thread nekromansera ili putnika kroz vreme daju nov život ovom hitu iz davne 2013. godine… USKORO NA INTERNETU PORED VAS!
Šanse da ikada bude PC verzije:  Za Red Dead Redemption – izuzetno slabe, jedino ako umesto RDR2 na next gen konzolama ne dobijemo HD obradu prve igre… E u tom slučaju ne gine i eventualna PC verzija u stilu GTAV, nekih šest meseci kasnije, pošto nije bilo dovoljno čekati od 2010. godine.
PC alternativa: Ne znam, ali sam poprilično siguran da genije koji je last gen mapu GTAV nekako uspeo da uglavi u PC verziju GTAIV može isto da uradi i sa RDR mapom valjda? To je totalno u duhu PC mod scene.
Nivo butthurta: Zastrašujuće visok

 

5. BLOODBORNE (2015)Bloodborne PS4

Ovo nije naslov za kojim će plakati generalna PC populacija ali nakon dva nastavka Dark Soulsa koji su se pojavili i na PC-u i uspešno napravili nekakav fanbase i tu… pomalo je zlo od zlog Sony-a što je novu igru From Software-a prisvojio za svoj PS4 sistem.

Vredi spomenuti i: Demon Souls, original od koga je sve pocelo… Dragon’s Dogma možda? (UPDATE: Dragon’s Dogma stiže na PC u 2016, samo četiri godine kasnije!)
Šanse da ikada bude PC verzije: Pošto Sony poseduje licencu a znamo kako se ophode prema svojim ekskluzivama – izutetno slabe do nepostojeće… ali ne slušajte mene hejtera evo ovaj sajt kaže da je POTVRĐENO. Inače ovakvi naslovi su pravi primer savršene simbioze click bait sajtova i optimistične PC gaming omladine, ovi prvi dobiju posete a drugi ono što žele da čuju… Svi srećni i zadovoljni a to što igra nikad neće izaći koga briga.
PC alternativa: Zapravo postoji – Dark Souls oba dela, dok ne polomite miš i tastaturu.
Nivo butthurta: Verovatno ne znate o čemu se radi uopšte, nije japanska DOTA više je kao Dibalo samo… ma nema veze. (UPDATE: Hey, imamo opis igre sada, pročitajte ga ovde.)

 

4. GRAN TURISMO 6 (2013)alpine-vision-gt-10-44

PC nikada nije imao sreće sa ovim žanrom… Kada su vožnje i PC u pitanju uvek je postojao izbor između ultra realističnih simulatora (iRacing, rFactor, LFS) sa malim budžetom uglavnom razvijanih od fanova ili malih studija koji su tradicionalno generalnoj igračkoj populaciji bili zabavni poput Farm Simulatora… ili sa druge strane loših portova loših arkada sa konzola tipa ceo NFS serijal u zadnjih 10 godina, razni multiplatform raceri DIRTOVI, GRIDOVI i slične stvari osrednjeg kvaliteta. Onaj najzabavniji spoj kvalitetnog igračkog iskustva sa dovoljno realističnom simulacijom začinjenom neverovatnim budžetom i produkcijskim kvalitetom kakav krasi Gran Turismo, do sada nije viđen u PC svetu… a neće ni biti jer ovaj serijal ostaje zauvek vezan za Sony-eve platfrome. Iako je imao problema u prošloj generaciji sa petim nastakvom šesti je vratio stvari na svoje mesto, a prvi sledeći next gen GT kada god da se pojavi jedna stvar je sigurna… biće vam potreban PlayStation 4. Šteta jer ovaj naslov bi baš procvetao na PC-u. Koga lažemo, mod scena bi unakazila igru… a online hakeraj u GT5 je Sony i na PlayStationu 3 jedva uspeo da reši.

Vredi spomenuti i: Forza Motorsport serijal, uključujuci tu svih 6 nastavaka glavne serije i dva Horizona. Isto kao GT veoma skupo, kvalitetno i privlačno svima od casual vozača do sim freakova, samo zauvek vezano za Microsoftove sisteme… koji nisu Windows.
Šanse da ikada bude PC verzije: Nema.
PC altenativa: Prava ne postoji, ali za prvu pomoć Assetto Corsa za realnost na volanu, i Project Cars za somewhat raznovrsno simcade iskustvo sa nešto većim budžetom od uobičajenih PC only vožnji.
Nivo butthurta: Popriličan, mada retki PC igrači zapravo zainteresovani za ovaj žanr će uvek videti neke selektivne prednosti u njihovom najnovijem crowd funded “GT killeru”. Ipak kada svi sledeći GT killeri budu kolektivno sakupili 60 miliona prodatih primeraka, izgradili najživlji community, dobili apsolutnu podršku kompletne auto industrije kao i trkačkog sveta, onda ćemo otvoriti debatu o tome šta je ozbiljnije.

 

3. METAL GEAR SOLID 4 (2008)
MGS3 PS3

Ovo je već bilo veoma bezobrazno od strane jedne od najracionalnijih kompanija u industriji video igara u 2015. godini. Nije lako biti MGS fan na PC-u… Konami jeste najavio najnoviji nastavak – MGS5 za skoro pa paralelni launch sa konzolama. O da, STEAM kolekcionari ce moći da moćni MGS5 dodaju na svoju listu igara samo dve nedelje nakon ostatka sveta! Međutim ako imate malo duži igrački staž hajde premotajte film malo… kao pravi PC ratnik 1997. godine smejali ste se glupavoj japanskoj gluposti nekakvom portu sa PlayStationa keca nekakvom Meta Gilu Soridu koji čak nije imao podršku za miša! Takođe loš port drugog dela sa skoro dve godine zakašnjenja isto nije mnogo pomogao u izgradnji MGS brenda na tada za japanske developere neverovatno značajnoj platformi kao što je bio PC. Posle su te Metal Solid igre nestale, postale nebitne right? Međutim evo ga nekakav peti deo sad još prequel, šta bre? Ground Zeroes se pojavio niotkuda prošle godine i skrenuo vam pažnju svojim kvalitetom, sada ste se naoštrili za MGS5… pročitali ste hronologiju serijala i sada bi da odigrate i dva najznačajnija nastavka ili makar onaj poslednji… međutim nista. MGS4 je za razliku od svih ostalih nastavaka u serijalu ostao zauvek vezan samo za jedan sistem – PlayStation 3.

Vredi spomenuti i: Metal Gear Solid 3 Snake Eater jedan od najboljih nastavaka takođe nikada nije video PC verziju, mada su najuporniji mogli da ga odigraju preko emulatora. Dok sa druge strane MGS4 će pre dobiti PC verziju sa bundlovanim mousepadom sve sa Kojiminim potpisom pre nego sto će neko napisati funkcionalan emulator za komplikovani PS3 i njegov mistični cell procesor (jači od superkompjutera iz 2006. godine!)
Šanse da ikada bude PC verzije: Na nivou fantaziranja na STEAM grupi i u naslovima u PC Gameru gde su optimisti videli najavljen Metal Gear Collection i sasvim logično zaključili da SVE MGS igre dolaze specijalno na PC u vidu najnovjije kolekcije! YEY! Međutim…

Možemo da zamislimo koliko se autor ove vesti osećao glupo
Možemo samo da zamislimo kako se autor ove vesti osećao…

PC alternativa: YouTube u full HD-u, full screen-u, sa Metal Gear kolekcijom za 2014-u na vama.
Nivo butthurta: Tek će da ga bude.

 

2. MARIO

Mario-Mercedes

Ok ovde je stvar naizgled banalno jednostavna… Nintendo je u pitanju i čak i gameri iz Severne Koreje znaju da će ti Nintendo naslovi i likovi zauvek ostati na poganim Nintendovim sistemima. Ali hajde da odradimo jedan eksperiment razmišljanja. Bear with me… Normalno da kao veliki ozbiljni PC igrač sa mišem i tastaturom čvrsto u rukama, monitorom blizu ispred očiju, ni ne želite da pomislite da u dnevnoj sobi na TV-u odigrate neki dečiji glupi naslov poput New Super Mario Bros U sa nekakvim čudnim kontrolerima koje ni ne znate kako da koristite. Ipak niste se rodili sa znanjem korišćenja nekog tamo Wii kontrolera nije to PC human input uredjaj! Međutim evo gde postaje interesantno – potajno se ložite na new retro wave gluposti, razne Indie platformere i slične stvari koje su upravo inspirisane legendarnim Nintendovim naslovima. Glupi Mario je za decu, ali kad izađe novi pixel art hipsterski platformer na Steam rasprodaji to je must play, kreativnost, genijalnost, živele “nove” ideje! U međuvremenu, preko puta, u realnom svetu, Nintendo je i dalje neprikosnovnen u onome što radi, i niko pa ni vesela hipi indie scena i dalje ne može da parira majstorima iz Japana sa svežim idejama, opštim kvalitetom i uvek jednostavnoj zabavi kojom odiše svaki Mario naslov. Tako da ako volite da krišom odigrate neki platformer koji ste kupili za 2 evra na Steam rasprodaji, gotovo sigurno bi uživali i u nekom Mario naslovu iz ove decenije… i da… nedostaje vam to na PC-u, nedostaje vam jebeno mnogo a da niste ni svesni.

Decije glupo sranje
Dečije glupo sranje
UMETNOST!
UMETNOST!

Vredi spomenuti i: Neke druge Nintendo gluposti tipa Zelda serijal, Metroid, Smash Bros, Mario Kart i tako te totalno dosadne i glupe igre operisane od kvaliteta i zabavnosti. Poput vas operisanih od sarkazma.
Šanse da ikada bude PC verzije: Kada Nintendo bude bankrotirao 2057. godine nakon još tri do četiri neuspešne generacije konzola, a VALVE Steambox bude u međuvremenu ispunio sva očekivanja i potvrdio sve grafikone i predviđanja firme nVIDIA… u toj idiličnoj PC budućnosti Nintendo će biti PRIMORAN da izda sve svoje naslove i za personalne računare. Evo sad su ih pritisli da izdaju za mobilne. Znači šansa postoji. Kad tad.
PC alternativa: Indie knockoff-ovi su i dalje uglavnom u 2D pixelated fazonu ali dajmo im vremena… Uskoro na Steam rasprodaji knockoff Maria 64 koji umesto poligona koristi wireframe 3D grafiku! Imaće prostije izvođenje ali sa nekim novim gimmickom i eto YEY ART!
Nivo butthurta: Maksimalno prikriven u dubokoj podsvesti svih vas Steam kolekcionara green light đubreta.

 

 1. UNCHARTED 4

UNCHARTED 4

Da dodamo i to na listu… radi reda.

Vredi spomenuti i: Ostatak Uncharted serijala, fantastični Last of Us… God of War serijal, Killzone… Heavy Rain, Beyond, Order 1886 i ostale bezobrazno skupe Sony ekskluzive
Šanse da ikada bude PC verzije: Hmmmm pa… ako Sony omogući PC igračima da koriste PS Now servis jednog dana… Mada to bi zapravo značilo da preko naše moćne i skupe PC mašine streamujemo igru koju tamo negde ko zna gde u cloud farmi u Indiji renderuje neki konzolaški hardware. Pa bolje i da nikad ne odigrate ništa od tih igara nego da se ponižavate tako.
PC alternativa: Max Payne 3! Šalim se… Novi Tomb Raider, ali ne Definite Edition već onaj stvarno bolji… onaj za PC… ali ne ovaj najnoviji iz 2015. već onaj prvi, pošto je taj ekskluziva za Xbox… ali biće PC verzije 100%, pre ili kasnije… a mozda dođe i na PS4. Ma kada to peticija nije upalila?
Nivo butthurta: Reklo bi se da među PC populacijom i nema previše žala za ultra kvalitetnim 3rd person igrama a i uopšte za svim gore nabrojanim Sony glupostima. Not.

I to bi bilo sve za večeras, nadamo se da ste uživali a sledeće nedelje na EmuGlx-u imaćemo TOP7 PC ekskluziva koje prljavi konzolni seljani nikada neće dobiti… Ma ustvari možemo i odmah sada na brzaka: LOLARA, DOTARA, 스타 크래프트 2, GOAT SIMULATOR, World of Warcraft hmmmm CS 1.6? …i Hatofull Boyfriend…. o shit golubi su i na PS4 i Viti… SUCK IT CONSOLE PEASANTS YOU CAN HAVE THEM! The End.

…i sad stvarno za kraj ako vas je možda nešto u ovom editorijalu naljutilo, pre nego što se bacite u sekciju sa komentarima poslušajte malo šta ima da kaže američka verzija Carnexa